Skip to main content

Ortomolekylær behandling av alkoholisme

Å sørge for en god ernæringsstatus er et viktig, første skritt i behandling av alkoholisme – uansett hva årsaken(e) er til avhengigheten i utgangspunktet.

Tekst Dag Viljen Poleszynski     Foto Shutterstock

Behandling av alkoholisme med kosttilskudd har vært en integrert del av behandlingen helt siden biokjemikeren Roger J. Williams (1893-1988), professor ved Universitetet i Texas og president i American Chemical Society, viste at riktige næringsstoffer i tilstrekkelige doser kunne helbrede mange alkoholikere. Han fant at særlig niacin var nyttig i store doser i tillegg til aminosyra glutamin.1,2 En av hans viktige hypoteser fra 1947 var at manglende glukosestoffskifte i hjernen kunne være en underliggende årsak til alkoholmisbruk.3

Abram Hoffers protokoll

I 2005 oppsummerte psykiateren Abram Hoffer (1918-2009) en protokoll for å hjelpe en alkoholiker til å bli edru og gjenopprette kroppens normale funksjoner. Hans råd var å innta følgende næringsstoffer:4

Innta vitamin C til kroppens metningspunkt. Det betyr 10-20 gram per dag eller mer. Høye doser vitamin C virker kjemisk slik at de giftige nedbrytningsproduktene av alkohol (acetaldehyd) brytes ned raskere. Vitamin C øker også leverens evne til å reversere oppbygningen av fett, noe som ofte skjer hos alkoholikere.

For å titre seg fram til metning av vitamin C anbefalte han å innta 1000 mg hver time eller inntil 24 g/døgn. Når metning er nådd, vil man oppleve en kortvarig diaré. Deretter reduseres dosen til 1000 mg hver 4. time (6 g/døgn).

Ta et B-kompleks som inneholder 50 mg hver av de viktigste B-vitaminene (B1, B2, B3, B6) seks ganger per dag.

Ta l-glutamin i doser på 2-3 g. Denne aminosyra reduserer den fysiologiske trangen til alkohol. Det er en av de to viktigste energibærerne som tilfører hjernen energi og stimulerer mange funksjoner i nervevev. L-glutamin lages naturlig i leveren og nyrene. Siden alkohol skader begge disse organene, er tilskudd viktig. Dessuten reduserer l-glutamin suget etter sukker og alkohol.

Ta 2-4 spiseskjeer lecitin per dag. Dette tilfører inositol og kolin, som inngår i B-kompleks.

LES OGSÅ  Alkohol og idrett – som ild og vann

Ta minst 200-400 µg krom bundet til pikolinsyre (krompikolinat) daglig. Krom er nødvendig for glukosestoffskiftet og reduserer trangen til sukker. Nesten alle alkoholikere lider av hypoglykemi (lavt blodsukker) fordi alkohol senker blodsukkeret.

I tillegg anbefales et bredspektret multivitamin-/mineralkompleks med høye doser som inkluderer 400 mg magnesium og antioksidantene ?-karoten og d-?-tokoferol (naturlig vitamin E).

Alkoholikere trenger de riktige næringsstoffene i tilstrekkelige doser for å gjenopprette et normalt stoffskifte. Ovennevnte næringsstoffer er sikre, effektive, rimelige og tilgjenglige og kan kjøpes i enhver amerikansk helsekostbutikk eller apotek (drugstore) uten resept.

Andre næringsstoffer

Studier med bavianer har vist at tilførsel av S-adenosyl-L-metionin (SAMe) har mange gunstige virkninger på ulike vev som rammes av alkoholforgiftning, særlig for leveren.5 Nivået av SAMe er signifikant redusert hos alkoholikere og motvirker oksidativt stress forårsaket av alkohol etter omdanning til acetaldehyd ved hjelp av cytokrom P450E1.

Forsøk med rotter har vist at polyenylfosfatidylkolin (PPC) kan øke konsentrasjonen av S-adenosylmetionin i leveren ved oksidativt stress forårsaket av alkoholindusert hepatitt.6,7 Mekanismen synes å være at stoffet øker konsentrasjonen av enzymet metionin adenosyltransferase (MAT), som kreves for å danne SAMe. Med tilskudd opprettholdes nivået av sistnevnte selv under tilførsel av 36 % av energien i form av alkohol.

Alkoholikere har generelt dårlig ernæringsstatus fordi alkohol endrer opptaket av mange næringsstoffer i kroppen samtidig som nedbrytning av alkohol i leveren fører til opphopning av giftstoffer. Dette gjør at kostholdet er særlig viktig for å unngå alkoholskader særlig hvis man inntar mer enn 2-3 glass rødvin per dag.8

Kroniske drankere har ofte mangel på aminosyrer, protein og visse vitaminer, både fra et dårlig kosthold fordi alkoholen fortrenger næringsrik mat, og fordi alkoholen påvirker ernæringsstatus negativt.8 Mangel på vitamin A er for eksempel vanlig, i likhet med mangel på tiamin (vitamin B1), riboflavin (B2), pyridoksin (B6) og (muligens) vitamin E.

Blant ”nyere” tilskudd som vurderes å ha et terapeutisk potensial kan nevnes SAMe, som stimulerer produksjonen av avgiftningsmolekylet glutation (GSH), PPC (se ovenfor) og silymarin, en aktiv substans i tistler.

Alkoholikere kan også ha nytte av behandling med anabole steroider (testosteron).9

Tidligere spaltist i VOF Melwyn M. Werbach nevner i sin oppslagsbok om ernæringsmedisin10 at følgende tilskudd kan være gunstige ved alkoholmisbruk: Vitamin A, B-kompleks (100 mg), og enkelte B-vitaminer, inkludert niacin (250 mg x 2 per dag), folat, tiamin, pyridoksin, pantotensyre, vitamin B12 og vitamin C, D og E. Ved mangler anbefales mineraler som kalsium, magnesium, litium, fosfor, kalium, selen, natrium og sink. Nyttige aminosyrer inkluderer de forgreinede aminosyrene (leucin, isoleucin, valin), glutamin, taurin og tryptofan. I tillegg kan alkoholikere ha mangel på andre stoffer, inkludert omega-3-fettsyrer, l-karnitin og kolin.

LES OGSÅ  Matavhengighet: Når man ikke klarer å si nei

Blant urter eller plantekjemikalier som motvirker trangen til alkohol, nevner Werbach11 berberin,12 silymarin, katekin og Gotu kola (Cenella asiatica).

Feilernæring viktig sykdomsårsak 

De fleste sykdommer er forårsaket av feilernæring. Dette inkluderer ikke bare kroniske sykdommer, men også akutte virus- og bakterieinfeksjoner, som blir langt mer alvorlige om man er feilernært. Dessverre er ortomolekylær medisin lite forstått i norsk ”helsevesen”, som i stedet satser på patenterte, farmasøytiske medikamenter.

Ortomolekylær medisin er ikke bare effektivt mot alkoholisme. Ved siden av omlegging av kosthold har kosttilskudd potensielt god virkning ved praktisk talt enhver sykdom. Et viktig poeng er å huske på definisjonen som nobelprisvinner Linus Pauling (1901-94) lanserte for å beskrive ortomolekylær medisin:13,14

Ortomolekylær medisin betyr ”behandling av sykdom ved å opprette et optimalt molekylært miljø, særlig den optimale konsentrasjonen av stoffer som normalt er til stede i menneskekroppen”.

Denne formen for medisin er trygg å bruke og har et stort potensial som del av en helhetlig ernæringsterapi mot de fleste av dagens folkesykdommer, inkludert hjerte- og karsykdom, kreft, diabetes, mange autoimmunsykdommer og revmatiske lidelser.15

Gjør noe selv!

Her hjemme er det ikke vanlig å behandle alkolikere med store doser vitaminer og mineraler eller å gi tilskudd av aminosyrer, fettsyrer eller urter. Det er derfor nødvendig for folk flest å informere seg om slike muligheter og hjelpe hverandre i kampen mot alkoholskader og avhengighet.

På grunn av en særdeles restriktiv lovgivning er utvalget av kosttilskudd dårlig i Norge,16 men en rekke isolerte aminosyrer ble nylig frigitt for salg i helsekost og dagligvarehandel. Det er også lov til å ta med seg tilsvarende tre måneders forbruk fra land utenom EU/EØS og et års forbruk fra EØS-området.

Det er mulig å importere kosttilskudd og medikamenter fra andre land hvis en lege søker om registreringsfritak. VOF frarår import fra USA eller andre land på egen hånd, selv av ufarlige kosttilskudd som for eksempel naturlige hormoner, siden mange stoffer som selges fritt i andre land, ikke er tillatt solgt utenom apotek i Norge. Import kan derfor medføre straff.17

Derimot kan vi anbefale å benytte enhver anledning til å ta med seg hjem lovlige doser fra land med mye større utvalg av kosttilskudd enn Norge, slik som for eksempel USA, Canada, Sverige, Storbritannia og Nederland.

LES OGSÅ  Ernæringsterapi med individet i sentrum

Les også:

Alkohol – Skal, skal ikke?

Kilder:

1.  Williams RJ. Alcoholism: The nutritional approach. 6th printing. Texas: University of Texas Press, 1959, 1980.

2.  Williams RJ. The prevention of alcoholism through nutrition. New York: Bantam Books, 1981

3.  Williams RJ, Roach MK. Impaired and inadequate glucose metabolism in the brain as an underlyting cause of alcoholism – an hypothesis. Proceedings of the Nationals Academy of Science USA 1966; 56: 566-71.

4.  Orthomolecular Medicine News Service, 1. juli 2005.

5.  Lieber CS. S-adenosyl-L-methionine: its role in the treatment of liver disorders. American Journal of Clinical Nutrition 2002; 76 (Suppl): 1183S-7S.

6.  Aleynik SI, Lieber CS. Polyenylphosphatidylcholine corrects the alcohol-induced hepatic oxidative stress by restoring s-adenosylmethionine. Alcohol & Alcoholism 2003; 3: 208-12.

7.  Xu Y, Leo MA, Lieber CS. DLPC attentuates alchol-induced cytotoxicity in HEPG2 celles expressing CYP2E1. Alchol & Alcoholism 2005; 40: 172-5.

8.  Lieber CS. Relationships between nutrition, alcohol use, and liver disease. Alcohol Research & Health 2003; 27: 220-31.

9.  Mendelhall C, Roselle GA, Gartside P mfl. Relationshiop of protein calorie malnutrition to alcoholic liver disease: A reexamination of data from two Veterans Administration Cooperation studies. Alcoholism: Clinical and Experimental Research 1995; 19: 635-41.

10.  Werbach MR. Nutritional influences on illness. A sourcebook of clinical research. Second edition. Tarzana, CA: Third Line Press, 1993.

11.  Werbach MR, Murray MT. Botanical influences on illness. A sourcebook of clinical research. Tarzana, CA: Third Line Press, 1994.

12.  Tolonen M. Berberin – stoffet fra berberisplanten har helbredende evner. VOF 2011; 2 (5): 78-82.

13.  Pauling L. Orthomolecular psychiatry (varying the concentration of substances normally present in the human body may control mental disease). Science 1968; 160: 265-71.

14.  Pauling L, Wyatt RJ, Klein DF mfl. On the orthomolecular environment of the mind: Orthomolecular theory. American Journal of Psychiatry 1974; 11: 1251-6.

15.  For mer informasjon se www.orthomolecular.org.

16.  Poleszynski DV. Norges restriktive legemiddellovgivning. VOF 2011; 2 (4): 28-38.

17.  Poleszynski DV. Forbud mot helsebringende hormon: Dopingdømt for DHEA. VOF 2010; 1 (3): 44-6.


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner