Skip to main content

Pål Steigan: –Verden kan gå under, det er viktigere enn kritikken mot meg.

Sterke ord har smelt mot redaktør Pål Steigan siste tiden. En storm av sant, usant, overdrevet og underdrevet. Helsemagasinet spurte ham hva han egentlig mener om krigen i Ukraina.

Tekst og foto Julia Schreiner Benito

– Kampanjen mot meg er underordnet at verden kan gå under, sier redaktør Pål Steigan (f. 1949). Hans kritikere kaller avisen steigan.no for «en blogg med konspirasjonsteorier og russisk propaganda». Selv kaller han den Norges viktigste motstandsavis.
– Om jeg kan gjøre noe for å hindre at vi ødelegger for våre barn og barnebarn, er det mye viktigere enn angrepene mot meg. Nå må opinionen forstå at det er strak kurs mot kjernefysisk krig. Når NATO flytter våpen så nær Moskva at byen kan nås på fem minutter, må det være en bekymring for enhver leder i Moskva. En må forholde seg til at Putin føler seg truet; jeg er overbevist om han kjenner kniven mot Russlands halspulsåre.

Må anerkjenne lands sikkerhetsbehov

 Mener du at Putin måtte angripe Ukraina fordi han følte seg truet av NATO?
– Det er nokså opplagt at det var slik han og den russiske ledelsen må ha tenkt. De som driver geopolitisk analyse, til og med tidligere sikkerhetsrådgiver og utenriksminister Henry Kissinger (f. 1923), sier at du må anerkjenne et lands sikkerhetsbehov. Om du kommer en stormakt for nær, vil den reagere. Nylig fikk vi en god prøve på det da Kina inngikk en avtale med Solomonøyene om at kinesisk marine kan anløpe der. Solomonøyene ligger 12 000 kilometer fra USAs vestkyst, i flytid  22 timer fra USA. På det grunnlaget vurderer USA krig mot Solomonøyene, hvilket  er empirisk bevist. Uten hets og offensiv militarisering fra Vesten ville vi ikke vært der vi er nå. Våre ledere tror at de kan fjerne Putin, men det er et forslag om verdenskrig. Når president Volodymyr Zelenskyj (f. 1978) sier at han vil ha kontroll over ukrainsk luftrom, betyr det å skyte ned russiske fly. Det er et annet ord for full, kjernefysisk krig. Putin har i klartekst sagt at hvis NATO angriper Russland, vil ikke landet nøye seg med å angripe baser. Også de kommandosentraler som har gitt ordre om angrep, vil rammes. Altså baser i Bodø, London, Paris, Brussel … I steigan.no er vi imot krigen, og vi støtter ingen av partene.

LES OGSÅ  Nedrusting må begynne hjemme

Kona: – Liker ikke drapstrusler

Hans kone Kari Austbø er ikke like uberørt av kritikken mot steigan.no som ham.
– Dette er veldig tøft for meg. Jeg er mest opprørt av uredeligheten, at kritikerne ilegger Pål meninger han ikke har. De vrir det til at han driver med russisk propaganda fordi han bruker russiske kilder. Vi ser hets og karakteristikker, det stresser meg og gjør meg matt i hele kroppen. Jeg liker ikke at folk framsetter drapstrusler.
Har du bedt Pål om å slutte?
– Aldri! Vi har vært sammen 53 år, og jeg vet at han ikke vil det. Da måtte jeg gått fra ham, og det ønsker jeg ikke. 

Jeg liker ikke at folk framsetter drapstrusler. Kari Austbø, Steigans kone.

Pål Steigan: –Verden kan gå under, det er viktigere enn kritikken mot meg. / Aktuelt / Helsemagasinet vitenskap og fornuft
Kari Austbø og Pål Steigan

Lesertallene for steigan.no har økt proporsjonalt med angrepene og kontroversene. Kritikken har dekket hele skalaen, men iveren etter å klargjøre hva mannen faktisk mener, har ikke fulgt angrepene. 19. april brukte NRK hele «Politisk kvarter» i Nyhetsmorgen til kritikk av steigan.no uten at Steigan selv var invitert.
– Steigan sprer russisk, imperialistisk propaganda, sa Ronny Kjeldsberg fra Rødt. 11. mai beklaget NRK at tilsvarsretten ikke var ivaretatt.  
– Steigan burde fått mulighet til å være til stede og svare på disse påstandene, sa programleder Bjørn Myklebust.

Ukraina må få garantier

Hva er din løsning på krigen?
– Ukrainerne er blitt kanonføde i en krig som egentlig er mellom Russland og USA. Jeg har ingen tvil om at USAs mål er å destabilisere Russland. Eneste løsning er politiske kompromisser. Krigen slutter ikke med mindre Russland får garanti om at Ukraina ikke blir medlem av NATO. Det kravet er lett å innfri, men amerikanerne og Vesten ønsket denne krigen. Krig påfører lidelser og  kunne vært unngått. Jeg ser ingen grunn til å heie på krigen slik mange holder på med.
Så da NATOs Jens Stoltenberg før krigen innstendig gjentok at diplomati var eneste løsning for å unngå krig, løy han?
– Stoltenberg er betalt for å holde taler for NATO, han er ikke mer sannferdig enn andre storpolitikere. Ukraina kan påføre Russland noen nederlag rundt taktikk og propaganda, men ikke strategiske nederlag.
Hvorfor har ikke Russland vunnet for lengst?
– Russland har ennå ikke teppebombet byer i Ukraina, slik USAs og NATOs metode var i Libya og Irak.
Dine kritikere hevder at du tolker for mye ut ifra at USA er skurken.
– USA har gjort mye for å framstå som skurken, som å ødelegge Afghanistan, Irak og Libya. Jeg er ikke for noen stormakt eller statsleder, men gjør analyser av hva de gjør og hvem de er. Jeg argumenterer ikke for Putin eller Russland, som  er et imperialistisk land i økonomi og i våpen.  Da Sovjetunionen falt i 1991, begynte en epoke der Vesten ville erobre mest mulig av de landene som unionen hadde hatt kontroll over. I geopolitikk gjelder «redselen for det tomme rom», og i dens kjølevann har det vært kriger.

LES OGSÅ  Krig – vår tids største helseproblem

Om din analyse er riktig, hvorfor ser vi den ikke i riksmediene?
– Enkelte i borgerlige medier og militæret har skjønt dette oger frustrert over at andre analyser ikke slipper til, mener Steigan. Russlandforsker Julie Wilhelmsen er blant dem som mener at rommet for ulike analyser er trangt. Til Klassekampen 14. mai sa hun:
– Jeg er fortsatt overbevist om at stormaktsrivalisering mellom Russland og USA må med i en kompleks forklaring på krigen. Wilhelmsen har i årevis blitt beskyldt for å være Putins budbringer, etter krigen har det blitt verre.
– Jeg har en følelse av at noen leser meg som djevelen leser Bibelen, sa Wilhelmsen til Klassekampen. Vi spør Steigan om han er like kritisk til russiske kilder som til amerikanske.
– Jeg bruker mest amerikanske kilder. I utgangspunktet stoler jeg ikke på noen, men forteller leserne hva Pentagon og det russiske forsvaret sier. Det er nyttig, men jeg bruker dem ikke som sannhetsvitner. Krig er jævlig, og derfor var jeg imot denne. Putin er også en rå maktpolitiker, men det er for så vidt irrelevant. Som politiker er han lett å tolke, for han gjør stort sett det han varsler. I februar 2014 sa han at Russland var villig til å krige om Krim. Det signalet gikk til Pentagon, som ikke forsøkte å hindre Putin. Det er jeg glad for, ellers hadde vi hatt atomkrig, mener Steigan.
Gjennom pandemi og krig steigan.no har blitt en solid plattform. Mars -22 hadde steigan.no 2,7 millioner sidevisninger.

Helsemagasinets kommentar


Vi har stor respekt for Steigans kunnskaper og finner stadig gode artikler på hans nettside. Når det gjelder krigen i Ukraina, savner vi imidlertid et klart standpunkt til fordel for Ukraina. Selv om Steigan ikke støtter Putins angrepskrig, synes vi at hans svar er for vage. De blir også brukt av motstandere som anklager ham for å være prorussisk, hvilket vi ikke oppfatter ham å være. Et viktig spørsmål med svar som kunne dempet kritikken mot Steigan, er følgende: Hva kan nå gjøres for å avslutte krigen, det vil si å få Russland til gå med på en fredsløsning som tilfredsstiller begge parter?

Vi er også sterkt uenige i at Putin er gal nok til å starte en atomkrig.

Det virker usannsynlig at Putin vil stanse krigen før han har oppnådd noe han kan framstille som en «seier»: at Ukraina gir varige garantier for ikke å bli medlem av NATO, at Ukraina anerkjenner utbryterrepublikkene Luhansk og Donetsk og i tillegg godtar at Krim forblir en del av Russland. Imidlertid er ikke Volodymyr Zelenskyj villig til å gå med på alle slike krav, og som president for en befolkning som ønsker å være et fritt, selvstendig land, kan han heller ikke gå med på en slik total underkastelse.
Ukraina har en selvsagt rett til selvbestemmelse og kan ikke la seg diktere av Putin, uansett hvilket spill USA i årevis har drevet bak kulissene. Vi er også sterkt uenige i at Putin er gal nok til å starte en atomkrig. Russland er totalt underlegent NATO, og selv Putin ønsker ikke landet lagt i grus. Vi oppfatter hans trusler som sabelrasling og mener at vel er mannen stormannsgal, men så gal er han neppe. Putins mål har hele tiden vært å innlemme et intakt Ukraina i Stor-Russland. Etter hvert som krigen trekker i langdrag, synes hans ønske å bli stadig mer urealistisk å realisere. Det er derfor alt for sent å lansere forslag som, dersom de hadde kommet for et år siden, kunne ha avverget Putins krig.

LES OGSÅ  Hjelpeforening for Tibet

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner