Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2017 > Mindre effektiv ved ”multitasking”

Mindre effektiv ved ”multitasking”

Menneskehjernen er i stand til å bytte mellom å fokusere på og utføre ulike oppgaver. Men denne evnen kommer med en kostnad: Vi blir (mye) mindre effektive. Slik ”multitasking” forstyrrer annen hjerneaktivitet, noe som gjør at hver enkelt oppgave vi bytter mellom, blir utført mye mindre effektivt enn om vi hadde fokusert på kun én ting om gangen. Reduksjonen er så mye som 40% i følge nevrologer, som har brukt fMRI-skanning på deltakere som byttet på å se på ulike filmer (Star Wars, James Bond og Indiana Jones). Forskerne observerte hjerneaktiviteter som handlet om å forstå fortellinger og sammenhenger, og de observerte en tydelig reduksjon i hjernens effektivitet hos dem som stadig fikk nye filmer å følge med på, sammenliknet med dem som fikk se hele og lengre klipp av samme film.

Det kan kanskje føles mer effektivt å følge med på mange ting på en gang, men fra et nevrologisk perspektiv er det er åpenbart at hjernen jobber mest effektivt når den kan konsentrere seg om én actionfilm – jeg mener; én viktig oppgave – av gangen. ALJ

Kilde:

Lahnakoski JH, Jääskeläinen LP, Sams M mfl. Neural mechanisms for integrating consecutive and interleaved natural events. Human Brain Mapping 2017. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28379608

Legg igjen et svar