Skip to main content

Omega-3-fettsyrer og hjertet

Det har lenge vært kjent at omega-3-fettsyrer er viktige for hjertet og at mangel kan føre til sykdom, for eksempel hjerteinfarkt. De aktuelle fettsyrene er eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA), som blant annet finnes i fet fisk, tran og fiskeoljer. Hvor mye fettsyrer trenger vi egentlig? En gruppe forskere har gått gjennom studier der man har gitt tilskudd og der det er trukket lodd mellom hvem som skal få fettsyrer og hvem som skal få placebo. De har så gjennomført en analyse der data fra mange studier testes samlet (metaanalyse). Samlestudien omfattet 40 enkeltstudier med til sammen drøyt 135 000 deltakere. 

Samlestudiene viste at tilskudd av EPA og DHA var omvendt korrelert med risikoen for å få hjerteinfarkt og andre hjerteproblemer. Den beskyttende effekten så ut til å øke med dosen: Jo høyere dose, desto større beskyttende effekt. Forskerne anbefaler et inntak på 1–2 g omega-3-fettsyrer hver dag. Dette klarer de færreste å få i seg fra fisk. Derfor er tilskudd nødvendig. IM

Kilde:

Bernasconi AA, Wiest MM, Lavie CJ mfl. Effect of omega-3 dosage on cardiovascular outcomes: an updated meta-analysis and meta-regression of interventional trials. Mayo Clinic Proceedings 2021; 96: 304–13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32951855/

LES OGSÅ  Omega-3-fettsyrer og hjerte- og karsykdom

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner