Kategorier
Siste innlegg
Naturlig bevegelse – meningen med livet
Alt vi foretar oss i livet, påvirker kroppen. De fleste av oss sitter mange timer daglig, noe som fører til dårligere nerveforbindelser mellom over- og underkroppen. Kroppen tilpasser seg det livet vi lever, og det fører ofte til mange kompromisser. Kan vi trene oss tilbake til naturlig bevegelse? Kan vi avlære innarbeidede bevegelsesmønstre?
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Tekst Birthe Storaker Foto Shutterstock og Birthe Storaker
– Ja, mener muskelterapeut Tor Strømsnes ved Senter for livsstilsmedisin på Lysaker like utenfor Oslo. Han tilbyr funksjonell behandling som kombinerer trening med perkusjonsbehandling og bevegelseslære.
Foundation Training
Treningsformen kalles «Foundation training» (FT). Det er p.t. ikke funnet et dekkende norsk ord for metoden. Treningsformen fokuserer på funksjon og består av øvelser som korrigerer kroppens holdning og bevegelsesmønstre for å lindre smerte, øke styrken i kjernemuskulaturen og redusere skaderisikoen. Øvelsene er korte og må utføres med presisjon for å ha effekt. Det er derfor lurt å få veiledning av en instruktør for å være sikker på at øvelsene utføres riktig. – Med disse øvelsene gir vi hjernen ny informasjon, forteller Tor. Metoden er basert på at hjernen skal omprogrammere kroppens bevegelsesmønster. Målet er å bevege seg på en mykere måte som ikke utløser smerter, det vil si å gjenskape best mulig funksjon og bevege seg på den måten mennesket er skapt for. Da trenger man en sterk baksidemuskulatur fra anklene til nakken.
Perkusjonsbehandling – medisinsk tromming
I tillegg til øvelser bruker terapeuten et perkusjonsapparat for nevromuskulær behandling. Apparatet brukes til å skape vibrasjon i leddkapsler, bindevev og muskler, det stimulerer nervesystemet og øker kommunikasjonen til hjernen. Behandlinga forbedrer effekten av øvelsene ved at det blir lettere å komme inn i stillingene. Ved å aktivere nervesystemet stimuleres reseptorene til å motta nye signaler om hvordan kroppen skal bevege seg i et nytt mønster. Hjernen lager et kart over bevegelsene, som igjen bygger kartet. Behandlinga er dyptgripende og gir en behagelig, smertelindrende opplevelse som løser muskelspenninger, øker fleksibiliteten i bindevev og bevegeligheten i ledd. Samtidig øker blodsirkulasjon.
Funksjonstesting av kroppen
Når man går i gang med funksjonell behandling og trening på denne måten, starter man med å måle noen fysiske parametere med en funksjonstest. Her måler man bevegelighet, styrke, balanse, koordinasjon, utholdenhet, smertetilstand og energinivå. Resultatet av testene gir et sammenlikningsgrunnlag før og etter behandling og fysisk trening. Testene er utarbeidet med tanke på å måle funksjonalitet, og man får et mål på i hvilken grad kroppen fungerer optimalt. Ved hjelp av økende belastning kartlegger terapeuten hvor og når klienten kjenner smerte. På den måten måles muskelstyrken på varierende nivåer av funksjonalitet. Resultatene fra de ulike funksjonstestene blir lagt inn i et digitalt registreringssystem som kalles CheckUP Trainer, som gjør det mulig å måle funksjonelle endringer. Resultatene framkommer på en figur som likner en målskive med ulike soner som viser styrker og svakheter ved kroppens funksjon.
Deretter går man gjennom noen øvelser som inngår i et kort treningsprogram som skal utføres daglig. Strømsnes anbefaler oppfølging fire ganger der instruktøren/terapeuten går gjennom hvilke endringer klienten har opplevd siden sist, hvilke smerter som har kommet og gått, ubehag og fysiske utfordringer. – Mange føler seg bedre umiddelbart etter første behandling, forteller Tor. – Kroppen ønsker å bevege seg og tilpasser seg raskt, forteller han videre. Det hender likevel at responsen uteblir og behandlinga ikke fungerer som forventet. For å kartlegge hva som kan forhindre resultatforbedringer trenger man å finne årsaken, og da anbefales utvidede tester i samarbeid med lege, som kan ta prøver for å finne skjulte infeksjoner, inflammasjon, ubalanser i hormonsystemet og fordøyelsesproblemer. Resultatene av prøvene analyseres og brukes som veiledning til tilpasning av programmet.
Figur
Figuren viser på hvilke områder den kvinnelige testpersonen har vist størst positiv utvikling. Blå punkter viser resultatet av den første testen; de hvite punktene viser resultatene etter omtrent fem ukers daglige øvelser og fire oppfølgingstimer. Størst forbedring ble funnet i kjernestyrken, bevegeligheten i nakken og i dype knebøy (tester styrken i ryggen og bevegelighet i hoftene). Hun er blitt sterkere der det trengs mest, og resultatene viser en markant bedret balanse. Styrken i lårene ved 90-graderstesten er blitt betraktelig bedre. Hun føler generelt at det er lettere å bevege seg og gjør det derfor oftere, og sterkere lårmuskler har også ført til bedre skikjøring. – Pontus (Testleder og gründer 2FT.io)
Hvordan få en sterkere, mer funksjonell kropp
– Kroppen blir sterkere ved å løse opp dekompresjon av overkroppen og brystpartiet, samtidig som bekkenet forankres i et sterkere hofteparti og integrerer baksidemusklene, sier Tor. Han forteller at dette skaper bedre effektivitet, kraft og balanse. Øvelsene gjenoppretter funksjon i hofteleddet og gir bedre stabilitet for ryggen. Bevegelse skal være massasje for muskler og smøring av ledd. Når vi beveger oss lett, sliter vi mindre på kroppen, bruker mindre energi og presterer bedre fysisk. Gode bevegelser kan gi mindre smerter og en bedre hverdag. – Når kroppen beveger seg lettere, føles det bra, slår Tor fast.
FT-metoden bidrar til bedre bevegelse ved hjelp av en kombinasjon av behandling på benk med perkusjon, bevegelse, veiledning i smerteforståelse og trening hjemme. I tillegg snakker Tor også om betydningen av tilpasset ernæring, stresshåndtering og endringsprosesser. Hele behandlingssystemet kalles på engelsk SNEM (Structure, Nutrition, Emotion, Movement) eller på norsk SEFB (struktur, ernæring, følelse, bevegelse).
De fysiske resultatene kan vise seg i en lengre ryggrad og bedre holdning, sterkere og smidigere hofter, større brystkasse, bedre bevegelighet i nakken, sterkere kjernemuskulatur og rygg og mindre press på indre organer. Sistnevnte gir bedre fordøyelse og økt lungekapasitet. I tillegg kan slik behandling bedre muskelbalansen mellom kroppens fram- og bakside.
– Alt vi foretar oss, påvirker kroppen, fra fødselen til hvilke sko vi bruker, forteller Tor. Han understreker at kroppen ofte blir utsatt for mange ensidige bevegelser. Vi skader oss og trener på oss slitasje og belastningsskader. – Mange går på en smell og mister energien, forteller Tor videre. Vi får smerter i nakken og en rygg som hindrer naturlige bevegelser og opplevelser. Øvelsene i kombinasjon med perkusjon er ment å løse opp mønstre vi har dannet gjennom livet. – Vi kan nå danne nye mønstre som grunnlag for et bedre funksjonsnivå. Høy alder er ingen årsak til dårlig funksjon og bevegelse; det skyldes dårlige vaner! avslutter Tor Strømsnes.
Senter for livsstilsmedisin
Strandveien 8, 1366 Lysaker (hvitt bygg, 2. etasje)
hjelp@livsstilsmedisin.com, livssstilsmedisin.com.
Markveien Naturmedisinske senter
Markveien 35B, 0554 Oslo
http://2ft.io/ og www.mns.no/
Les mer på www.foundationtraining.com