Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2012 > Mobilstråling og sædkvalitet

Mobilstråling og sædkvalitet

 

Flere studier har de siste tre årene funnet negative effekter av mobilstråling på sædkvalitet. En ny, østerriksk studie underbygger at denne koblingen kan være reell. Forskerne undersøkte 2110 menn som hadde besøkt en fruktbarhetsklinikk mellom 1993 og 2007. Pasienter som røykte eller drakk mye eller hadde forskjellige sykdomstilstander, ble utelatt fra studien.

Deltakerne ble delt i en gruppe som brukte mobiltelefon og en som ikke gjorde det. Hos mobilgruppa hadde 68 prosent av sædcellene en sykelig form (morfologi) mot 58 i kontrollgruppa. Mobilbrukerne hadde høyere nivåer av testosteron og lavere nivåer av luteiniserende hormon enn kontrollgruppa.

Imidlertid kan en rekke faktorer tenkes å ha påvirket resultatet. Disse ble det ikke tatt hensyn til i denne undersøkelsen, for eksempel stressnivået, hvor mye forsøkspersonene snakket i mobiltelefon eller i hvor stor grad de ble utsatt for stråling. Derfor trengs det flere studier før man kan avgjøre om dette dreier seg om en årsakssammenheng. Men dersom man velger å bruke en føre-var-strategi, er det en dårlig idé for menn å gå med mobiltelefonen i bukselomma, i hvert fall dersom de forsøker å bli fedre. IM

Kilder:

• Grønli KS. Tror mobil kan gi dårlig sæd. Forskning no 2011; 7. juni (www.forskning.no/artikler/2011/juni/290132).

• Gutschi T, Mohamad Al-Ali B, Shamloul R mfl. Impact of cell phone use on men’s semen parameters. Andrologia 2011 (online first).

Annonse:
You may also like
Frankrike forbyr mobiltelefoner på skolen
Trådløse nettverk? Ikke i skoler og barne- hager på Kypros
Oppdatering om stråling fra andre land
Danske skolejenter fikk rett: Mobilstråling hemmer frøspiring

Legg igjen et svar