Kategorier
Naturmedisin mot magesår
Hovedårsaken til magesår er infeksjon med bakterien Helicobacter pylori. Denne bakterien har utviklet resistens mot de fleste antibiotika. En god nyhet er at det finnes en rekke nye tilnærminger for å bekjempe infeksjoner med denne bakterien, inkludert en rekke typer ekstrakter fra planteriket.
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Tekst Iver Mysterud Foto Shutterstock
Helicobacter pylori er en såkalt gramnegativ bakterie som blir stadig mer motstandsdyktig mot de tre viktigste antibiotika som brukes for å bekjempe infeksjon: metronidazol, klaritromycin og amoksicillin.1 At den er gramnegativ, vil si at den har tynn cellevegg og derfor er vanskeligere å farge. Dette er en egenskap som gjør det vanskelig å påvise den i celler og vev ved mikroskopi.
Grunnet økende grad av resistens mot antibiotika blir det stadig vanskeligere å behandle infeksjon med Helicobacter pylori. Dette gir økte kostnader til behandling fordi den må vare lenger og/eller man må bruke flere typer antibiotika samtidig eller etter hverandre. På grunn av økt resistens, kompliserte behandlingsregimer og at mange pasienter ikke følger opp antibiotikakurene skikkelig (bl.a. slutter for tidlig), er forskere på utkikk etter nye tiltak mot infeksjoner med Helicobacter pylori.1
Det er viktig å finne nye medikamenter mot bakterien, siden det er beregnet at halvparten av verdens befolkning er smittet av den. Dette gjelder en større andel av befolkningen i utviklingsland (50–90 %) enn i utviklete land (10–20 %). Lave infeksjonsrater ser ut til å henge sammen med bedre sanitære og hygieniske forhold, selv om mye er uklart når det gjelder hvordan bakterien spres fra menneske til menneske.1
Nye tiltak mot slik bakterieinfeksjon kan deles i to hovedkategorier.1 Den første er nye medikamentelle behandlingsformer og inkluderer 1) nye klasser av såkalte antimikrobielle peptider og 2) molekyler som hemmer små molekyler.
Det finnes både naturlige og syntetiske antimikrobielle peptider (korte aminosyrekjeder). De naturlige virker godt, men det finnes allerede noen bakterietyper som har utviklet resistens mot flere av disse. Syntetiske peptider er i liten grad testet på mennesker, selv om dyrestudier indikerer at de kan være et lovende alternativ til nåværende behandlingsregimer.
Småmolekylhemmere virker ved å inaktivere eller endre funksjonen til bakterieenzymer. Forskere arbeider allerede med rundt ti stoffer eller stoffgrupper som virker lovende i kampen mot Helicobacter pylori.1
Den andre hovedkategorien består av ”naturlige terapier” mot infeksjon og inkluderer bruk av probiotika (gunstige bakterier) og naturmedisin.1,2 De naturmedisinske terapiene er primært fra planteriket, såkalt plante- eller fytoterapi. Det som av disse er testet og funnet effektive mot Helicobacter pylori, kan deles i fire grupper: En gruppe er urter og kryddere, som omfatter oregano, chilipepper, hvitløk, nellik og gurkemeie/kurkumin. En annen gruppe er korsblomstrede grønnsaker og omfatter kål, kålspirer og brokkoli. En tredje gruppe består av koreansk rød ginseng og grønn te, og en fjerde av ekstrakter av oljer, slik som resveratrol (bl.a. fra druesorten pinot noir) og betakaroten (gulrøtter). Selv om det gjenstår mye forskning på disse ulike terapimulighetene, har forskere i stor grad klart å avdekke hva som er aktivt virkestoff, effektive doser og hvordan stoffene påvirker Helicobacter pylori for mange av dem. Representative eksempler på dette er oppsummert i tabellen.
”Antibiotikaepoken” ser ut til å gå mot slutten for en rekke bakterier, inkludert Helicobacter pylori. Da er det gledelig at det finnes en rekke nye og lovende behandlingsmuligheter, inkludert mange naturmedisinske terapier. I tillegg er kostholdet viktig (se egen sak) for at ikke bakteriene skal blomstre opp og gi plagsomme symptomer. Så lenge man spiser fornuftig, har immunsystemet gode muligheter for å holde bakteriene i sjakk. De fleste av oss er bærere av potensielt sykdomsframkallende bakterier uten å være syke.
Representative terapier fra primært planteriket mot infeksjon av Helibobacter pylori.1
Planteekstrat |
Aktivt virkestoff |
Effektiv dose |
Virkningsmekanisme mot H. pylori |
|
IC50* |
MHK* |
|||
Kanelekstrakt |
Kanelaldehyd, eugenol og terpener |
Ikke bestemt |
0,04–1,0 mg/ml |
Antiinflammatoriske effekter, blokkerer produksjonen av IL-1, IL-6 og TNF-alfa |
Brokkolispirer |
Sulforafan |
Ikke bestemt |
2–4 µg/ml (MHK90); plante: 0,125 mg/ml (w/v) |
Antiinflammatoriske effekter mot IL-1beta, IL-8 og TNF-alfa; reduserer kolonisering og svekker betennelse i magesekkens slimhinne (gastritt) |
Manukahonning |
Sukker |
Ikke bestemt |
Ikke bestemt |
Høy viskositet og osmotisk potensial grunnet sukkerinnholdet |
Omega-3-fettsyrer |
Dokosaheksaensyre (DHA) Alfalinolensyre |
Ikke bestemt |
100–500 µM (MHK90) 1,8–5*10-4 M |
Motvirker inflammasjon og at H. pylori fester seg til epitelceller i magesekken |
Eteriske oljer |
Alfabisabolol |
0,017–0,146 µg/ml |
Ikke bestemt |
Motvirker inflammasjon og kroniske sår |
Gurkemeie |
Curcumin |
Ikke bestemt |
6,25–50 µg/ml |
Antiinflammatoriske effekter – undertrykker TNF-indusert NF-kappaB-aktivering og IL-8-frigjøring |
Anisomeles indica |
Ovatodiolid (OVT), pedalitin, scutellarein, 7-O-beta-d-glukuronid metylester og acetosid |
Ikke bestemt |
0,06 µM (OVT); 50–100 µg/ml (ekstrakter) |
Antiinflammatoriske effekter – hemmer bakterielt LPS-indusert NF-kappaB-aktivering, iNOS, NO, TNF-alfa, IL-12 og IL-8 |
Cyrtocarpa procera (Sumakfamilien) |
Ukjent |
Ikke bestemt |
7,81 µg/ml |
Antiinflammatorisk, bakteriostatisk og bakteriedrepende |
Rutefamilien, citrusfrukter – sitronskall, blader, fruktkjøtt (”pulp”) etc. |
Pieren, betapinen, geranyloksycoumarin, aurapten, limonen |
Ikke bestemt |
75–500 µg/ml |
Motvirker inflammasjon og kolonisering |
Calophyllum brasiliense (Perikumfamilien) |
Ukjent |
<25 µg/ml |
Ikke bestemt |
Regulerer endogene antioksidantsystemer |
Bridelia micrantha |
Alkaloider, flavonoider, steroider, tanniner og saponiner |
Ikke bestemt |
0,0048–0,625 mg/ml |
Hemmer DNA-gyrase og FabZ-enzym |
Sclerocarya birrea (Sumakfamilien) |
Essensielle oljer med terpinen-4-og lignende, pyrrolidin, aromadendren og alfagurjunen |
310–2500 µg/ml |
0,004–6,3 µg/ml (MHK50) |
Økt fluiditet og permeabilitet i bakterielle cellemembraner |
Enantia chlorantha (Annonaceae) |
Ukjent |
Ikke bestemt |
0,39 mg/ml (MHK); 1,56 mg/ml (MBC) |
Motvirker betennelse (gastritt) i magesekkens slimhinne |
Pelargonium sidoides-ekstrakt (Eps 7630) |
Økt forekomst av glukuronsyre, polysakkarider, tanninliknende proantocyanidiner |
Ikke bestemt |
0,001–10 mg/ml |
Antibakterielle adhesiner |
Hvitløk |
Tiosulfinater (allicin) |
Ikke bestemt |
40 µg/ml |
Membranlipid, total hemming av RNA-syntese |
* IC50 er halvparten av maksimal hemmende konsentrasjon, MHK er minste hemmende konsentrasjon.
Kilder:
1. Makobongo MO, Gilbreath JJ, Merrell DS. Nontraditional therapies to treat Helicobacter pylori infection. Journal of Microbiology 2014; 52: 259-72. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24682990
2. Vitor JMB, Vale FF. Alternative therapies for Helicobacter pylori: probiotics and phytomedicine. FEMS Immunology and Medical Microbiology 2011; 63: 153-64. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22077218