Kategorier
Omega-6 og-3: Du er neppe i balanse!
Soyaolje er en av våre mest brukte. Den inneholder mer enn 50 prosent omega-6-fettsyrer og bare 7–10 prosent omega-3. Altså et forhold på minst 5:1 i favør av førstnevnte.
Julia Schreiner Benito
Forskere har beregnet at forholdstallet i fortidsmiljøet var omkring 1–2:1. 1-2 ganger mer omega-6 enn omega-3-fettsyrer.
Planteoljer ble aldri brukt av jegere og sankere, og for mye omega 6-fettsyrer er nå en enda viktigere årsak til dårlig helse enn sukker. Vi inntar altfor mye omega-6-fettsyrer, og planteoljer og margarin i ultraprosessert mat er den viktigste kilden.
Forholdet mellom omega-3 og -6 er nå anslått til minst 1:15-30. Det bør være 3:1, altså tre ganger så mye omega-6 som -3.
Studier kobler høyt inntak av flerumettet fett med kreft, mens mettet fett kan gi beskyttelse.
Cirka halvparten av nordmenns energiinntak kommer fra ultraprosessert mat. Den inneholder mye omega 6, men lite omega 3, kildene er særlig oljer fra solsikke, mais og soya.
Helsedirektoratet oppfordrer til mindre mettet fett – animalsk – og mer flerumettet fett fra planteoljer. Men studier kobler høyt inntak av flerumettet fett med kreft, mens mettet fett kan gi beskyttelse. Soyaolje påvirker hypotalamus – en del av hjernen – og forstyrrer over 100 gener, inkludert de som regulerer kroppsvekt og hormonproduksjon. En studie fra 2015 fant at mus på en diett med mye soyaolje gikk opp i vekt, utviklet diabetes og leverproblemer.
Omega-3 bremser aldring
En ny studie finner at omega-3 bremser aldring. Forskerne analyserte over 700 eldre voksne over en treårs periode. Deltagerne var fordelt i fire grupper: Placebo, omega-3, vitamin D, trening eller en kombinasjon av de tre sistnevnte.
For å vurdere aldringens tempo brukte forskerne fire «epigenetiske klokker». Disse måler DNA-metylering, altså kjemiske forandringer på DNA-molekylene. I tre av de fire klokkene de studerte resultatene mot, fant forskerne en bremsing av aldringsprosesser for omega-3. Omega-3 ga det sterkeste signalet på aldersbrems.
Selv om omega-3 alene hadde effekt, var det kombinasjonen av omega-3, vitamin D og trening som gjorde størst utslag.
Omega-3 har en betennelsesdempende effekt.
Påvirker på cellenivå
Ubalanse påvirker kroppen på cellenivå. Cellemembranen blir stiv, og det hindrer cellenes opptak av næringsstoffer. I tillegg reduserer det cellenes evne til å kvitte seg med avfallsstoffer. Stikkordet er betennelser, som er starten på så og si alle kroniske sykdommer. Omega-3 har en betennelsesdempende effekt.
Viktig for mange prosesser i kroppen
Omega-3 er viktig for en rekke prosesser i kroppen. Energiproduksjonen (ATP-produksjonen) i mitokondriene i hver celle er avhengig av at celleveggen fungerer optimalt for å frakte næringsstoffer inn og å kvitte seg med avfallsstoffer. Nok omega-3 i cellemembranen er vesentlig.
I motsetning til sukker kan omega-6-fettsyrer omdannes til reaktive oksygenmolekyler, frie radikaler. Disse skader mitokondriene, som igjen er hovedårsaken til kreft. Mens visse planteoljer bidrar til å danne kreftceller, opprettholder sukker (glukose) delingen av slike celler til kreftsvulster ved økt bruk av glykolyse for å danne ATP.
Omega- 3 støtter:
- Spedbarnsutvikling
- Ledd og muskler
- Hormonbalansen
- Stoffskiftet
- Insulinregulering
- Immunforsvaret
- Kognitive funksjoner
- Kroppens evne til å regulere betennelser
Tegn på ubalanse:
- Redusert energi
- Redusert hukommelse og fokus
- Tungsinn og depresjon
- Tåler stress dårligere
- Hodepine/migrene
- Tørr og ru hud
- Vanskeligere å bli gravid
- Fødselsdepresjon
- Forsinket vekst hos barn
- Synsproblematikk og lærevansker
Tiltak:
- Bytt ut margarin med ekte smør
- Reduser inntaket av oljer fra mais, soya og solsikke – erstatt med meierismør, smult, ghee (klarnet smør), kokosolje og extra virgin olivenolje
- Sardiner og makrell har mye omega-3
- Det har også kjøtt og innmat fra beitedyr
- Økologisk kjøtt gir mye mer omega 3-fettsyrer enn ikke-økologisk
Flere referanser
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26200659
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22334255