Skip to main content

Næringsrikt godteri til barna

Denne gangen har vi mye godt i denne spalta. I anledning at barn er hovedtemaet i dette nummeret, ba vi ”kraft-mamma” Gry Hammer om tips til næringsrikt godteri til barna. Det endte med ikke bare én, men fire oppskrifter. 

Tekst Anne Lene Johnsen     Oppskrift og Foto Gry Hammer

Gry Hammer
Gry Hammer (f. 1974) er firebarnsmor, matentusiast, journalist og forfatter, og driver blant annet bloggen ”Fra jord til bord”. Du finner mange flere godbiter fra Gry i hennes bok Sunt snop og snacks, som kan kjøpes fra hennes hjemmeside www.frajordtilbord.no eller www.duggurd.no, www.naturligliv.no eller www.sanabona.no

Næringsrikt godteri til barna / 2014 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Enkle sjokoladekuler

Du trenger:

4 dl mandler, ferdig bløtlagt og tørket
2,5 dl dadler (du kan kjøpe små, myke dadler i internasjonale matbutikker)
3-4 ss råkakao
4 ss ekstra jomfrukokosolje
En klype mineralsalt uten antiklumpemiddel

Bland mandlene til mel i kjøkkenmaskin (”blender”) med s-blad, ha deretter i de øvrige ingrediensene, og kjør et par minutter til. Massen skal samle seg i en klump. Hvis ikke det skjer, tilsetter du et par ekstra dadler og/eller en ss kokosolje og blander ett minutt til.

LES OGSÅ  Gulrotkake med frisk ingefær og lime

Form massen til kuler og sett kjølig slik at de får “sette seg”. Oppbevar i fryser eller kjøleskap.

Næringsrikt godteri til barna / 2014 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Bringebærremser

Du trenger:

1 pakke tinte bringebær (400 g)
6 bløtlagte, økologiske aprikoser uten vannet
1 banan

Bland til en jevn masse som minner om velling.

Bre utover et ikke-klebende, tørt bakeunderlag og tørk enten i dehydrator på 60 grader i en time før du skrur ned temperaturen til 40 grader og tørk videre i 7–12 timer, eller bre utover et bakepapir og tørk i stekeovn på 40–50 grader i 10–15 timer. Jeg lar det alltid stå natten over. Massen har da gitt slipp på mye væske og du sitter igjen med en læraktig konsistens som er lett å håndtere. Klipp i lange remser og server. Holder seg fint i kjøleskapet 1–2 uker. Kan også fryses.

Tips! Er det vanskelig å løsne massen fra bakeunderlaget, kan det være smart å putte det hele i fryseren i noen minutter og prøve på nytt. Min erfaring er at det nesten er umulig å mislykkes når man lager disse.

Næringsrikt godteri til barna / 2014 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Fløyelsmyk softis

(4 salige prosjoner)

Denne isen lager jeg stadig vekk fordi det hele er gjort i en fei. Prosessen tar maksimalt ti minutter fra start til slutt, og isen kan varieres i det uendelige.

Du trenger:

6 eggeplommer
2 ss palmesukker/rårørsukker eller lønnesirup
5 dl frosne bær, f. eks bringebær, jordbær eller blåbær.
Stevia

Lag eggeplommedosis av eggeplommer og søtning. Pisk godt så det blir luftig. Ha eggedosisen over i en kjøkkenmaskin med s-blad. Hell i frosne bær og kjør videre i et par minutter til du har en fløyelsmyk masse som til forveksling minner om softis.

Tips til softisen: Har du noe til overs, kan du ha restene i isformer og fryse til pinneis.

LES OGSÅ  Quinoa-chips

smoothie

Smoothie

Kan du telle til to, er det umulig å mislykkes.

Du trenger:

2 dl nedkjølt te av brennesle
2 rå eggeplommer
2 ss kokosolje
2 dl solbær eller andre bær
2 ss gelatin (utrørt i te av brennesle når den enda er varm)

Hvis du ikke kan klare deg uten søtsmak, anbefales stevia eller Sukrin.

Alt blandes i kjøkkenmaskin og serveres.


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner