Skip to main content

Oregano mot omgangssyke

Oreganoolje har antimikrobielle egenskaper og kan ifølge ny forskning inaktivere norovirus, som gir omgangssyke. Dette viruset smitter lett via spytt og hoste (dråpesmitte). Forskere fra USA har eksperimentert med museformen av norovirus, som er genetisk ganske lik menneskevarianten. Sistnevnte er vanskelig å få til å vokse i bakteriekultur og er vanskelig å eksperimentere med, og derfor er det vanlig å bruke museformen av norovirus i forskning.

De amerikanske forskerne behandlet viruskolonier med løsninger av enten fire prosent oreganoolje eller en halv prosent karvakrol, den aktive ingrediensen i oreganoolje. Karvakrol er ansvarlig for den aromatiske lukta og smaken av oreganoolje. Både oreganoolje og karvakrol reduserte antall virus, men karvakrol alene var mye mer effektiv. Karvakrol viste seg å kunne bryte ned det tjukke proteinlaget som omgir norovirus. Virusets evne til å binde seg til overflaten til sine vertsceller ble imidlertid ikke påvirket av oreganoolja eller karvakrol. Dataene tyder på at karvakrol kan være effektiv mot norovirus før de kommer inn i og etablerer seg i kroppen. Er man først smittet, ser det ut til å være for seint å bruke oreganoolje.

LES OGSÅ  Amerikanske helsetopper: – Koronavaksinerte kan overføre sykdom

Ikke alle desinfiserende midler er i stand til å drepe norovirus, selv om klorbaserte blekemidler (natriumhypokloritt, NaOCl) er effektive til å desinfisere infiserte områder.

Det finnes kommersielt konsentrerte løsninger av karvakrol. Dette stoffet er generelt antatt å være trygt å bruke. Det kan derfor brukes i anvendelser der andre antimikrobielle stoffer ikke er å foretrekke, for eksempel i mat eller på overflaten til ulike matvarer eller bli brukt i stedet for etsende stoffer på overflater. Karvakrol ser derfor ut til å kunne bli brukt for å kontrollere norovirus. IM

Kilde:

Gilling DH, Kitajima M, Torrey JR mfl. Antiviral efficacy and mechanisms of action of oregano essential oil and its primary component carvacrol against murine norovirus. Journal of Applied Microbiology 2014; 116: 1149-63. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24779581


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner