Skip to main content

Musikk med instrumenter lagd av søppel

Reportasjer fra fattige land er ofte deprimerende, men det finnes lyspunkter. I Paraguays hovedstad Asunción har det de siste årene vokst fram et orkester med omkring 20 barn i alderen 11-19 år. De spiller klassisk musikk, latinske rytmer og orkesterversjoner av Beatles-melodier på instrumenter lagd av avfall funnet på søppeldynga!

Tekst Dag Viljen Poleszynski

Da jeg besøkte Paraguay i 1981, var landet et fattig militærdiktatur med Alfredo Strössner1 Maiauda (1912-2006) som president (1954-89). Han bodde i et palass i utkanten av byen, godt bevoktet av bevæpnete militære. Langs elva som rant gjennom byen, fantes en slum hvor barn, unge, voksne og gamle stuet seg sammen i boliger lagd av planker, papp og bølgeblikk. Røyk fra matlagning teppela området, og med over 30 graders varme og nær 100 prosent luftfuktighet må det ha vært lidelse å komme seg gjennom hverdagen.

I mitt stille sinn forbannet jeg diktatoren som ga tilholdssted for nazister på flukt fra Tyskland, diktatorer fra andre søramerikanske land, smuglere og heroinselgere. I 1952 gikk 33 prosent av statsbudsjettet til det militære og politiet, utdanningssektoren 15 prosent og offentlige tjenester ble avspist med 2 prosent. Fattigdom til tross prydet Pepsi Cola-reklamer byens ustelte parker på skopusserkasser, skilt og søppelbøtter. Lastebiler fulle av Pepsi fantes over alt, et symbol på at utenlandsk kapital hadde frie tøyler. Resultatet av mine frustrasjoner ble en reportasje som ble publisert i Ny Tid etter at jeg var vel hjemme igjen.2

Gjenbruksorkesteret

LES OGSÅ  Musikk for eldre (og alle andre)

Like utenfor Asunción ligger en enorm fyllplass kalt Cateura, som mottar
1 500 tonn avfall hver dag.3 I fyllplassens umiddelbare nærhet bor flere tusen familier som lever av å sortere seg gjennom det råtnende avfallet for å finne gjenstander som kan selges til den lokale resirkuleringsindustrien. Ifølge UNICEF er Cateura et samfunn preget av ekstrem fattigdom, analfabetisme og forurensning. For det slitsomme og helsefarlige arbeidet mottar de ikke mer enn circa kr 1,50 for en kg plast og halvparten så mye for kartong.4

I høst så jeg ved en tilfeldighet tv-programmet ”60 minutes”, en reportasjeserie lagd av det amerikanske TV-selskapet CBS.5 Programmet handlet om ”Los Reciclados” – ”De resirkulerte” –et orkester som ble startet i 2008 med barn og unge fra Asunción, nærmere bestemt slummen i Cateura. Programmet ga håp om at det er mulig å arbeide seg ut av fattigdom, denne gangen ved hjelp av søppel som råmateriale til å lage instrumenter som det strømmer nydelig musikk fra!

Initiativet til å lage ”søppelinstrumenter” ble tatt av miljøforkjemperen og cellisten Favio Chávez, som startet en musikkskole sammen med en lokal søppelsamler kalt Nicolás Gómez, også kjent som ”Cola”. Chávez begynte å bygge instrumenter ved hjelp av søppel de fant på dynga. Oljefat ble til fioliner og celloer, vannrør og flaskekorker til fløyter, og tomme fat til gitarer.

Det hele startet med noe få barn, men i løpet av 2013 deltok 35 barn fra slummen i orkesteret. Chávez gir dessuten musikktimer til ytterligere 200 barn, som også lærer hvordan de kan lage sine egne gjenbruksinstrumenter. I et område som er så fattig at 40 prosent av alle barn faller fra skolen, har mange barn funnet en ny mening i tilværelsen.

Meningsfylt filmprosjekt

En filmprodusent og innfødt fra Asunción kalt Alejandra Nash hørte om initiativet i 2009 og bestemte seg for å lage en dokumentarfilm om barna. Hun og medprodusentene planla premiere i 2014 og klarte å få mye internasjonal støtte. Etter at hun la ut en skisse av prosjektet på internett, ble prosjektet raskt sett av hundretusener.6 Allerede i april 2013 hadde hun fått tilsagn om $200 000, godt over de $175 000 de ba om, noe som gjorde mulig å planlegge en verdensturné. I mai 2013 hadde hennes Facebook-side 125 000 støttespillere!

LES OGSÅ  Musikksmaken avslører hvordan du tenker

”Gjenbruksorkesteret” fikk i løpet av 2013 mye internasjonal oppmerksomhet etter at en forfilm (trailer) av en dokumentarfilm om barna, Landfill Harmonic,4 ble lagt ut på YouTube 17. november 2012. Per 1. januar 2014 har mer enn 2 millioner klikket seg inn på nett for å se den. Filmen har premiere i 2014, og ryktene om filmen førte til at orkesteret i 2013 ble invitert på en turné i Sør-Amerika og i år er invitert til USA og Europa.

De som står bak filmen, håper at den vil sette fokus på global fattigdom og sløsing. Ifølge Verdensbanken kaster byboere mer enn en milliard tonn fast søppel hvert år, et kvantum som forventes å øke til mer enn 2 milliarder i 2025.7 Samtidig slipper verdens søppelfyllinger og andre industriprosesser ut store mengder metangass, som ifølge USAs miljødirektorat er mer enn 20 ganger så effektivt som karbondioksid i å holde tilbake varme i jordatmosfæren.8 Rengjøringsmidler og industrielle løsemidler som dumpes på dynga, danner en giftig væske som imidlertid utgjør et større problem på kort sikt fordi de forurenser drikkevann.

Barna fra Cateura er fullt klar over slike miljøproblemer fordi deres egen, lokale elv er så forurenset at filmprodusentene har karakterisert den som en ”hygienisk katastrofe”. De håper at slike problemstillinger blir tatt mer på alvor som resultat av diskusjonen i forbindelse med filmen.

Folk viktigst

Det viktigste budskapet er likevel ikke hvordan verdenssamfunnet behandler avfall, men hvordan vi behandler mennesker. Som Chávez sier i forfilmen: ”Folk er klar over at vi ikke bør kaste søppel skjødesløst. Men vi bør heller ikke kaste vrak på folk.”

LES OGSÅ  Sliter du med epilepsi? Lytt til Mozart!

Dette minner oss på hvor privilegerte vi er her hjemme i Norge, selv om nesten alle som har barn i musikkorps, deltar på dugnader for å skaffe penger til instrumenter… men de er ikke akkurat lagd av søppel!

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Vil du hjelpe?»]De som er interessert i å støtte prosjektet, kan klikke seg inn på nettet og donere et hvilket som helst beløp.9 Selv små beløp kan være til stor hjelp. Her er hva man får for bidraget:

$10 En times undervisning for en musikklasse
$50 Kjøp av musikkbøker til 12 studenter
$75 En ukes lønn til orkesterleder
$300 En måneds lønn for en musikklærer
$500 Nok til å lage 2 fioliner
*$1 ~ kr. 6[/gdlr_box_icon]

Kilder:

1.  Alfredo Stroessner. http://en.wikipedia.org/wiki/Alfredo_Stroessner#Downfall

2.  Poleszynski D. Paraguay – paradis for utenlandsk kapital? Ny tid 28.1.1981: 5.

3.  Antoniades A. The Landfill Harmonic: These kids play classical music with instruments made from trash. takepart, 6.11.2013; http://www.takepart.com/article/2013/11/06/landfill-harmonic-kids-play-classical-music-instruments-made-of-trash

4.  landfillharmonic. The movie. http://www.landfillharmonicmovie.com

5.  Simon B. The recyclers: From trash comes triumph. CBSNews.com. 17.11.2013; http://www.cbsnews.com/news/the-recyclers-from-trash-comes-triumph/

6.  Mohammed Z. Their instruments may be garbage, but the music will bring tears to your eyes. Mother Jones, 13.5.2013; http://www.motherjones.com/media/2013/05/landfill-harmonic-trash-orchestra-documentary

7.  Hoornweg D, Bhada-Tata P. What a waste: A global review of solid waste management. Urban development Series Knowledge Papers. Verdensbanken: Washington, D.C., mars 2012. Last ned fra mhttp://web.worldbank.org/WBSITE/EXTERNAL/TOPICS/EXTURBANDEVELOPMENT/0,,contentMDK:23172887%7EpagePK:210058%7EpiPK:210062%7EtheSitePK:337178,00.html

8.  EPA (United States Environmental Protection Agency): Overview of greenhouse gases; se http://epa.gov/climatechange/ghgemissions/gases/ch4.html

9.  Recycled orchestra with favio. https://gocampaign.org/projects/recycled-orchestra-with-favio/


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner