Skip to main content

Mødre med kraft og mot

Fire matglade bloggere med sans for tradisjonelle tilberedningsmetoder av mat har slått  kreftene sammen om å drive bloggen kraftmamma.no.

Tekst Birthe Storaker     Foto Shutterstock

Gry Hammer (f. 1974) bor i Vik ved Tyrifjorden, er gift og mamma til fire. Hun har en akademisk bakgrunn, er yogalærer, freelancejournalist og forfatter. Gry elsker mat! Å jakte på den ypperste, reneste og mest bærekraftige maten som finnes, er en stor lidenskap for henne. Hun mener en ekte matrenessanse er påkrevd, og hun står på for å realisere den.

Hun har gått en lang og tornefull vei gjennom en jungel av kostholdstrender og helseregimer i jakten på god helse for seg og sin familie. Sirkelen ble sluttet da hun landet i tradisjonskostens havn. Hun verdsetter høyt forfedres erfaringsbaserte kunnskap om hva man bør spise og hvordan man bør behandle maten for at den skal bli til best mulig næring for oss.

Gry holder kurs over hele landet i tradisjonelle tilberedningsmetoder og har skrevet tre e-bøker om tradisjonsmat.1 Hun skriver i dag på en masteroppgave om konfliktene mellom småskalaprodusentene og næringsindustrien her til lands.

Veien til helse

I likhet med en stadig voksende del av den norske befolkning har Marianne Røed (f. 1979) vært plaget med astma og allergi i oppveksten. Hun vokste opp med en mat- og helsebevisst mor, har “alltid” vært interessert i temaet og har vært innom en rekke kostholdsretninger i årenes løp. Av etiske årsaker levde hun som vegetarianer i flere år, men gikk bort fra det da hun ikke oppnådde de gunstige helsemessige virkningene hun lette etter. Vandringen i jungelen av mattrender er nå over, og hun har landet for godt. Astma og allergi blir hun kanskje aldri helt kvitt, men hun er ikke i tvil om at ren og riktig mat kan hjelpe kroppen til å helbrede seg selv. Da hun selv fikk barn, ble hun om mulig enda mer opptatt av dette og ønsket på alle måter å forebygge at de skulle få de samme plagene hun selv hadde. Marianne er utdannet sivilarkitekt.  Men interessen for tradisjonsmat og ønsket om et bedre tilbud har resultert i at hun i april 2013 startet Duggurd Gårdsbutikk2 sammen med tre andre. Duggurd er organisert som et samvirkelag med fokus på ekte og ren mat produsert rundt om i vårt langstrakte land. Butikken ligger på Øverland Gård i Bærum.

Nært og kjært

Vibeke Landsem (f. 1984) er utdannet hjelpepleier og er for tida i gang med kostholdsveilederutdanning ved Tunsberg Medisinske Fagskole. Hun ønsker å lede andre i riktig retning slik at de kan ha det bra med seg selv. Vibeke blogger om tradisjonsmat, hudpleie og livsstil blant annet. Går alt etter planen blir det drift av gårdsbutikk iløpet av året. Drømmen har lenge vært å kunne tilby folk flest skikkelig tradisjonsmat samlet på èn plass.

Hun ble lidenskapelig opptatt av ernæring og helse da hun ble mor til sitt første barn. I årene som fulgte, ble det eksperimentert med kjærnesunn mat, vegetarmat, råkost og lavkarbo fordi hun ønsket å gi seg selv og familien det beste av det beste. Ingen av disse alternativene ga henne det overskuddet hun savnet og den psykiske stabiliteten hun søkte.

LES OGSÅ  Misvisende om nordmenns kjøttspising

I 2009 ble hun introdusert for det tradisjonelle kostholdet, og det føltes  grunnleggende riktig fra første stund. Etter mange år med angst, søvnproblemer og depresjoner, tunge medisiner og en destruktiv livsstil kjente hun større overskudd, mindre sykdom og ubalanser i kroppen og ikke minst en stabil psyke. Hun har funnet veien til tradisjonskostholdets magiske verden og har et sterkt ønske om å hjelpe andre ved å lære bort, dele erfaringer og tilby næringsrik mat via egen gårdsbutikk. Vibeke jobbet en kort periode i  Mathallen i 2012. Det avgjorde valget om å starte egen virksomhet noe nærmere eget bosted i Akershus.3

Spiste seg tilbake til energi og livskraft

Da Anne-Marit Nygårds (f. 1967) første barn fikk diagnosen cøliaki i en alder av to år, startet hun selvstudier i kosthold og ernæring. Hun opplevde at ernæringrådene med erstatningsmåltider for mennesker med glutenallergi ikke holdt mål. Her var det mye stivelse og lite næring. Hun måtte gå grundigere til verks.

I tillegg opplevde hun selv å bli alvorlig syk og fikk bekreftet betydningen av å spise næringsrikt for å få kropp og sinn i balanse. Hun var innom ulike kostholdsretninger før hun oppdaget tradisjonskost, og endelig følte at hun var “kommet hjem”. Alle brikkene falt på plass. Anne-Marit har formidlet via sin egen blogg alt hun har lært og erfart i håp om at andre vil velge samme vei som  henne, den tradisjonelle veien med næringsrik mat lagd fra bunnen av med rene, ekte råvarer.4 Hun jobber i dag som markedssjef, men på fritida lever og ånder hun for mat og matlaging sammen med sine tre barn.

Alle de fire damene er nå en del av bloggfirkløveret “Kraftmamma” som driver en felles nettside fylt med ymse fra tradisjonsmatens verden.5

Gårdsbutikker

Vi møter de fire damene på Øverland i Bærum på Duggurd gårdsbutikk, som drives av blant annet Marianne Røed, en av de fire ”kraftmammaene”. Hun forteller at det på åpningen i april 2013 var lang kø utenfor og stor interesse for hva de kunne tilby i den lille gårdsbutikken. Her selges det blant annet tørkede reinhjerter, kortreist mat og drikke og  urkorn, etc.2 Her er det fokus på ren mat fra norske gårder produsert med kjærlighet og omtanke. Utvalget av produkter er fra noen av Norges beste småskalaprodusenter. Varene er for en stor del økologiske og fri for unødvendige tilsetninger.

Butikken har inntil videre åpent hver lørdag og søndag. Lokalene brukes også blant annet av cateringselskapet som holder til på gården.

Mens vi rigger oss til på en trebenk blant grønnsaksparsellene på Øverland Gård, lukter vi på en deodorant på rundgang, selvfølgelig lagd bare av naturlige ingredienser fritt for tilsetningstoffer. Vibeke har planer om å selge egenproduserte kosmetikk og hudpleieprodukter i sin gårdsbutikk på Arstun Gård på Gan i Fet kommune hvor de blant annet holder sauer og kyr. I tillegg skal hun selge de kvalitetsprodukter de dyrker på gården, egne fermenterte produkter og kortreist kjøtt og egg fra lokale småskalaprodusenter. Butikken skal etter hvert fylles med egenproduserte varer og kvalitetsprodukter rett fra gården og fra lokale småskalaprodusenter. Jentene vil gjøre det enkelt å handle disse tingene, gi kunnskap og råd.

Melkering

Vibeke følte seg ganske alene i 2009 som blogger om tradisjonsmat, kraftkoking, etc. Anne-Marit tok kontakt med Vibeke via bloggen hennes for cirka et år siden, da hun ble fasinert av Vibekes iver og gode helseeffekt av tradisjonell tilberedning av råvarer. Anne-Marit og Marianne hadde også felles interesser og ville begge kjøpe upasteurisert melk rett fra kyrne. De gikk i gang med  å danne en melkering sammen med noen andre familier for å kjøpe ferskmelk fra en lokal bonde. I starten hentet de melk på bussen på Lysaker, men nå henter åtte familier melk hver sin søndag hos bonden og leverer til de andre.

LES OGSÅ  Kjøtt kan være både sunt og bærekraftig!

Fire kraftmammaer

De fire energiske, strålende damene er spredt i alder og bakgrunn og har funnet hverandre gjennom felles engasjement for ekte kraftkost og tradisjonelle tilberedningsmetoder. Alle sier at de er veldig forskjellige, men spiller på hverandres erfaringer og kunnskaper. Felles for alle er at de har gått en lang vei for å finne sin optimalkost og kommet fram til at tilberedning av mat på tradisjonelt vis er det beste for å få i seg næringstett mat som gir god helse. De vet at mat er den beste medisinen du kan gi kroppen, og at sykdom, symptomer og lidelser kan drives tilbake ved å ta riktige grep gjennom mat og mental fokus. De har løftet hverandre opp og ønsker at andre skal merke det samme som dem.

De matglade mødrene fant støtte i hverandre og skjønte raskt at de hadde et unikt fellesskap og at de måtte sette planer ut i livet for å få større gjennomslagskraft. Alle var travle på hver sin arena og på hver sin kant, men nå har «formødringen» endelig blitt satt ut i livet ved at de lanserte nettstedet Kraftmamma.no. Her finner du lenker til blogginnlegg, felles produkter, kurs, matvarer, bøker og annet aktuelt. Listene over leverandører av ekte mat over hele landet skal gi deg mulighet til å fylle kjøkkenet med mat som styrker deg og dine. De legger ut oppskrifter, og de har også opprettet et forum på nettsida. Her kan man registre seg som bruker og delta med spørsmål og tips, utveksle erfaringer og diskutere med andre som er opptatt av tradisjonsmat.

Oversikt over gode leverandører av tradisjonsmat vil også legges ut her. En egen effektbutikk selger t-skjorter, bodyer, kopper, bæreposer og andre ”kraftmamma”-produkter. På denne måten kan både de og kundene vise verden at de er ekte ”kraftmødre”. De understreker at ”kraftpappaer” også selvsagt er hjertelig velkomne på nettsida for å lese jentenes oppdateringer på helse, kosthold og tradisjonsmat, tilberedningsmetoder, gjenbruk, miljø, naturlig livsstil og det som ligger hjertet nært.

Tilberedning av mat

De fire damene søker tilbake til våre forfedres tilberedningsmetoder. Med disse prosessene kan man i varierende grad bryte ned stoffer i maten som mange reagerer på, slik som gluten og kasein (melkeprotein), og forbindelser som hemmer fordøyelsen og næringsopptaket, det vil si antibeitestoffer som fytinsyre og enzymhemmere. Det betyr at maten blir lettere å fordøye, men ikke nødvendigvis at en person med f.eks. cøliaki tåler et surdeigsbrød, eller at en melkeintolerant uten problemer kan spise surmelksprodukter som kefir og yoghurt. Om man reagerer eller ikke, vil være avhengig av blant annet type mel eller melk som brukes, mikroorganismene som er aktive i gjæringsprosessen, og hvor sensitiv den enkelte er.

Tilberedningsmetoder som kraftkoking, syrning, bløtlegging, melkesyregjæring  og  surdeigsbakst er eksempler på tradisjonelle tilberedningsmetoder som gjør maten lettere å fordøye, som øker næringsinnholdet og ikke minst gjør den lettere tilgjengelig for kroppen.

Det understrekes at de har som mål å bruke hele dyret, og oppfordrer folk å bruke sin forbrukermakt og etterspørre skrog, lever og hjerte i butikker med ferskvaretilbud.

Hvordan håndtere en overgang til tradisjonskost?

En omlegging til å lage mat på tradsjonelt vis kan være energikrevende og virke omfattende i en travel hverdag. For å lykkes er det viktig å ta en ting av gangen og ikke tro at man skal starte med alle prosesser samtidig og forvente å ha middagen klar samme dag. Det mest grunnleggende og viktigste er i følge jentene å starte med kraftkoking.  Det handler mye om planlegging. Har man kokt kraft en gang pr. uke, så har man basis for veldig mange middager.

