Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2012 > Mindre astma hos gårdsbarn

Mindre astma hos gårdsbarn

 

Barn som har vokst opp på en gård og i nærvær av dyr har redusert risiko for å utvikle astma. De ser ut til å ha større beskyttelse enn sine venner som lever i nærheten, men ikke på en gård. Dette kom fram i to studier fra europeiske land som analyserte bakterier og sopp i støv fra madrasser eller fra barnerom. Forskerne fant at gårdsbarn var utsatt for flere mikroorganismer enn barn i sammenlikningsgruppa, og at dette kunne forklare en redusert risiko for astma hos gårdsbarna.

Disse studiene støtter dermed den såkalte hygienehypotesen for utvikling av astma og allergier, og som postulerer at moderne miljøer er blitt for rene. I fortidens miljøer ville immunsystemet ha blitt ”trimmet” ved å ha kontakt med en rekke mikroorganismer og infeksjonssykdommer. I dag er utbredelsen av disse sykdommene blitt redusert blant annet på grunn av bedre hygiene, bedre ernæring, vaksinasjoner og antibiotika. Ifølge hygienehypotesen kan prisen for renslighet være at flere utvikler allergier og astma. IM

Kilde:

Ege MJ, Mayer M, Normand A-C mfl. Exposure to environmental microorganisms and childhood asthma. New England Journal of Medicine 2011; 364: 701-9.

You may also like
UR kraft + kolonial – Norges første ”kraftbar”
Epikrise fra en uavklart borreliosepasient
Alene i kampen mot kreft
Fine lavkarbo-oppskrifter – og noen kloke ord på veien

Legg igjen et svar