Skip to main content

Nå lager OL-presten sunnhetsbrød

Presten og idrettsmannen Kjell Markset (f. 1958) er opptatt av grunnleggende faktorer og aktiviteter som skaper god helse. Kostholdet er én av dem. Nå lager han og sønnen en blodsukkervennlig brødbakeblanding for deg som vil leve sunnere uten å gi avkall på brød.

Tekst og foto  Anne Lene Johnsen

Visst er det godt med brød, og praktisk også, for hva skal man ellers ha pålegget på? Brødet som selges i butikken, inneholder 50–60 prosent stivelse og har høy glykemisk indeks. Hvis man vil spise brød og likevel holde blodsukkeret lavt stabilt, må man gjerne bake brød selv. Ikke alle har tid eller kapasitet til det i hverdagen. Heldigvis finnes det smarte, raske løsninger. Marksets brødmix er en av dem. Brødblandinga inneholder verken gluten, egg, gjær, melkeprodukter eller skadelige tilsetningsstoffer og er dyrket fram naturlig. De kan derfor være et godt alternativ for deg som sliter med, eller vil unngå, mage- og tarmproblemer.

– Jeg er overbevist om at det glutenfrie og økologiske havre- og frøbrødet vi har utviklet, er sunt, næringsrikt og gjør folks mager godt, sier Kjell Markset. – Vi får massevis av fantastiske tilbakemeldinger på at brødet “virker”.

LES OGSÅ  Jakten på den beste loffen

Markset tok i 1981 initiativ til opprettelsen av Kristen idrettskontakt og var i mange år prest for de norske OL- og VM-troppene. Han interesserer seg følgelig for hvordan vi finner energi til å nå våre drømmer og leve livet til fulle. Da sønnen Kjell-Christian (f. 1985) opplevde å ”møte veggen” midt i studiene og et ellers aktivt liv som toppidrettsutøver og fikk tabletter av legen for å takle det hele, begynte begge å interessere seg for matens betydning for helsa. Kjell-Christian lærte at blant annet gluten, melk og sukker kan føre til både fysiske og psykiske problemer, og om tarmbakterienes viktige rolle for helsa. Derfor begynte han å eksperimentere med å lage sitt eget brød. Det ble så vellykket at far og sønn nå produserer og selger to varianter brødblandinger (og en grøt) som er så enkle at alle kan klare å bake med dem. Ingrediensene til brødene er dyrket fram økologisk og er naturlig bearbeidet.

– Våre brød blir spiret og naturlig gjæret (uten å tilsette gjær) ved hjelp av bløtlegging i vann, og giftstoffer er fjernet. Med langtidssteking ødelegger vi heller ikke fettet eller karbohydratene, sier Markset.

Blandingene er naturlig gluten-, melke-, egg- og gjærfrie og inneholder havregryn, knuste gresskarfrø, solsikkefrø, knuste og hele linfrø, sesamfrø, sammalt hirse, loppefrø og havsalt. I tillegg er den ene blandinga også tilsatt chiafrø. Når man skal lage brød, legger man ganske enkelt blandinga i vann noen timer, gjerne over natta, og deretter spres deigen i langpanne og stekes. Brødet får dermed ikke vanlig ”brødform”, men skjæres i ruter, og så er det bare å legge på smør eller annet fett og pålegg.

LES OGSÅ  Syk av melk og brød?

Dette flate brødet kan raskt vise seg å bli et nytt, fast innslag i matskapet. Det var lett å lage og enda lettere å spise, smaker godt – bedre enn mange andre ”steinalderbrød” jeg har prøvd. Av de to variantene jeg testet, foretrakk jeg det med chiafrø, men der kan sikkert preferansene være delte. Jeg fant også ut at jeg ville lage brødet en smule tynnere ved ikke å bruke hele deigen i langpanna. Da jeg brukte hele deigen, ble brødet en drøy centimeter tjukt, og såpass tjukke blingser trenger jeg ikke under pålegget. Dermed ”sparer” jeg også litt av de for øvrig relativt begrensede mengdene karbohydrater brødet inneholder, og får flere brødskiver ut av en og samme pakke. Det gikk likevel raskt å bruke opp den første kartongen med 6 pakker, og flere runder med Marksets brødmix blir det helt garantert.


Produktfakta

Marksets brødmix kommer i to utgaver, med og uten chiafrø.

Næringsinnhold i ferdigstekt brød pr. 100 g:

13,4 g fett (5–10 ganger så mye som i vanlig brød.)

13,9 g karbohydrat/stivelse (1/3–1/5 av mengden i vanlig brød)

100 g ferdigstekt brød inneholder 160 mg magnesium, et viktig mineral mange får for lite av.

Baketips

Husk at ovner og langpanner er litt forskjellige, og derfor kan resultatet bli litt ulikt fra gang til gang. Brødet skal ha en skorpe over og under, og det skal være saftig og litt fuktig innvendig. Siden brødblandinga verken inneholder gluten eller vanlig gjær, blir det ikke tørt og luftig, men får en langt fastere (råere) konsistens.

Lag knekkebrød av blandinga ved å spre deigen i to eller tre langpanner. Brødet kan fryses.

LES OGSÅ  Økologisk lavkarbobrød uten korn

Her får du Marksets brødmix

Meny, Coop Mega, Obs og noen SPAR og Coop Extra. Markset leverer direkte til Norgesgruppens og Coops sentrallagre. Forbrukere kan oppfordre butikksjefen i nærmeste  salgssted til å tar inn brødmixen – hvis den ikke finnes der. Helsekostforretninger og nettbutikker som for eksempel www.okoland.no eller www.marksets.no er andre muligheter.

Pris: kr 65 per pakke. Brødet kan kjøpes i kartonger med rabatt fra www.marksets.no.


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner