Skip to main content

Nærhet til skog er bra for amygdala

 

Amygdala er en mandelliknende struktur i tinninglappene i hjernen. Den er en del av det limbiske systemet, som evolusjonært er en eldre del av hjernen, og har viktige funksjoner i opplevelsen og framkalling av følelser. Den er også involvert i motivasjon, aggresjon, spising og hukommelsen.

Hvis du bor i nærheten av en skog, kan det hjelpe deg til å holde hjernen din sunn og frisk. Hjernens plastisitet – evnen til å endre struktur – innebærer at blant annet miljøet vi omgir oss med påvirker oss (naturlig nok). Forskning har vist at det er spesielt gunstig å omgi seg med natur. I én studie på 341 voksne mennesker mellom 61 og 82 år viste det seg at de som bodde i nærheten av en skog, hadde en friskere og mer aktiv amygdala. Deltakerne gjennomgikk tester på både hukommelse og analytisk tenkning, i tillegg til hjerneskanninger. Bor du ved skogen, er det altså større sjanse for at du håndterer stress og negative følelser bedre enn folk som bor i byer.

Kilde:

Kuhn S, Düzel S, Eibich P mfl. In search of features that constitute an “enriched environment” in humans: Associations between geographical properties and brain structure. Scientific Reports 2017; 7: 1–8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28931835

LES OGSÅ  Aktivt opptak av glukose til hjernen

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner