Skip to main content

Omega-3-fettsyrer mot leddgiktsmerter

 

Britiske forskere har testet effekten av tilskudd av omega-3-fettsyrer ved smerter hos leddgiktpasienter. Tilskuddet besto av eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA), to fettsyrer som ofte omtales som ”fiskefettsyrer” og blant annet finnes i tran og andre fiskeoljer.

  OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.


Forskerne foretok et litteratursøk og analyserte 18 kontrollerte forsøk der det var trukket lodd om hvem som skulle få disse fettsyrene og hvem som skulle få placebo. Den systematiske oversiktsstudien inkluderte 1 143 personer som hadde inntatt fra 2,1 til 9,1 g fettsyrer/dag, og studiene varte fra 12 til 52 uker. Ti studier underbygget hypotesen at smerter ble redusert etter inntak av omega-3-fettsyrer, basert enten på pasientenes egenopplevelse eller på legenes vurdering. Omega-3-fettsyrer ser derfor ut til å fungere terapeutisk ved at de reduserer smerter hos leddgiktpasienter. Doser mellom 3 og 6 g/d ser ut til å ha størst effekt. IM

Kilde:

Abdulrazaq M, Innes JK, Calder PC. Effect of Ω-3 polyunsaturated fatty acids on arthritic pain: A systematic review. Nutrition 2017; 39–40: 57–66. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28606571



Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…?