Skip to main content

… og tenker du på DENNE måten, er du også litt mer deppa…

Får du dårlig samvittighet når du slapper av, fordi du tenker at du bør være flink og effektiv hele tiden? Da er du kanskje også mer deprimert og mindre lykkelig.

Fire studier hvor 1310 personer deltok har vist nettopp dette: At vi må tro på at det er velfortjent og positivt å ha det gøy på fritiden, ellers blir vi mer deprimerte og stressede.

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Mange av oss lever i troen på at det viktigste i livet er å være produktive, og at vi sløser bort tiden hvis vi ikke alltid har fokus på å jobbe mot et eller annet viktig formål. Det er ikke så lurt: De som tenker på denne måten, rapporterer også oftere enn andre at de ikke har det så bra psykisk, og de har også vanskelig for å kose seg når de faktisk har fri. 


Denne tankegangen kan vi heldigvis selv gjøre noe med, hvis vi klarer å snu den littegranne: Ikke alt handler om jobb og plikter og å stadig skulle prestere, nemlig. Tvertimot: Det er meningen vi skal kose oss i livet og ha det moro, og det er mye god helse i å slappe av og gjøre morsomme ting. Hvis ikke dét er nok til å overbevise deg om at du kan ta fri fra flink pike/gutt-syndromet: Mye forskning viser også at når vi faktisk tar fri og nytter fritiden vår, blir vi enda mer produktive enn vi ellers ville vært. Derfor, hvis vi klarer å se at det å ta fri faktisk bidrar til at vi lettere oppnår et større og viktigere mål, vil vi også lettere klare å gi oss selv tillatelse til nettopp å glede oss over fritiden. ALJ

LES OGSÅ  Lite omega-3-fettsyrer ved depresjon og angst

Kilde:


Tonietto GN, Malkoc SA, Reczek RW mfl. Viewing leisure as wasteful undermines enjoymentJournal of Experimental Social Psychology 2021; 97.  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0022103121001013?via%3Dihub


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner