Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2011 > Nr. 7 2011

Nr. 7 2012

 

Gledelig nok går stadig flere over til fettrik mat, men vi forbauses over usaklige, faglig uholdbare påstander som lanseres i media fra dem som målbærer forestillinger om hvor farlig det er å spise mindre brød, pasta og poteter.

 

En kjent ”ekspert” framstilte nylig kolesterol som livsfarlig. Andre påstår at mettet fett tar livet av fornøyde slankere som er kvitt mageflesket og anbefaler magert kjøtt. Helst burde vi tygge gulrøtter og spise tørt brød med magert pålegg og knaske frukt mellom dagens fem måltider. Animalsk fett kan jo omdannes til biodiesel!

 

På den positive siden publiserte A-magasinet nylig en artikkel om steinalderdietten.1 Tidligere førsteamanuensis ved Arkeologisk museum i Stavanger, Sverre Bakkevik, beskrev norsk kosthold i eldre steinalder (ca. 8000-3000 f.Kr.). Han viste til utgravinger i Visteholas rester etter 37 fuglearter. Zoolog Torfinn Ørmen (Naturhistorisk museum) la til at vi ikke har spist korn lenge nok til at vi er fullt tilpasset. De fleste tåler melk fordi bare én mutasjon måtte til for at produksjonen av laktase i tynntarmen ikke stanser etter småbarnsalderen. Ingen av disse fagfolkene motsa mine betraktninger om steinalderkostholdet. 

 

Aftenposten skrev seinere en artikkel om matmyter:2 det er ikke nok vitamin D i mat og tran (sol må til!), grønne grønnsaker er ikke gode jernkilder, råkost er ei heller veldig sunt, og kolesterolrike egg og melkefett øker ikke risikoen for hjerte- og karsykdom. Forbilledlig!

 

Veterinærinstituttets analyser av elgkjøtt i private frysere viste at 80 % inneholder bly, ofte langt mer enn EUs grenseverdier for helsefare.3 Hvorfor er blyammunisjon tillatt? Kan ikke jegerne gå over til kuler av plast eller andre metaller?

Annonse:

 

Mange tror at salt fører til høyt blodtrykk. Selv om raffinert salt ikke er bra, er det helsebringende med uraffinert salt. Les hva du bør kjøpe.

 

Salget av smør, rømme og kremfløte øker, og Sofie Hexeberg og andre lavkarboentusiaster topper boklistene. ”Vår” Sofie får stadig helsider i avisene uten usaklige motforstillinger.4 Er mediene i ferd med å tilpasse seg en ny virkelighet?

 

For å berolige kolesterolskeptikere publiserer vi en kronikk av dr.med. Uffe Ravnskov, en av verdens best informerte forskere på feltet. Hans budskap kan ikke misforstås: ”Mye kolesterol i blodet er sunt”!

 

I tråd med Uffes budskap gir vi 25 gode råd om høyfettkosthold for småbarn. Mange får fruktkompotter, karbohydratrik grøt, saft og brød fra de er 5-6 måneder. Fettrik mat er bedre.

 

Livet er mer enn mat, og denne gangens Fokus er tannhelse. Selv om amalgam ble forbudt som tannfyllingsmateriale i 2008 og mange har fjernet det fra alle tennene, er kvikksølv en del av vårt indre miljø. Vi gir råd om hvordan kvikksølv kan skilles ut blant annet med kosttilskudd og ser nærmere på biologisk tannmedisin.

You may also like
Myseprotein
Bikarbonat
Jevninger
Kumelk- og glutenfri sjokoladekake

Legg igjen et svar