Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2018 > Muggsoppgifter i innemiljøet

Muggsoppgifter i innemiljøet

Jeg fant Helsemagasinet nr. 1/2018 på Flesland Flyplass på vei til Oslo og fant det meget interessant. Det var muggsopp som fanget mine øyne da jeg har arbeidet 25 år med filter og inneklima. Dere skriver i artikkelen ”Muggsoppgifter kan gjøre deg syk!” at forskeren mener at muggsoppgifter som inhaleres i muggbefengte hjem, skole eller kontormiljøer, ikke nødvendigvis fører til sykdom.

Dette er helt feil: I uteluften er alt i en balanse, men hvis det blir fuktighet i et filter til ventilasjonsprodukter eller lekkasje i et hus, blir det muggsopp i det. Det vil si at det som var i balanse, blir ubalansert fordi en sopp overtar. Hvis klimaet er fuktig, sender muggsoppen ut sporer som vil påvirke nese og øyne. Når den tørker opp, sender den ut gass som en blir søvnig av.

Personer som har bodd i soppbefengte leiligheter, vil være merket for livet, og de vil reagere mye før enn andre personer når de kommer inn i et rom med muggsopp. Det kan også dannes muggsopp i klimaanlegg i biler, og når den sender ut gass, kan en sovne og kollidere. Tore Mjåtvedt

VOF: Takk for innsiktsfull kommentar. Vi er klar over at muggsoppsporer og -gass i lufta kan gi helseproblemer, men det var ikke temaet denne gangen. Formuleringen vår var derfor litt for generell (”ikke nødvendigvis”), og at ”andre forskere” mener dette, betyr ikke at vi overser problemsstillingen, tvert imot. Du har helt rett i det du skriver, men ikke alle mener at alle alltid blir syke av å inhalere muggsoppgifter. I store deler av Norge er klimaet fuktig, og det er kjent at mange eksponeres for muggsopp i hus som er vannskadet eller lekk. Dette er et viktig tema, og vi mottar gjerne tips om litteratur om muggsopp i boliger, ventilasjonsanlegg og biler, slik at vi kan følge opp temaet. DVP

You may also like
Bikarbonat
Oppdatering om stråling fra andre land
Danske skolejenter fikk rett: Mobilstråling hemmer frøspiring
5G: Er Ericssons redning folkehelsas dødsstøt?

Legg igjen et svar