Skip to main content

Omega-3-fettsyrer og periodontitt

 

Periodontitt er en vanlig forekommende, kronisk betennelsessykdom. Siden det er kjent at omega-3-fettsyrer har en betennelsesdempende virkning, ønsket amerikanske forskere å finne ut om slike fettsyrer kan behandle eller forebygge denne lidelsen. De studerte et utvalg på over 9000 personer over 20 år og som var med i en stor representativ undersøkelse i USA mellom 1999 og 2004. Det ble funnet at høyt inntak av dokosaheksaensyre (DHA) og til en viss grad eikosapentaensyre (EPA) korrelerte med lavere forekomst av periodontitt.

Forskerne påpeker at intervensjonsstudier trengs for å avklare en potensielt beskyttende effekt av omega-3-fettsyrer for periodontitt. Intervensjonsstudier vil i denne sammenhengen for eksempel si å gi kosttilskudd med DHA og EPA til en gruppe mennesker (intervensjonsgruppe) og sammenlikne med forekomsten av periodontitt i en kontrollgruppe som ikke får tilskudd. IM

Kilde:

• Kaye EK. n-3 fatty acid intake and periodontal disease. Journal of the American Dietetic Association 2010; 110: 1650-2.

• Naqvi AZ, Buettner C, Phillips RS mfl. n-3 fatty acids and periodontitis in US adults. Journal of the American Dietetic Association 2010; 110: 1669-75.

LES OGSÅ  Brenner for norsk fiskeolje

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner