Skip to main content

Norsk gründer med naturlig deodorant

Vil du ha en deodorant som er fri for aluminium? Det nye, norske selskapet Norder Technologies kan tilby flere norskutviklete antisvetteprodukter og garanterer at de både er fri for helseskadelige ingredienser og fungerer godt.

Tekst Anne Lene Johnsen     Foto Shutterstock og Leverandør

Tradisjonelle antiperspiranter og andre kosmetikk- og hygieneprodukter inneholder ofte aluminium og det sopp- og bakteriehemmende stoffet triclosan,1 samt andre stoffer som kan ha ugunstig effekt på helsa. De inneholder også ofte parfyme, som mange tåler dårlig. Mattilsynet advarer mot bruk av blant annet deodoranter med aluminium. Mange ønsker ikke å smøre giftstoffer på kroppen og velge derfor naturlige produkter. Siste skudd på stammen blant slike helsedeodoranter er Norders DeoPro Gel.

Gründer Tom Ringstad er opptatt av å utvikle og formidle produkter som er bra for helsa, og der vitenskapelige studier er knyttet til produktene. På 1990-tallet jobbet han med korallvann, og i 2004 begynte han å jobbe med produksjon av kosmetiske produkter. I 2012 fikk han presentert et antisvetteprodukt som hadde solgt veldig bra i Russland. Problemet var bare at produktet inneholdt 35 prosent aluminiumklorid. – Det som skjedde, var jo at alle skjortene mine etset i stykker, forteller han. I tillegg fikk han hvitt belegg og sår under armene. Han gikk tilbake til kollegaen som hadde kommet med produktet, og sa at dette var nok ikke så salgbart. – Da fikk jeg høre at ”alt annet har vært prøvd”, og at både magnesiumklorid og planteekstrakter hadde vært forsøkt i deodoranter uten hell, fortsetter han.

LES OGSÅ  Norskutviklete supersko for bedre folkehelse

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Norder DeoPro-deodorantene er fri for:»]Aluminium
Parabener3
Konserveringsmidler
Fargestoffer
Parfyme
Miljøgifter [/gdlr_box_icon]

Aluminiumklorid er det aktive virkestoffet i deodoranter som skal gjøre at vi ikke svetter. Ringstad begynte å undersøke og fant ut at aluminiumklorid er forbundet til mange sykdommer og utgjør et stort helseproblem blant annet fordi det akkumuleres i kroppen. Mattilsynet går i bresjen for strengere EU-regulering av aluminium i antiperspiranter.

– Etter å ha satt meg inn i dette med aluminiumklorid tenkte min gründerhjerne at det må da være mulig å lage noe som er bedre, forteller Ringstad. – Det er da ikke meningen at vi skal måtte smøre noe under armene som ikke er lov å slippe ut i naturen?

Han begynte å se på andre helsedeodoranter og så at mange av disse inneholdt stoffet ammoniumaluminiumsulfat, også kalt ammoniumalum ((NH4)Al(SO4)2). Stoffet brukes for å desinfisere vann, men er giftig i høy konsentrasjon.2 Hvis man erstatter ammonium med kalium, får man kalialun (KAl(SO4)2), et stoff som blant annet brukes som beisemiddel og framstilling av fargelakker.

– Jeg snakket med en biokjemiker som forklarte meg at både ammoniumalum og kaliumaluminiumsulfat inneholder aluminium. Det er ikke noen holdepunkter for å si at aluminiumsulfat er mindre skadelig enn andre aluminiumforbindelser. Det blir det samme som å si at alkohol fra sprit er skadelig, men ikke fra rødvin, så det stoffet må du bare glemme.

Med det som utgangspunkt begynte Ringstad å jobbe med magnesiumklorid (et mineralsalt) og fant ut at det var svært interessant som virkestoff. Magnesiumklorid har antibakterielle virkninger. Svette er i seg selv luktfri, siden det er bakteriene som skaper lukta. Hvorfor hadde ikke andre brukt det før? – En grunn til at det ikke finnes andre produkter med dette som virkestoff, er at det svir, spesielt på nybarbert hud, fordi barbering skaper sår, forteller han.

LES OGSÅ  Vi trenger flere negative ioner

Etter en hel del testing mener Ringstad nå å ha funnet en spesiell blanding som for de aller fleste ikke svir på barbert hud. Man må riktignok vente til porene er lukket, hvilket tar cirka 15 minutter. Dermed startet de utvikling av DeoPro-serien. Det aktive virkestoffet i disse er noe produsenten kaller MG-Z4, som er en blanding av magnesium og sink.

– Et interessant poeng er at overaktive svettekjertler kan komme av magnesiummangler, så kanskje magnesium rett i svettekjertlene kan balansere svetteutsondringen, foreslår Ringstad.

Serien består av tre hovedprodukter: Roll-on med og uten lukt pluss en gelé som også er tilpasset underliv, lysken, bakenden, under bryster, føtter og andre utsatte områder. Mange tør ikke å snakke om at man får sopp og sår i områder på kroppen som lysken og på føttene – to av stedene man svetter mest. – Men alle produkter kan brukes over hele kroppen, sier Ringstad og fortsetter: – Det sitter bare i hue på oss at en roll-on skal brukes under armen. Man kan godt rulle den i panna også.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Her får du Norder DeoPro-produktene:»]Nettbutikk og forhandleroversikt: www.nordertech.no. Produktene kan også kjøpes i abonnement og har en holdbarhet på 3–6 mnd. Produsenten er også i dialog med VITA.[/gdlr_box_icon]

Kilder:

1.  https://en.wikipedia.org/wiki/Triclosan

2.  http://no.wikipedia.org/wiki/Aluminiumsulfat

3.  http://www.mattilsynet.no/kosmetikk/stoffer_i_kosmetikk/parabener/


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner