Skip to main content

Med øye for akupunktur – vellykket norsk-kinesisk samarbeid

St. Olav Eye Clinic Norway i Tønsberg behandler øyesykdommer med akupunktur. Mange har fått tilbake synet etter slik behandling, selv etter å ha fått beskjed fra lege at synet ikke kan reddes.

Tekst Birthe Storaker     Foto Bente Wemundstad

Medisinske professorer og øyespesialister fra Kina besøker jevnlig St. Olav Eye Clinic, som er en del av St. Olavs Helseklinikk i Tønsberg. Hva bidrar de med som ikke det norske helsevesenet kan tilby? Kan vi lære noe av hvordan spesialistene fra Kina tilnærmer seg pasienten og hvilke behandlingsmetoder de bruker?

St. Olav Eye Clinic Norway

St. Olav Eye Clinic Norway drives av grunnlegger og administrerende direktør Erik Vinje Olbjørn (f. 1971) og direktør Ole Jørgen Frydenlund (f. 1973). Som eneste norske klinikk representerer de en sertifisert avdeling av det anerkjente kinesiske sykehuset China Academy of C.M.S. Eye Hospital i Beijing, Kina.

China Academy of C.M.S. Eye Hospital i Beijing, Kina

Øyesykehuset i Beijing tilbyr en kombinasjonsbehandling hvor øyeleger og akupunktører jobber sammen for å hjelpe pasienter med synsproblemer. Her har de en egen avdeling hvor det kommer pasienter fra hele verden for å få behandling. Dit kommer også øyeleger fra alle verdenshjørner for å arbeide eller gå i lære og få praksis på sykehuset.

LES OGSÅ  Akupunktur mot endometriose

– Vi som arbeider på St. Olav Eye Clinic, hospiterer og er på kurs og foredrag regelmessig med de fremste ekspertene på behandling av øyelidelser i Kina, forteller Olbjørn. – I Kina satser man virkelig på akupunktur i behandling av øyelidelser. Vi har jevnlig utveksling av kunnskap mellom landene og innhenter råd og veiledning fra ekspertene. Slik kan vi lære best mulig og deretter spre kunnskapene i Norge, forteller han videre.

Eye Hospital i Beijing er et stort sykehus og kan tilby de fleste former for profesjonell og moderne medisinsk behandling. Her kombineres operasjoner i mange ulike former med urtemedisin og akupunkturbehandling som standard. På den måten bygger klinikken bro mellom vestlig medisin, akupunktur og tradisjonell kinesisk urtemedisin.

Beijing er en stor og pulserende verdensmetropol med mye helse- og behandlingskunnskap. Her finnes også et helsevesen som forvalter medisinsk kunnskap og erfaring basert på et biologisk og helhetlig grunnprinsipp. Dette resulterer i at skolemedisin og naturmedisin møtes og fungerer sammen i stedet for å sette motsetninger og skiller imellom seg.

– Ikke bare er det svært kostnadseffektivt, men det gir også raske og gode resultater for pasientene, noe som igjen fører til rask rekonvalesens med få liggedøgn, sier Olbjørn. – Med opp mot 1 200 øyepasienter daglig er det nødvendig å gi den raskeste, beste og mest effektive behandlingen, fortsetter han.

Eye Hospital i Bejing tilhører verdensklassen når det gjelder helsepersonellets kompetanse. Derfor får de også ofte besøk fra medisinske fagmiljøer fra alle verdens hjørner. Dette gir godt renommé i hjemlandet. I tillegg utmerker øyesykhuset seg også med sine resultater i forskning på alt fra kreft til stamceller.

LES OGSÅ  Elektroakupunktur mot hetetokter etter behandling av brystkreft

Reiser til Bejing

St.Olavs Eye Clinic tilbyr pasientreiser til det kinesiske sykehuset for å gi behandling som bygger på en kombinasjon av tradisjonell av bruk av urter, akupunktur og moderne medisin. Årlig behandler sykehuset cirka 250 000 øyepasienter. – Vi på St. Olav Eye Clinic føler oss svært privilegerte som kan ha et så tett samarbeid med Eye Hospital, sier Olbjørn fornøyd. – Dette er gledelig for oss som arbeider med behandling og får sjansen til å lære enda mer og fordype oss. For våre pasienter som får anledning til å motta behandling fra det kinesiske fagpersonalet, er det også et unikt tilbud av spisskompetanse på kombinasjonsbehandling, forteller han. To–tre ganger i året arrangerer de reiser til Bejing med 10–15 pasienter hver gang.

Hva gjør akupunkturen?

Olbjørn forklarer det slik: – Øynene er direkte knyttet til hjernen via synsnerven. Synssenteret i hjernebarken, som ligger i bakhodet, dekker et ganske stort område fordi øynene er en spesielt viktig sans for mennesker. Vi vet at akupunktur øker blodgjennomstrømningen lokalt der man setter nålen, men også til resten av kroppen. Den økte blodsirkulasjonen er viktig når man ser på samspillet mellom øynene og hjernen. Økt tilførsel av næring og økt aktivitet kan gjøre at øynene og hjernen fungerer bedre. I behandlinga kan det benyttes fem–seks ulike akupunkturteknikker og verktøy, forklarer han.

Hvilke øyelidelser kan behandlingen ha effekt på?

Akupunkturbehandlinga brukes mest mot AMD (aldersrelatert makuladegenerasjon), tørre øyne (kan oppleves som våte), tunnelsyn (retina pigmentosa), optisk synsdystrofi (MS hvor isolasjon av synsnerven blir ødelagt) og grønn stær (glaukom). AMD forekommer i to varianter, tørr og våt. – Den våte kan behandles og rammer 10 prosent av alle mennesker over 70 år, sier Frydenlund. – Den tørre varianten forskes det mye på i Kina, som samarbeider med Universitetet i California, Los Angeles, sier han videre. – Ved AMD blir celler i netthinnen syke. Behandlinga bidrar til å vekke cellene til live, og med akupunktur kan vi ofte stoppe utviklinga og får cirka 20 prosent bedring. Av og til ser vi hele 60–80 prosent synsbedring. Bare å kunne stoppe utviklinga er meget bra med tanke på at AMD er en progressiv lidelse, forteller han. Pasientene tilbys ingen behandling fra det offentlige helsevesen annet enn jevnlig kontroll.

LES OGSÅ  Hvorfor blir Are Thoresen oversett?

Integrert klinikk

– Vårt langsiktige mål er å få kinesiske øyeleger til Tønsberg for å behandle norske pasienter, sier Frydenlund. – Ambisjonen er å bli Europas første integrerte klinikk hvor skolemedisin og kinesisk medisin brukes sammen for å gi et best mulig tilbud til øyepasienter. Den store drømmen er å samarbeide med øyeleger lokalt på klinikken i Tønsberg. Klinikken tar gjerne imot henvendelser fra personer med andre typer øyeplager/øyelidelser også, avslutter Ole Jørgen Frydenlund.


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner