Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2015 > Mer mage-/tarmproblemer hos autister

Mer mage-/tarmproblemer hos autister

En ny studie med data fra den norske ”Mor-Barn-undersøkelsen” (MoBa) viser flere problemer i mage-/tarmkanalen hos autister enn hos for seint utviklete og andre barn. MoBa følger et stort antall barn over tid og utgjør en forskningsmessig gullgruve for å få innsikt i komplekse temaer. Selv om autister har større risiko for å ha mage-/tarmproblemer, påpeker forskerne at ikke alle med slike problemer får autisme eller at alle autister sliter med slike plager.

En rekke studier har de siste årene funnet at autister har mer plager i mage-/tarmkanalen enn andre. Dette var også det sentrale funnet i den britiske legen Andrew Wakefield og kollegers utskjelte og tilbaketrukne artikkel fra 1998. Denne artikkelen gjengir en serie pasientkasuistikker der forskerne også dristet seg til å reise hypotesen om mage-/tarmproblemene kunne være forårsaket av MMR-vaksinen. En slik kobling hadde foreldrene til de autistiske barna foreslått fordi symptomene oppsto like etter vaksinering, og som Wakefield og medarbeidere tok med i artikkelen som en hypotese.

Innen forskningsmiljøer er det uhørt å trekke tilbake eller ugyldiggjøre en publisert artikkel selv om den fremmer en upopulær og kontroversiell hypotese. Forskning dreier seg nettopp om å fremme falsifiserbare hypoteser, og enhver hypotese er tillatt og betyr ikke at forskeren ”tror” på den.  Denne saken handlet nok mer om politikk enn om forskning (se mer om Wakefield-saken i VOF nr. 1/2012). IM

Kilde:

Bresnahan M, Hornig M, Schultz AF mfl. Association of maternal report of infant and toddler gastrointestinal symptoms with autism: evidence from a prospective birth cohort. JAMA Psychiatry 2015; 72: 466–74. http://archpsyc.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2205833

Annonse:
You may also like
Når virkeligheten overgår våre villeste fantasier
En hyllest til sauen
Kan vi akseptere at naive politikere kjører norsk mat- næring i grøfta?
Vitamin C mot kikhoste – del I

Legg igjen et svar