Skip to main content

Oppskrifter til småbarn

Her er noen utvalgte oppskrifter til småbarn som har begynt med fast føde.

Avokado-/bananpuré

Denne pureen er delikat, smakfull og rik på næringsstoffer, blant annet verdifulle fettsyrer fra frukten avokado, som i likhet med olivenolje inneholder mest oljesyre. Retten spises rå og er enkel å tilberede når man er ute og reiser. Det er bare å kjøpe en avokado og en banan, helst økologisk, og mose ingrediensene med en gaffel eller annet på stedet.

½ spisemoden avokado

½ moden banan

Slik gjør du: Mos med en stavmikser eller gaffel og server retten umiddelbart.


 Ovnsbakt fisk og grønnsaker

Ovnsretter er takknemlig å ty til i en travel hverdag. De er raske å lage med det man har for hånden. Framfor alt er ovnsbaking en sunn måte for å steike kjøtt, fisk og andre råvarer. Ingrediensene kan legges i en leirkrukke eller pakkes inn i aluminiumsfolie. Hvis familien lager en rett med fisk og grønnsaker, kan du plukke ut noe av ingrediensene når retten er ferdig, og mose dette til passe konsistens sammen med krafta som dannes under tilberedning. Her er et konkret forslag til små sjarmtroll som tåler fisken godt:

LES OGSÅ  Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 6 2019

smør/olje

50 gram fiskefilet (ørret, laks, torsk e.a.)

2 buketter brokkoli

2 buketter blomkål

1/2 ts persille, finhakket

litt kokt ris

Slik gjør du:

Smør et stykke aluminiumsfolie og legg på en renset fiskefilet sammen med brokkoli og blomkål. Pakk folien godt sammen og legg den i ovnen ved 180° i 10–15 minutter eller la pakken dampkoke over litt vann. Pakk opp folien når fisken er ferdig og ta vare på krafta. Mos fisken og grønnsakene til passe konsistens sammen med krafta og eventuelt litt kokt ris.


Puré med avokado, banan og tunfisk

Etter at barnet er blitt 6–7 måneder gammelt, kan man begynne med litt tunfisk i avokado-/bananpureen.

½ spisemoden avokado

½ banan

1 spiseskje tunfisk (nedlagt i vann)

Slik gjør du: Mos med en stavmikser eller gaffel og server retten umiddelbart.


Kjøttkraft – grunnoppskrift 

Dette er en klassisk grunnoppskrift på kraft hvor det blir brukt bein fra kalv, lam eller vilt, eventuelt noe fra kje. Bruk gjerne bein fra ulike dyrearter. God, tradisjonell kjøttkraft inneholder næringsstoffer som stimulerer fordøyelsen, virker avgiftende, styrker muskel- og skjeletettsystemet og forebygger sykdom. Dette er mat og medisin i ordets rette forstand, og kjøttkraft bør utgjøre en basis i barnematen, for eksempel i grønnsakmos.

3 kg knoker, føtter og margfylte bein, oppdelt

1 kg ribbebein eller nakke, oppdelt

1/2 dl vineddik

1 ts tangmel

vann

2 laurbærblader

4 gulrøtter, i tykke skiver

1 brokkoli, i buketter

2 ss krydderurter (løpstikke, timian, merian, oregano, rosmarin, salvie, sar e.a.)

1 bunt persille

Slik gjør du:

Ha knoker, føtter, margbein og kjøttfulle bein i ei stor gryte med eddik og tangmel. Tilsett kaldt vann til væska akkurat dekker beina. La det stå en time.

LES OGSÅ  Pizzaboller

 Kok sakte opp uten lokk. Fjern skummet som samler seg på toppen med en skje. Hell eventuelt i en kopp kaldt vann, det bringer skummet bedre fram. Tilsett laurbærblader. Ha på lokk.

Etter oppkok settes gryta på rist over laveste varme. Kjøttkraft skal ikke koke, men trekke under lokk ved 80–90°. Passe varme oppnår du ved å ha tre kronemynter mellom kraftgryta og kokeplata. Fortsett med å skumme krafta godt den første halvtimen. La trekke i minst 3 timer, gjerne 8–12 timer.

La grønnsakene trekke med den siste tida slik at de blir så vidt møre.


Grønnsakmos med kjøttkraft

I denne retten kan man bruke en eller flere grønnsaker, avhengig av hvor gammelt barnet er og hva det liker. Prøv for eksempel med gulrot, selleri, brokkoli og blomkål. Grønnsakene bør dampkokes. Det tar bedre vare på næringsstoffene enn koking i vann. I retten kan man tilsette en eggeplomme for å øke innholdet av essensielle aminosyrer og verdifulle fettstoffer.

100 gram grønnsaker

kjøttkraft

1–2 ts smør/olje (oliven- eller rapsolje)

Slik gjør du: Vask og skrell grønnsakene. Dampkok dem til de er møre. Mos grønnsakene med en stavmikser og spe med kjøttkraft til passe konsistens. Tilsett smør og/eller olje, eventuelt litt eggeplomme.

Les også:

Hva skal vi gi barna å spise?

VOFs 25 råd om amming og spedbarnsmat


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner