Kategorier
Siste innlegg
Nye kostholdsråd: «Fisk, bønner, linser…»
Liten entusiasme for Helsedirektoratets kostråd: ”Velg fisk, bønner eller linser til middag flest dager i uka”.
Stemningen sto ikke akkurat i taket da Helsedirektoratet i fjor høst hanket inn 51 nordmenn til fokusgrupper i regi av byrået Opinion. På menyen sto direktoratets daværende utkast til nye kostråd. Flere ideer ble testet. Særlig ett råd fikk fyr i teltet: Anbefalingen om å spise belgvekster til middag flere dager i uken – og ikke bare som tilbehør.
Dette er tema for journalist Lars Magne Sunnanås nyhetsbrev 28. juni.
Nå er det ikke måte på hvor mange bønner, linser og erter nordmenn bør spise.
Rødt kjøtt svartelistet
I det årelange arbeidet med nye kostråd var det lenge vært kjent at rødt kjøtt skulle svartelistes. Betydelig mindre blest har det vært om hva helsebyråkratene vil at vi skal spise i stedet.
Det er her de proteinrike belgvekstene kommer inn.
For både folk flest og for de norske kostrådene er dette noe nytt. I de gamle kostrådene er belgvekster eksplisitt utelatt fra listen over de anbefalte “fem om dagen” av frukt og grønnsaker. Nå er det ikke måte på hvor mange bønner, linser og erter nordmenn bør spise.
Sunnanå omtaler også hvordan matindustrien i høringsrunden foreslo endringer av teksten til kostråd som vil gagne dem, blant annet når det gjelder å anbefale margarin i stedet for smør.
Ernæringsbiolog Marit Kolby: reduser heller ultraprosessert mat!
Av miljømessige årsaker bør inntak av rødt kjøtt være «betydelig lavere» enn 350 gram per uke, heter det i de nye anbefalingene.
Dette gjelder kjøtt som er tilberedt, altså spiseklar vekt. Tidligere har anbefalingen vært 500 gram rødt kjøtt i uka.
– Jeg mener evidensgrunnlaget for å gi dette rådet er syltynt, sa ernæringsbiolog Marit Kolby til Nationen 20. juni.
– Studiene som ligger til grunn viser usikre sammenhenger, effektene som måles er svært små, og gir ikke grunnlag for å gi så bastante råd. Det er mye bedre evidens for å redusere på ultraprosessert mat, enn for å redusere på rødt kjøtt, uttalte Kolby.
Vår kommentar:
Å endre folks kostvaner er ikke enkelt, særlig når de strider mot all fornuft. Det er noe våre helsemyndigheter har erfart i sine gjentatte forsøk på å forsøke å overbevise samfunnet om nytten av de nye kostholdsrådene.
Så lenge helsemyndighetene toner ned betydningen av den mest næringsrike maten for mennesker – animalsk mat – kommer de til å møte motbør fra mange. IM
Aktuelt fra Helsemagasinet:
Kunnskapsløse kostholdsråd om fett
Kostholdsråd på feil premisser
Anbefalingen om magre meieriprodukter bør fjernes!
Skadelige kostholdsråd