Skip to main content

Omega-3-fettsyrer mot kreft

Forskere med interesse for kreft i spiserøret ønsket å finne ut i hvilken grad tilskudd av omega-3-fettsyrer kan være et egnet terapeutisk tiltak. De studerte derfor relevant faglitteratur som kunne belyse dette nærmere.

Forskerne fant at laboratoriestudier har påvist at omega-3-fettsyrer kan bidra til å forebygge kreftutvikling i ulike stadier, inkludert deling, overlevelse, nydanning av blodårer (angiogenese), inflammasjon og spredning av celler. I kliniske forsøk er det funnet at omega-3-fettsyrer kan bedre immunreaksjonen, opprettholde muskelmassen, bedre livskvaliteten og overlevelsen til pasienter med kreft i mage- og tykktarmen og bukspyttkjertelen.

I motsetning til andre kreftformer i mage- og tarmkanalen, er det påvist sterk sammenheng mellom inflammasjon og kreft i spiserøret. Selv om en god del forskning underbygger nytten av omega-3-fettsyrer i kreftbehandling, er det ikke utført noen studier av forebygging og behandling av kreft i spiserøret. Forfatterne av litteraturgjennomgangen er i gang med et klinisk forsøk med tilskudd av omega-3-fettsyrer i tillegg til standard behandling hos pasienter med framskreden kreft i spiserøret. IM

Kilde: Eltweri AM, Thomas AL, Metcalfe M mfl. Potential applications of fish oils rich in omega-3 polyunsaturated fatty acids in the management of gastrointestinal cancer. Clinical Nutrition 2017; 36: 65–78. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26833289

LES OGSÅ  Lite omega-3-fettsyrer ved depresjon og angst

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner