Skip to main content

Metabolsk syndrom ved alvorlige psykiske lidelser

Sammenliknet med den allmenne befolkningen er metabolsk syndrom (et knippe symptomer som bl.a. inkluderer insulinresistens, høyt blodtrykk, overvekt og økt livvidde) to til tre ganger hyppigere hos personer som sliter med schizofreni, bipolar lidelse og alvorlig depresjon. Årsaken er som regel et for høyt inntak av lettopptakelige karbohydrater (stivelse, sukker), som blant annet fører til hyppig insulinstigning og etter hvert insulinresistens. Dette skjer hvis muskel- og levercellene motsetter seg glukoseopptak, noe som gjør at bukspyttkjertelen skiller ut enda mer insulin. Insulinresistens i tidlig fase betyr med andre ord at kroppen lager for mye insulin, mens dette på lang sikt kan føre til at betacellene i bukspyttkjertelen blir ”utslitt” og begynner å produsere for lite.

Insulinresistens er forbundet med endret omsetning av glukose (dvs. at det skyldes et hyppig forhøyet blodsukkernivå) og et forhøyet nivå av fett i blodet (dyslipidemi), begge en sentral del av disse lidelsene. Dette forklarer hvorfor lavkarbo-/høyfettkosthold, som motvirker alle symptomene på metabolsk syndrom, i mange tilfeller kan forhindre eller lindre alvorlige psykiske lidelser. IM

Kilde: Ohaeri JU, Akanji AO. Metabolic syndrome in severe mental disorders. Metabolic Syndrome and Related Disorders 2011; 9: 91-8.

LES OGSÅ  Psykofarmaka på kort og lang sikt

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner