Skip to main content

Multippel sklerose – MS

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Frisk med lavkarbo»]Sofie Hexeberg er en av VOFs faste spaltister og beskriver resultater av sin behandling av pasienter med høyfett-/lavkarbokosthold.[/gdlr_box_icon]

I 2007 fikk Christian en betennelse på synsnerven, og året etter hadde han en periode med nummenhet i fingrene. I løpet av 2009 følte han nummenhet i hele kroppen og gjennomgikk diverse undersøkelser som førte til diagnosen MS i oktober 2009. Han fikk da ett medikament som skal virke forebyggende og to andre med beroligende virkninger. I 2010 fikk han i tillegg diagnosen Bekhterevs sykdom. Tross bruk av medikamenter var han plaget med nummenhet i kroppen, svimmelhet og dårlig syn. Hele situasjonen gikk ut over psyken hans.

Fedme

Christian var 25 år da han oppsøkte meg 23.11.2010 fordi han ønsket å redusere vekten. Tidligere hadde han gått på Grete Roede-kurs, men hadde vært plaget med sult hele tiden. Det resulterte i at han spiste mer etter endt kur og la på seg de tapte kiloene igjen.

Flere har fedme i familien hans, og bestefaren har diabetes type 2. Han hadde lest min bok Frisk med lavkarbo – nytt liv med riktig mat, og denne hadde vakt hans interesse. De siste tre månedene hadde han redusert vekten med 23 kilo ved å spise rikelig med animalsk mat og mye naturlig fett. Han hadde vært mye inne på www.lavkarbo.no for å få inspirasjon og tips til nye oppskrifter. Vekten var 109 kg og KMI = 30, hvor kroppsmasseindeks = vekt/(høyde i m)2.

LES OGSÅ  Et lite tankeeksperiment

Christian drakk en del øl i helgene, og jeg anbefalte ham å slutte helt med det. Øl er laget av korn som inneholder raske karbohydrater og hindrer vektnedgang. Dessuten var det viktig å slutte med alt som inneholder korn på grunn av hans MS. Korn inneholder mye omega-6-fettsyrer som virker betennelsesfremmende, og mange MS-pasienter er i tillegg intolerante for proteinene i korn. Jeg anbefalte Christian å fortsette med kosten sin og fortalte at jeg hadde forhåpninger om at han ville bli bedre eller helt bra av sykdommen.

Christian kom til kontroll 2. februar 2011 og fortalte at han hadde sluttet å drikke øl og at vekten var redusert med ytterligere åtte kilo. Han hadde ingen symptomer som kunne tilskrives MS. Nummenheten i kroppen var blitt borte, synet var normalisert, hukommelse og konsentrasjon var bedre, og trettheten var forsvunnet. Han var full av energi og følte seg vel. Jeg sa at spesialistene vil nok tilskrive dette de medikamentene han fikk. – Det kan de ikke, sa han, – for de sluttet jeg med etterat jeg var hos deg sist.

Den 4. februar tok Christian kontakt med meg på facebook og informerte om sin blogg under navnet karbofri.wordekspress.com. På bloggen forteller han at han i februar 2011 startet et lite eksperiment: I ni dager spiste han masse pizza, snop, potetgull, pølser og drakk brus og øl. Det resulterte i at nummenheten og svimmelheten kom tilbake. To dager etter at han begynte på ketogen kost, var symptomene borte igjen.

To dager senere anbefalte jeg Christian å lenke bloggen hans opp mot lenabeatrice.net, noe som resulterte i at 800 personer var innom bloggen hans den dagen.

LES OGSÅ  Norges beste vektløfter på lavkarbo

I siste halvdel av februar 2011 spiste han vanlig, norsk kosthold i 2 uker, og bare to dager etter start kom kriblingene og svimmelheten tilbake. Mentalt følte han seg også betydelig redusert. Han gikk igjen tilbake til ketogen kost, og symptomene forsvant etter fire dager. Han føler seg nå helt fin igjen.

Christian informerer om hvordan sykdommen forløper på sin blogg og gir sine egne tanker om årsakene. Jeg anbefaler at du tar deg en titt der.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Fakta om MS»]Multippel sklerose (MS) er en autoimmunsykdom hvor myelinskjedene som isolerer nervene i hodet og ryggmargen, blir angrepet. Sykdommen rammer helst unge voksne, dobbelt så mange kvinner som menn. Omkring 8000 lever med MS i Norge, hvorav 7400 er organisert i MS-forbundet. Symptomene er gjerne milde i starten, men mange pasienter ender opp i rullestol og får problemer med vannlating og avføring. Forløpet kan periodisk blusse opp og forverre seg. Konvensjonell behandling verken helbreder eller hindrer MS og inkluderer symptomdempende medikamenter som kortison (mot akutt forverring) og b-interferon 1a og 1b for å påvirke sykdomsaktiviteten. Nettsiden www.ms.no gir informasjon om konvensjonell og alternativ behandling. Høyfettkosthold blir ikke nevnt.[/gdlr_box_icon]


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner