Skip to main content

Mindre astma hos gårdsbarn

 

Barn som har vokst opp på en gård og i nærvær av dyr har redusert risiko for å utvikle astma. De ser ut til å ha større beskyttelse enn sine venner som lever i nærheten, men ikke på en gård. Dette kom fram i to studier fra europeiske land som analyserte bakterier og sopp i støv fra madrasser eller fra barnerom. Forskerne fant at gårdsbarn var utsatt for flere mikroorganismer enn barn i sammenlikningsgruppa, og at dette kunne forklare en redusert risiko for astma hos gårdsbarna.

Disse studiene støtter dermed den såkalte hygienehypotesen for utvikling av astma og allergier, og som postulerer at moderne miljøer er blitt for rene. I fortidens miljøer ville immunsystemet ha blitt ”trimmet” ved å ha kontakt med en rekke mikroorganismer og infeksjonssykdommer. I dag er utbredelsen av disse sykdommene blitt redusert blant annet på grunn av bedre hygiene, bedre ernæring, vaksinasjoner og antibiotika. Ifølge hygienehypotesen kan prisen for renslighet være at flere utvikler allergier og astma. IM

Kilde:

Ege MJ, Mayer M, Normand A-C mfl. Exposure to environmental microorganisms and childhood asthma. New England Journal of Medicine 2011; 364: 701-9.

LES OGSÅ  Betydning av hudkontakt for premature barn

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner