Skip to main content

Norskutviklete supersko for bedre folkehelse

De siste to åra har en ny type sko kommet på markedet – GaitLine™. Skoene er spesialutformet for å skape riktig balanse og trykkbelastning i føtter og kropp når vi går og står i moderne, urbane miljøer. Nordmannen bak nyutviklinga, Håvard Engell, er tidligere ballettdanser, ballettpedagog og har arbeidet 15 år på Olympiatoppen med ansvar for teknikk, koordinasjon og skadeforebyggende arbeid.

Tekst Iver Mysterud     Foto og figurer GaitLine AS, Anton Soggiu og Simon Skreddernes.

Som mangeårig hundeeier kjenner jeg et vidt spekter av personer i mitt nærmiljø. Den morgenen jeg skulle møte Håvard Engell, møtte jeg en trivelig nabo med sine to hunder. Siden hun er fysioterapeut, nevnte jeg at jeg skulle møte en interessant mann med et spennende produkt. Jeg sa at det var en person som tidligere hadde jobbet med MBT-skoene. ”Å, er det Håvard Engell du skal møte? Vi selger de nye skoene hans på klinikken.” Da jeg kunne bekrefte at det var ham, sa hun straks: ”Mange som kjøper GaitLine-sko, kommer tilbake og kjøper et par til. De er så gode.”

Etter å ha sittet noen timer og pratet med, eller nærmere bestemt lyttet til, den engasjerte Engell seinere på dagen, skjønner jeg hva min fysioterapivenn formidlet: Dette dreier seg om sko av en så høy kvalitet at en rekke fagfolk applauderer dem. Håvard Engell er nærmest en legende i idrettsmiljøer, blant fysioterapeuter og en rekke vanlige folk når det gjelder hjelp til å bli kvitt smerter grunnet feil bevegelse eller feil fottøy.

Lang, allsidig karriere

Engell har alltid vært interessert i idrett og har selv vært aktiv i alpint, langrenn, skiskyting og seiling. Med en far som var glad i folkedans, ble Håvard tidlig opptatt av dans, men det var ballett han skulle fordype seg i. Engell var ballettdanser i 17 år, og i den perioden møtte han jevnlig kolleger som hadde ulike smerter og plager. Engell har alltid syntes det er spennende å finne ut årsaken til at folk har det vondt, og opp gjennom åra fikk han mange spørsmål om hjelp. Han ble etter hvert en dyktig problemløser og fikk stadig praktisk innsikt i hvordan kroppen er skrudd sammen og fungerer. Engell hjalp mange kolleger med små justeringer av ulike typer ballett- og dansesko og som bidro til å endre belastningsmønsteret i kroppen, slik at smertene forsvant og kroppen fungerte bra igjen.

I løpet av sine 15 år på Olympiatoppen med ansvar for teknikk, koordinasjon og skadeforebyggende arbeid har han vært involvert i mer enn 30 forskjellige idretter. Han har hjulpet en rekke toppidrettsutøvere gjennom årene til å forbedre teknikk, tilpasse utstyr og forebygge skader. Dette har bidratt til noen hundre medaljer i verdensmesterskap og olympiske leker. I bunnen av det hele ligger hans gode forståelse av hvordan kroppens ulike deler fungerer – knokler, ledd, muskler, bindevev og nerver og samspillet mellom dem når kroppen er i ro og i bevegelse. På fagspråket er Engell god i biomekanikk og bevegelsesanalyse. Hans innstilling har i alle disse årene vært at ”jeg forsøker å løse ting jeg ikke kan”, og på den måten har han måttet sette seg inn i utallige problemstillinger som er spesifikke for ulike idretter.

Håndplukket til MBT-konsernet

Med sine brede kunnskaper om bevegelse ble han hentet til å arbeide for MBT-konsernet, de som produserer ”masaiskoene” eller MBT-skoene (Masai Barefoot Technology). Dette er en type ”ustabile” sko som lenge har vært ansett å være sunne for føttene. Engell ble ansatt som fagansvarlig for Skandinavia og satt også i firmaets fag- og forskningsutvalg i Sveits.

– Karl Müller utviklet MBT-skoene, og han vektla ideen om at mennesker trenger en ustabil sko i en moderne, stereotyp og kjedelig urban verden. Den ustabile sålekonstruksjonen tiltalte meg, sier Engell. – I mange år hadde jeg vært opptatt av idrettsutøveres og danseres balanseferdigheter, balansestrategiutvikling og motoriske kontroll, og jeg visste at et ustabilt underlag var en sentral faktor for å utvikle bedre motorisk kontroll. Hvordan kunne man stimulere det urbane hverdagsmennesket til å utvikle god balanse, stabilitet og funksjonelle bevegelsesløsninger ved hjelp av en ustabil sålekonstruksjon? Spørsmålsstillingen pirret min nysgjerrighet. Derfor var det lett å si ja til å bli ansatt i MBT-konsernet, sier Engell.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Barbeint gange og løp versus GaitLine»]Engell mener at barbeint gange er viktig for barns utvikling. Det støtter opp om den nevrologiske utviklinga av foten. Hvor helsemessig gunstig det er å være barbeint når man går, leker eller løper, er imidlertid avhengig av miljø. Ifølge Engell er det neppe gunstig for føttene å gå mye barbeint på asfalt, betong og andre harde flater, mens det sannsynligvis er svært gunstig å være barbeint i naturlig lende.

LES OGSÅ  Produkter for jordkontakt

Barfotgange og -løping styrker foten på viktige måter, men det kan være problematisk for enkelte å begynne i voksen alder. Det gjelder særlig dem som løper på harde, flate underlag, har fått litt for mye kroppsmasse å bære på, har store føtter (hvilket øker momentkrefter) og har en løpestil med landing på hælen. Det er forskjell på å begynne å løpe barbeint i voksen alder og å ha gått og løpt barbeint fra man er liten. Derfor anbefaler Engell folk å gå forsiktig fram dersom man vil begynne å løpe barbeint eller å løpe med minimalistiske eller andre sko med lav hæl (lav dropp). Dette er i tråd med det Helsemagasinet skrev om naturlig løping.3 Derimot kan mennesker med alle typer kroppsformer, fotstørrelser og løpeteknikk bruke GaitLine-skoene, og de passer spesielt godt for folk som løper mye på hardt underlag.[/gdlr_box_icon]

Sine egne sko

Etter fem begivenhetsrike, innsiktsfulle år var Håvard Engell klar til å ta skrittet på egen hånd. Han hadde en visjon om å utnytte sin mangeårige opparbeidede kompetanse om menneskefoten, skokonstruksjon og kroppslige belastninger til å konstruere sin helt egne sko, basert på prinsipper han hadde utviklet gjennom mange år. De siste års arbeid hadde avdekket at det er et stort behov for bedre hverdagssko for folk flest. Mange mennesker plages av muskel- og skjelettlidelser, og det er stor sannsynlighet for at dårlig skotøy er en viktig årsaksfaktor. – Jeg fikk rett og slett motivasjon til å lage ”verdens beste sko” sier Engell, en sko som kan forebygge og motvirke ulike typer belastningslidelser.

Han tok med seg ideen om ustabile sko for det moderne bymennesket, men mente at det måtte være ustabilitet innen visse rammer, slik at fotens knokler ikke gis mulighet til å rotere feil og påvirke kroppens mekaniske kjeder negativt. Belastningsbanen gjennom foten, fra nedsetting av hælen til foten ruller over tærne og skyver fra, må rettledes på en måte som gjør forholdene best mulig for både føttene og resten av kroppen. Fotens 26 små knokler og 33 ledd skal bære kroppsvekta når vi går, og en sålekonstruksjon må fordele denne kroppsvekta og balansere belastningen gjennom fotens knokler og bløtvev på en måte som opprettholder optimal belastning og balanse oppover gjennom knær, hofter, rygg og nakke.

Med dette som utgangspunkt brukte Engell tre år på å utvikle det som i 2013 ble lansert som GaitLine-sko. ”Gait” er det engelske ordet for ”gange”, og ”Line” er hentet fra ”body-alignment”, som refererer til god kroppslig symmetri, stabilitet og balanse. GaitLine-skoens teknologi er selvsagt patentert over hele verden. Sålekonstruksjonen heter SGL™, som står for ”Sensory Gait Line”, altså den sensoriske eller sansemessige gangbanen gjennom foten. Denne gangbanen er for øvrig som utforming lagt inn i yttersålen, slik at når man snur skoene, ser man den sensoriske gangbanen merket av på sålens underside. SGL™-banen anskueliggjør balansebanen gjennom hele foten – fra hæl til tær.

Skoens oppbygning

Skoene har underst en slitesterk yttersåle (en slitesåle) av gummi. Deretter kommer en mellomsåle som er hard utenpå, men med en mykere kjerne inni. I den myke kjernen ligger en såkalt sjank, en flat nylonkonstruksjon som er relativt fast, men likevel fleksibel. På toppen kommer en bindesåle som festes til overskoen, og inni selve skoen ligger en løs, myk innersåle.

Engell har brukt mye tid for å løse SGL™-koden og finne ut hvordan de ulike sålekomponentene må være for å oppnå de ønskede samhandlende egenskapene. Han har brukt lang tid på materialtesting og -utvikling. Engell har også fokusert på ulike materialers slitestyrke. Derfor falt valget på polyuretan som mellomsålemateriale framfor de lettere materialene phylon eller EVA, som ofte benyttes i typiske løpesko. – GaitLine-skoen skal være en hverdagssko som må tåle langtidsbruk uten at materialet sprekker og bryter sammen, sier Engell.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Allsidig, idealistisk gründer»]Håvard Engell (f. 1950) arbeidet som profesjonell ballettdanser i 1973–1990 før han tok en femårig utdanning ved Norges Idrettshøgskole. Han arbeidet som pedagog i ti år ved Statens balletthøgskole (nå Balletthøgskolen ved KiO) 1994–2004. Dessuten var han i 15 år ansatt på Olympiatoppen (Sogn, Oslo) med ansvar for teknikk, koordinasjon og skadeforebyggende arbeid (1989–2004).

Engell er barnekjær og har drevet barneballett og –teaterskolen Cap à Pied i kjelleren hjemme på Kjelsås i 23 år. Han har også jobbet mange år med barneidrett i flere klubber i Oslo-området.[/gdlr_box_icon]

Avgjørende detaljer

Engell la spesiell vekt på tre viktige steder på skoen da han utformet den: under hælen, i mellomfoten og framme i tåballområdet. Alle detaljer ble nøye gjennomtenkt for å få en sko som oppfylte hans strenge SGL™-kriterier.

LES OGSÅ  Nyhet: Allergivennlig proteinpulver

– Utfordringen har vært å utvikle en ustabil sko som samtidig styrer fotens balanse fra hæl til forfot på en hensiktsmessig måte. ”Ustabilitet” blir den rake motsetninga til ”styring” i en slik konstruksjon, sier Engell. Det vil hele tiden være et spørsmål om å veie disse to egenskapene opp mot hverandre: hvor ustabil og hvor mye styring vil være optimalt? Inspirert av fysioterapeutisk forskning på små barn på 1940- og 50-tallet kom han til at når hælbeinet møter bakken under gange, skal det tillates å balansere litt utover (supinere), og unngå å rotere for mye innover. Ved et korrekt hælisett aktiveres strekk- og trykkfølsomme celler under hælen som sender riktige sansesignaler til hjernen, noe som igjen stimulerer balanse- og stabilitetskontroll i kroppen. Hælregionen i GaitLine-skoene er utformet nettopp for å iverksette gode balanse- og stabilitetskontroller.

Skoenes spesialutforming under mellomfoten skal gi støtte til lengdebuen. – Jeg tør påstå at GaitLine-skoen er mer effektiv enn de fleste typer innleggssåler når det gjelder å støtte fotbuen, sier Engell, som har fått mange tilbakemeldinger fra personer som har slitt med ulike smerter under fotsålen, og som er blitt smertefrie etter å ha tatt i bruk GaitLine-sko. Ved å balansere hovedtrykket videre framover langs andre tå oppnår man framfor alt en god vektfordeling i forfoten. Støtte av én stor tå på den ene siden og tre små tær på den andre siden av andre tåa gir dessuten et godt fundament for balanse på forfoten. Dette prinsippet er en grunnleggende balansenorm for alle ballettdansere når de balanser i det de benevner som ”halv-tå-posisjon”.

– Utallige forskningsrapporter viser at fotens bevegelser forplanter seg opp gjennom kroppens knokler og ledd, muskler og bindevev. Derfor er det veldig sannsynlig at også GaitLine-skoens konstruksjon vil ha en innvirkning på kroppskjedene, sier Engell. – Ved at hælbeinet balanserer riktig når foten settes ned, stabiliseres knokler i ankel, legg og lår. Dette vil kunne redusere belastninger i kne- og hofteledd. Når mellomfotbuen får litt støtte, reduseres sannsynligheten for overbelastning av kritiske leggmuskler. En god mellomfotposisjon kan blant annet avlaste de to skinnebeinmusklene og derfor motvirke skinnebeinbetennelser, fortsetter han.

Detaljfokusert

Når en engasjert fagmann som Håvard Engell går inn for noe, overlates ingenting til tilfeldighetene. Han har derfor brukt så my tid til å utvikle skoene at han nå er sikker på at de faktisk har de egenskapene han ønsket de skulle få. Ikke minst ser man dette ved at enten Engell eller hans medarbeider Lars Undli, som designer overskoene, alltid er til stede på fabrikken i Korea når skoene produseres. Alle skoene er håndlagd. Hvert eneste par blir manuelt kontrollert for å sikre at de er montert riktig, har de ønskede egenskapene og fremstår med materialkvaliteter, sømmer og liminger som de ønsker. Engell eller Undli sitter på slutten av produksjonslinja og sjekker sko. Når det er produsert mellom 60 og 70 000 par, skjønner man hva slags innsats som kreves for å få kvalitetssikrede sko ut på markedet. Selv har Engell vært 23 ganger i Korea de siste åra, og under disse oppholdene arbeides det knallhardt fra klokka 9 om morgenen til 21.30 på kvelden.

Dyre kvalitetssko

Hver sko er som nevnt håndlagd, og sålekonstruksjonen er ifølge Engell verdens dyreste. Derfor blir også skoene dyre, spesielt nå i startfasen. De fleste GaitLine-modellene koster rundt kr 2 000 og sandalene koster noe mindre. GaitLine-skoene foreligger i størrelse 36–42 for damer og 36–47 for herrer. – Vi har både sko som egner seg til røff bruk og mer elegante modeller, sier Engell – i tillegg til to typer sandaler.

Skoene har vært i salg i Norge og Danmark i 1½ år. De har primært vært solgt hos fysioterapeuter, kiropraktorer og annet helsepersonell, samt sports- og motebutikker. Våren 2015 begynte også kjeden ”Enklere Liv” å selge GaitLine™, og per september har selskapet rundt 245 forhandlere i Norge.

Bruksområder

– Alle skal kunne bruke våre sko, spesielt de som står og går mye i hverdagen. Skoene er svært populære hos folk som arbeider i helsesektoren, og proffmarkedet er naturlig nok et viktig satsingsområde for oss, sier Engell. Han forteller at GaitLine-skoen primært er en hverdagssko, men at noen av modellene kan brukes til trening og restitusjon. – Det finnes sågar folk som har løpt maraton med skoene i år, og eliteutøvere bruker dem både under trening og under restitusjon, forteller Engell.

Fordi GaitLine har vektlagt et tidløst design, elsker også motebloggerne og trendsetterne dem. Da Lars Undli ble hentet til GaitLine som hoveddesigner, var det fordi GaitLine ønsket å gjøre det samme med gode funksjonssko som Nike og Adidas har gjort for sportssko; nemlig å lage sko med et tiltalende utseende. – Vi kom fram til at skoene skulle ha et omriss som en ”retro løpesko”, forteller Lars Undli. Designet baserer seg på rene linjer og paneler. Som graffitikunstner henter jeg inspirasjon fra denne verdenen. Du finner også elementer fra Star Wars, men jeg er også opptatt av myke linjer i selve skoen. Materialvalg og farger underbygger alle elementene. Det skjer mye spennende på denne fronten for tida, smiler Lars Undli.

LES OGSÅ  Norsk gründer med naturlig deodorant

Undersøkelser

For å finne ut hvordan brukerne opplever GaitLine-skoene, engasjerte Engell i mars 2015 byrået Advicia. De sendte ut spørreskjemaer til 250 brukere i Norge og Danmark, og 177 personer besvarte undersøkelsen. Mange av brukerne slet med smerter og ubehag i bevegelsesapparatet, spesielt føtter, knær, hofter, bekken og korsrygg. Det var derfor de hadde kjøpt GaitLine gjennom ulike behandlere eller klinikker. De hadde benyttet skoene fra tre måneder til 1½ år. Den generelle tilfredsheten med skoens design, materialer og komfort var meget høy. På en skala fra 1–6 skåret GaitLine 5,3. Over 80 prosent rapporterte at de hadde fått en viss eller mye bedre helse med skoene. De fleste kvinnene hadde anskaffet skoene av helsemessige grunner, mens menn i større grad brukte dem av praktiske årsaker (”gode å gå i”).1

Noen fysioterapistudenter ved Høgskolen i Oslo og Akershus gjennomførte i 2014 en undersøkelse blant 20 testpersoner som var diagnostisert med kroniske smerter under foten (plantar fasciitis) og smerter i hælen (hælspore), om hvorvidt bruk av GaitLine-sko ville redusere smerter og plager. Bakgrunn for undersøkelsen var vissheten om at omtrent sju prosent av den voksne befolkninga lider av plantar fasciitis, mens hos idrettsutøvere utgjør 10–20 prosent av idrettsskader plantar fasciitis og hælspore. Testpersonene skulle bruke skoene i minimum tre timer per dag over en periode på to uker. Over 80 prosent opplevde betydelig smertereduksjon i løpet av perioden, og tre testpersoner ble smertefrie.

Et stort, norsk firma som sliter med høyt sykefravær blant de ansatte, har som et prøveprosjekt kjøpt inn et begrenset antall sko for testing. Hele 85 prosent av dem som hadde smerter i bevegelsesapparatet, rapporterte om bedret helse, og sykefraværet ble redusert dramatisk. Engell har akkurat hatt ledelsen i selskapet på besøk, og det langsiktige målet er å kjøpe inn sko til alle ansatte – og da snakker vi om mange tusen personer. Skokostnadene er tross alt en liten investering sett opp mot kostnader ved sykefravær. Et par sko koster kr 2 000, det samme som én dags sykefravær. Avtalen er ennå ikke offisiell, så Engell kan ikke fortelle hvilket firma det dreier seg om.

Stort marked

I en oversiktsartikkel som oppsummerer 27 fagartikler og tre bøker, anslås at 60–70 prosent av befolkninga i Europa har en grad av overpronasjon på en eller begge føtter, det vil si at de legger trykket for mye innover, mot fotens innerside.2 Forskeren beregnet videre at 60–90 prosent av alle skader i underekstremitetene kan tilbakeføres til overpronasjon. Overpronasjon forekommer i hele befolkninga, unge som gamle, trente som utrente. Ifølge offentlig statistikk blir 85 prosent av nordmenn langtidssykemeldt grunnet muskel- og skjelettlidelser en eller annen gang i løpet av sitt aktive arbeidsliv. – Det er derfor liten tvil om at store deler av det norske folk og norske bedrifter vil ha utbytte av GaitLine-sko, mener Engell.

Visjon

Engells ambisjon er å utvikle verdens beste sko for mennesker som går og står i et bymiljø.

– Jeg er opptatt av å finne det som er meningsfullt her i livet. Jeg liker å glede mennesker. Det er inspirerende å hjelpe folk til bedre helse, spesielt personer med smerter og plager som ingen andre har klart å finne løsninger på. Prestasjonsmennesket i meg utløses når jeg står overfor kompliserte arbeidsoppgaver. Jeg er nok en liten ”grubler”, sier Engell. – Men selvsagt er det best å forebygge i stedet for å reparere skader. Ved å utvikle verdens beste sko for folk i alle aldre og med et vidt spekter av bruksområder håper jeg på sikt å bidra til bedre folkehelse, avslutter Håvard Engell.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»GaitLine AS»]Firmaet ble grunnlagt av Håvard Engell i 2013. GaitLine AS har en liten, dedikert stab bestående av sønnen Andreas Engell som daglig leder og Lars Undli som sjefsdesigner. Sverre Helsem er arbeidende styreleder. I tillegg arbeider Lill Jakobsen med salg mot større foretak og som kommunikasjonsrådgiver. Videre har de to dyktige medarbeidere i Korea, en erfaren produksjonssjef med skofaglig utdanning fra universitet i Japan og som har arbeidet i skobransjen i Sør Korea i 35 år, og en koreansk tolk med bred internasjonal forretningserfaring og som bistår med mye forskjellig ved siden av å være en trofast oversetter.

Nettside: GaitLine.com[/gdlr_box_icon]

Kilder:

1.  Advicia. Customer satisfaction survey 2015. GaitLine. Mars 2015. Powerpointpresentasjon med 18 bilder.

2.  George JW. Foot overpronation. A review of the literature. 17 siders manuskript. Manchester, MO: Logan College of Chiropractic, 2003.

3.  Mysterud I. Naturlig løping – tilbake til føttene. VOF 2014; 5 (5): 48–61.


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner