Skip to main content

Nytt kafékonsept basert på høyfett-/lavkarbokosthold

De siste årenes ernæringsdebatt har fått flere til å leke med tanken om å åpne et spisested som utelukkende serverer optimalernæring i betydningen høyfett-/lavkarbomat. Nå har noen gjort noe med det: Den 31. juli åpnet hotellfagutdannede Eileen Bakken i samarbeid med legene Sofie og Erik Hexeberg Low Carb & Coffee i Parkveien 6 like ved Slottsparken i Oslo.

Tekst og foto Dag Viljen Poleszynski

Eileen (f. 1983) har lenge tenkt på å starte et spisested hvor man slipper å få servert brød før hovedretten og melk eller kaffefløte til kaffen. Hun har vokst opp med en mor som studerte ernæringsfysiologi og i voksen alder utdannet seg til optimalterapeut under veiledning av den polske pioneren i høyfettkosthold, Jan Kwasniewski (f. 1937).

Etter avsluttet videregående kom Eileen inn på en hotellfagskole i Montreux (Sveits) og fikk etter endt utdanning jobb på Hotel Continental i Oslo. Hun startet som resepsjonist for så å drive frokostrestauranten og avdelingen for romservice.

I 2008 la Eileen om til lavkarbokosthold og opplevde en rekke positive virkninger ved siden av vektreduksjon, slik som færre forkjølelser og mindre allergisymptomer. Det betyr at hun lærte seg å lage mat basert på råvarer med mye fett og lite karbohydrat og at hun holdt seg konsekvent til det nye kostholdet.

LES OGSÅ  Mot et paradigmeskifte i sportsernæring?

Omleggingen av kostholdet ga Eileen så mye energi og pågangsmot at hun begynte å sysle med tanken om å åpne en kafé eller liten restaurant hvor hun kunne servere egenkomponerte retter og treffe likesinnede. Hun fullførte et Gründerkurs, og etter tilsagn om et lån fra pappa satte hun i gang for å undersøke mulige lokaler, og etter råd fra en gammel bekjent tok hun kontakt med Sofie og Erik Hexeberg, som hadde syslet med tanker om å starte et lavkarbo-spisested som kunne vokse til en hel kjede.

De tre fant tonen, og etter et års forberedelser fant Eileen et egnet lokale som nå er pusset opp etter alle kunstens regler. VOF var invitert til åpningen…

VOF møtte opp på innvielsesdagen og traff en rekke kjente og kjære lavkarboentusiaster som hadde funnet veien. I løpet av dagen besøkte omkring 100 personer kafeen, og det ble spist lavkarbosnitter og sukkerfrie kaker, skålt i (litt) sjampanje og Farris. Erik og Sofie Hexeberg og stedets daglige leder og medeier Eileen strålte om kapp etter en vellykket åpning. Vi krysser fingrene for at Low Carb & Coffee blir det nye møtestedet for lavkarboentusiaster i Oslo-området og tilreisende som nå vet hvor de kan gå for å få påfyll av mat med lite karbohydrat og mye fett. Det eneste vi savnet, var et tjukt lag smør på lavkarbobrødet (som inneholdt bare ett gram karbohydrat per skive), men Eileen forsikret oss om at smør, kremfløte, kokosfett og andre sunne fettkilder hører med i tilbudet framover.

Low Carb & Coffee serverer ikke bare mat, men også hjerneføde i form av lavkarbobøker og magasiner, inkludert Helsemagasinet VOF. Vi gratulerer med det nye spisestedet og ønsker partnerne lykke til med et flott tilbud!

LES OGSÅ  Lavkarbokosthold i klinisk praksis

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner