Skip to main content

Når farmasøytisk industri betaler leger…

Leger har lenge benektet at betaling fra farmasøytisk industri påvirker hvordan de forskriver medikamenter. Dette er nå undersøkt i en ny analyse av ProPublica, en uavhengig, ikke-profittbasert organisasjon som produserer undersøkende journalistikk i offentlighetens interesse. Analysen indikerer at legers praksis med å forskrive medikamenter, faktisk påvirkes av betaling fra industrien: Leger som mottar ulike former for honorarer fra farmasøytisk industri, forskriver medikamenter på annen måte enn leger som ikke mottar slik betaling. Jo mer penger de mottar, desto flere merkevare-medikamenter forskriver de. Selv så lite som ett betalt måltid viser seg å øke sannsynligheten for å forskrive merkevare-medikamenter.

Leger som mottok mer enn $5 000 (i overkant av kr 41 000) fra firmaer i 2014, hadde den høyeste andelen som forskrev merkevare-medikamenter. For eksempel forskrev i gjennomsnitt 20 prosent av indremedisinere som ikke mottok noen form for betaling merkevare-medikamenter, mot 30 prosent blant dem som hadde mottatt mer enn $5 000.

ProPublicas analyse dokumenterer imidlertid ikke at det dreier seg om en årsakssammenheng mellom betalinger og økt sannsynlighet for å forskrive spesifikke medikamenter eller et spesifikt firmas medikament. I stedet viser den at betalinger korrelerer med en tilnærming til å forskrive som enkelt sagt tjener bunnlinja i de farmasøytiske firmaene.

LES OGSÅ  Råd til svenske diabetikere

Tallrike studier viser at såkalte pasienter flest har like stor nytte av generiske medikamenter (”kopimedikamenter”) som merkevare-medikamenter. Merkevarer koster oftest mer enn generiske medikamenter og blir tungt markedsført. IM

Kilde: Ornstein C, Jones RG, Tigas M. Now there’s proof: Docs who get company cash tend to prescribe more brand-name meds. ProPublica 17.3.2016.

https://www.propublica.org/article/doctors-who-take-company-cash-tend-to-prescribe-more-brand-name-drugs


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner