Kategorier
Alarmerende mye miljøgift i blodet hos norske barn
Flertallet av norske barn har blodkonsentrasjoner av per- og polyfluorerte alkylstoffer som overskrider grenseverdiene for voksne.
Dette kan føre til alvorlige helseskader. Temaet er tatt opp i en artikkel skrevet av en gruppe leger i Tidsskrift for Den norske legeforening 30. september 2024.
Per- og polyfluorerte alkylstoffer (PFAS) er blitt produsert i industrien siden 1950-tallet, og man antar at det nå finnes mer enn 10 000 slike forbindelser. Slike stoffer er vanskelig å nedbryte og akkumuleres derfor i miljøet, derav tilnavnet ”evige kjemikalier” eller ”evighetskjemikalier”.
Den viktigste PFAS-kilden hos norske barn er maten vi spiser.
PFAS er knyttet til en rekke helseplager
PFAS-forbindelser forstyrrer effektene av naturlige hormoner og påvirker stoffskiftet negativt. De er satt i forbindelse med
- redusert fertilitet hos begge kjønn
- astma
- høye nivå av total- og LDL-kolesterol
- høyt blodtrykk samt fedme hos barn og voksne
Hos nyfødte er økt PFAS-konsentrasjon koblet med dårligere grovmotorisk utvikling. Det er en markør for redusert kognitiv funksjon senere i livet. Tarmfloraen til spedbarn kan påvirkes ugunstig, og eksponering i morsmelk er assosiert med AD/HD hos jenter.
PFAS-effekter på stoffskiftet og fettstoffskiftet er godt undersøkt både i studier av dyr og mennesker. Flere studier er nødvendig for å avklare i hvor stor grad PFAS-forbindelser bidrar til utvikling av ulike sykdommer.
Konsentrasjon hos barn som overskrider grenseverdien for voksne
Ifølge artikkelforfatterne er det bekymringsfullt at så mange norske barn har PFAS-konsentrasjoner i blod som er høyere enn den europeiske anbefalte grenseverdien for voksne. Norge har ingen industri som produserer slike forbindelser, og drikkevannet har generelt lave konsentrasjoner.
Den viktigste PFAS-kilden hos norske barn er dermed maten vi spiser.
Vår kommentar:
Vi deler disse legenes bekymring for høye PFAS-nivåer hos norske barn. Dette er en viktig problemstilling å følge opp i forskning. Det må også arbeides med tiltak for å få nivåene ned, både i mennesker, dyr og miljøet. Det bør også avklares hva den enkelte kan gjøre for å få redusert sitt nivå av PFAS. IM