LES OGSÅ  Ert eller ku? Det bestemmer du!

I kraften bruker jentene ofte organiske ubestrålte urter som er kjøpt på nettet. Det er kommet litt mer i butikkene på dette området, men det er dessverre ikke så utbredt enda.

Det grunnleggende innholdet i tilberedning av tradisjonsmat er:

● Kjøttkraft/Fiskekraft

● Upasteruisert melk

● Surdeigsbakst

● Melkesyregjæret melkemat

● Melkekefir

Kurs

Mange andre finner trygghet og støtte i konseptet deres. De får mengder av epost i løpet av en uke fra lesere med spørsmål om hvordan de skal gå frem. På kraftmamma.no er det derfor lagt ut fyldig info om fremgangsmåten ved de mest brukte tilberedningsmetoder.

I tillegg, for å møte etterspørselen jentene har fått på bloggene fra interesserte lesere har bl.a. Gry satt opp kurs i de ulike tilberedningsmetoder. Disse har hun holdt hjemme på sitt eget kjøkken eller hun reiser hjem til andre som har samlet en vennegjeng eller familie. I tillegg har hun laget tre e-bøker som hun selger på sin nettside og har produsert opp tre typer spekepølser for å tilby spekemat uten nitritt og andre tilsetningsstoffer.

Betydelige positive endringer

Jentene har merket store bedringer i sin egen og familiens helse. Syke barn med gluten og melkeintoleranse har blitt mye bedre. Alle har mer energi, bedre muskulatur, vektnormalisering og  bedret hormonbalanse. Noen har blitt bedre psykisk, har mindre angst og depresjon og merker det tydelig på en mer stabil sinnstilstand. De som har vært gravide «før og etter» har merket stor forskjell på formen i svangerskapet.

Sosiale utfordringer

Kostholdet blir av de fleste de møter sett på som fornuftig, og det er lett å argumentere for den livsstilen de har valgt. De føler seg hjemme med dette kostholdet,  maten gjør dem godt, gir dem god fysisk og psykisk helse og det vekker interesse hos folk. De selv og barna spiser det de får servert hos andre. Det er viktig å fungere sosialt, men barna kan f.eks få middag før de skal bort slik at de ikke trenger å spise så mye når de er borte.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Definisjoner»]Kraft
Fiske- og kjøttkraft er et ekstrakt som lages ved å koke eller trekke fiskebein og -hoder eller dyreføtter og margfyllte bein en viss tid og gjerne sammen med andre ingredienser, slik som grønnsaker, urter og litt eddik, før massen siles og eventuelt kokes inn (reduseres).

Upasteurisert melk
Upasteurisert melk, dvs. rå melk, er per definisjon melk som ikke har vært oppvarmet til mer enn 40 °C eller blitt behandlet på andre måter med tilsvarende effekt. Dette må ikke forveksles med råmelk, som er den proteinrike melka kua produserer de første dagene etter kalving.

Surdeigsbakst
Surdeigsbakst er bakverk hvor man har latt deigen fermentere (gjære, syrne) noen timer eller dager, enten spontant eller ved å tilsette en surdeigskultur med ulike melkesyrebakterier og gjærsopper.

Melkesyregjæret mat
Melkesyregjæret mat betegner matvarer som er fermentert (gjæret, syrnet) ved hjelp av melkesyrebakterier som finnes naturlig i råvarene og/eller tilsettes i form av en startkultur. Typiske eksempler er surmelk, yoghurt, surdeigsbrød, surgrønnsaker (sauerkraut) og rakfisk.[/gdlr_box_icon]

Kilder:

1.   http://gryhammer.blogspot.no/

2.  http://www. duggurd.no/blog

3.  http://www.nærtogkjært.no/

4.  http://senseoflife.blogg.no/.

5.  http://www.kraftmamma.no


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner