
Næringsrikt godteri til barna
Denne gangen har vi mye godt i denne spalta. I anledning at barn er hovedtemaet i dette nummeret, ba vi ”kraft-mamma” Gry Hammer om tips til næringsrikt godteri til barna. Det endte med ikke bare én, men fire oppskrifter.
Tekst Anne Lene Johnsen Oppskrift og Foto Gry Hammer
[gdlr_box_icon icon=”none” title=”Gry Hammer”]Gry Hammer (f. 1974) er firebarnsmor, matentusiast, journalist og forfatter, og driver blant annet bloggen ”Fra jord til bord”. Du finner mange flere godbiter fra Gry i hennes bok Sunt snop og snacks, som kan kjøpes fra hennes hjemmeside www.frajordtilbord.no eller www.duggurd.no, www.naturligliv.no eller www.sanabona.no.[/gdlr_box_icon]
Enkle sjokoladekuler
Du trenger:
4 dl mandler, ferdig bløtlagt og tørket
2,5 dl dadler (du kan kjøpe små, myke dadler i internasjonale matbutikker)
3-4 ss råkakao
4 ss ekstra jomfrukokosolje
En klype mineralsalt uten antiklumpemiddel
Bland mandlene til mel i kjøkkenmaskin (”blender”) med s-blad, ha deretter i de øvrige ingrediensene, og kjør et par minutter til. Massen skal samle seg i en klump. Hvis ikke det skjer, tilsetter du et par ekstra dadler og/eller en ss kokosolje og blander ett minutt til.
Form massen til kuler og sett kjølig slik at de får “sette seg”. Oppbevar i fryser eller kjøleskap.
Bringebærremser
Du trenger:
1 pakke tinte bringebær (400 g)
6 bløtlagte, økologiske aprikoser uten vannet
1 banan
Bland til en jevn masse som minner om velling.
Bre utover et ikke-klebende, tørt bakeunderlag og tørk enten i dehydrator på 60 grader i en time før du skrur ned temperaturen til 40 grader og tørk videre i 7–12 timer, eller bre utover et bakepapir og tørk i stekeovn på 40–50 grader i 10–15 timer. Jeg lar det alltid stå natten over. Massen har da gitt slipp på mye væske og du sitter igjen med en læraktig konsistens som er lett å håndtere. Klipp i lange remser og server. Holder seg fint i kjøleskapet 1–2 uker. Kan også fryses.
Tips! Er det vanskelig å løsne massen fra bakeunderlaget, kan det være smart å putte det hele i fryseren i noen minutter og prøve på nytt. Min erfaring er at det nesten er umulig å mislykkes når man lager disse.
Fløyelsmyk softis
(4 salige prosjoner)
Denne isen lager jeg stadig vekk fordi det hele er gjort i en fei. Prosessen tar maksimalt ti minutter fra start til slutt, og isen kan varieres i det uendelige.
Du trenger:
6 eggeplommer
2 ss palmesukker/rårørsukker eller lønnesirup
5 dl frosne bær, f. eks bringebær, jordbær eller blåbær.
Stevia
Lag eggeplommedosis av eggeplommer og søtning. Pisk godt så det blir luftig. Ha eggedosisen over i en kjøkkenmaskin med s-blad. Hell i frosne bær og kjør videre i et par minutter til du har en fløyelsmyk masse som til forveksling minner om softis.
Tips til softisen: Har du noe til overs, kan du ha restene i isformer og fryse til pinneis.
Smoothie
Kan du telle til to, er det umulig å mislykkes.
Du trenger:
2 dl nedkjølt te av brennesle
2 rå eggeplommer
2 ss kokosolje
2 dl solbær eller andre bær
2 ss gelatin (utrørt i te av brennesle når den enda er varm)
Hvis du ikke kan klare deg uten søtsmak, anbefales stevia eller Sukrin.
Alt blandes i kjøkkenmaskin og serveres.