Skip to main content

Ny livsstil i spanske omgivelser

Legeduoen Sofie og Erik Hexeberg har satt solide spor etter seg i kost-holdsdebatten i Norge de siste åra. Nå har de tatt med seg kompetanse, eventyrlyst og en stor bøtte initiativ til Spania, hvor de tilbyr sine livsstilskurs.

Tekst og foto Anne Lene Johnsen

Dr.med. Sofie Hexeberg er godt kjent fra kostholdsdebatten de siste åra og har gitt ut flere bestselgere om hvordan man blir frisk med lavkarbo. Både hun og mannen, dr.med. Erik Hexeberg, har vært spaltister i VOF, har startet og drevet lavkarbokafé i Oslo, driver lavkarboklubben.no og klinikk i Sandvika. Etter alt dette er det selvfølgelig på tide med nye beitemarker, og hva er vel bedre enn å bygge seg et skolekjøkken tvers over gata for matmarkedet i fiskelandsbyen Villajoyosa ikke langt fra Alicante, Spania?

– Utgangspunktet var at jeg fikk en e-post fra Nils Erik Egeberg, som den gang var kokk på Solgården (et ferie- og helsesenter rett utenfor Alicante, red.anm.), der han lurte på om vi kunne tenke oss å holde livsstilskurs der nede med dem, forteller Sofie. Nils Erik hadde selv slitt med helsa og var nedkjørt, overvektig og hadde høyt blodtrykk.1 Han hadde lest Sofies første bok2 og fått vekket interessen for å spise seg friskere. Dette hørtes interessant ut for Hexeberg´ene, og de tre møttes både på Solgården og i Norge.

LES OGSÅ  Kan barnløshet ”helbredes”?

Med i partnerskapet kom Ingunn M. Kvivik, som også har fått store helsegevinster ved å spise naturlig mat lagd fra grunnen. Hun har bakgrunn fra markedsføring og ledelse og er nå prosjektleder og treningsansvarlig på livsstilskursene.

– Vi startet på Solgården og hadde også noen kurs på Akinon, men siden Nils Erik har bodd i Villajoyosa i 8 år, trakk vi alle i den retningen. Vi var ute etter et skolekjøkken, og i Villajoyosa fant vi et enkelt hotell rett ved et koselig, lite matmarked. I tillegg sto et lokale ved siden av hotellet tomt. Vi tenkte “dette er perfekt” og tok kontakt med hotelleier og spurte om å få leie hotellet hans. Det fikk vi! De var kjempefornøyde, for det er dårlige tider i Spania om dagen. Det var også et ledig lokale på 280 kvm ved siden av hvor det hadde vært et supermarked. Det viste seg å ha samme eier, som dermed ble dobbelt glad da vi spurte om å få leie dette også. Lokalet ble bygd om til skolekjøkken og restaurant, og her har vi også plass til forelesninger. Vi har allerede hatt flere grupper på kurs, og det har vært meget vellykket.

Sofie og Erik skal fremdeles drive klinikk i Sandvika og kommer fortsatt til å ta imot pasienter her hjemme. Men planen er å ha livsstilskurs så mye de kan og i tillegg fylle på med gruppebestillinger fra firmaer, bryllup og andre arrangementer, men helst grupper. De ønsker å knytte til seg andre som også holder kurs og samkjører så forelesninger og aktiviteter med flere grupper etter ønske. Om sommeren holder de åpent for alle i tre måneder (juli-september).

Livsstilskursene på El Mercat arrangeres i moduler, og man kan melde seg på nybegynnerkurs (basiskurs) eller kurs for mer viderekomne. De planlegger temakurs som omhandler for eksempel tarmhelse, psykisk helse eller diabetes. Felles for alle kursene er matlagning og at deltakerne skal få praktisk opplæring i hvordan de kan lage riktig mat. På El Mercat kjøper de all mat på matmarkedet rett over gata. Sofie er glødende opptatt av å spise så ren og naturlig mat som mulig og snakker varmt om sitt eget sitrontre der de bor rett ved hotellet. – Vi har sitrontre i hagen. Sitronene ser litt lurvete ut, men når man skjærer dem i to… mmm… man kan formelig se og smake at de ikke er blitt sprøytet!

Engasjementet viser seg tydelig i kursvirksomheten og skolekjøkkenet: – Vi kombinerer kunnskap, matglede og hvordan man finner fram til og lager god, naturlig mat. Merk at fokuset først og fremst er på god helse – vektnedgang er en bonus…

LES OGSÅ  Høyt kolesterol etter omlegging til lavkarbo

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om hotellet»]Hostal El Mercat, som oversatt betyr “matmarked”, er et lite hotell i hjertet av fiskelandsbyen Villajoyosa, 40 km nord for Alicante by. Hotellet drives av Sofie og Erik Hexeberg, Ingunn M. Kvivik og kokk Nils Erik Egeberg – fire nordmenn som alle har stor interesse for mat, kultur, helse og opplevelser. El Mercat har 40 rom i tilknytning til et stort skolekjøkken med tilhørende matsal og kurslokale. Rett utenfor døra finnes et matmarked, flere kaffebarer, restauranter, klesbutikker og mye annet. Rett i nærheten ligger også en nydelig, 2 km lang sandstrand.

Adresse: Calle Jaime Soler Urrios 2, 03570 Villajoyosa, Spania.
Telefon: 913 87 411. E-post: imkvivik@gmail.com.
Nettside: www.elmercat.no. Facebook: www.facebook.com/elmercat.no[/gdlr_box_icon]

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Livsstilskurs på El Mercat, Villajoyosa»]Se oversikt over kurstilbudet på www.lavkarbosommedisin.no[/gdlr_box_icon]

Kilder:

1.  Les mer om hans historie i Sofies bok Bekreftelsen. Oslo: Cappelen Damm AS, 2012.

2.  Hexeberg S. Frisk med lavkarbo. Oslo: Cappelen Damm AS, 2010.


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner