Skip to main content

Palmeolje er ikke skadelig!

Medieblikk 5. 9. 2022 Ifølge en artikkel i avisen Nationen er palmeolje en «omstridt råvare». Den er omstridt, men ikke fordi den skader helsen.

Tekst Dag Viljen Poleszynski

dag-viljen-poleszynski
Dag Viljen Poleszynski er ansvarlig redaktør for Helsemagasinet

Nationen skriver 27. august at norske matprodusenter igjen tar i bruk den «omstridte råvaren» palmeolje, forårsaket av mangel på solsikkeolje fra Ukraina grunnet krigen.

Ifølge Orkla vil sertifisert palmeolje erstatte solsikkeolje i disse produktene: Kims, Cheez, Totenflak, Ballerina, Gjende, Kaptein og Bixit.

Palmeolje inneholder mellomlange fettsyrer som gir rask produksjon av energimolekylet ATP i mitokondriene.

Palmeolje gir ikke betennelse

Det «omstridte» er at dyrkingen av oljepalmer har gått på bekostning av tropisk urskog som det er gode grunner til å bevare, samt at dyrkingsmetodene ikke er økologiske. Det eksisterer imidlertid sertifiserte produsenter med godkjente, økologiske driftsmetoder, uten at det innebærer arealutvidelser som går på bekostning av regnskog.
Palmeolje forårsaker heller ikke betennelse, slik som omega-6-rik solsikkeolje. Ei heller er mettede fettsyrer skadelige. Tvert imot inneholder palmeolje mellomlange fettsyrer som gir rask produksjon av energimolekylet ATP i mitokondriene.

Mange har for mye omega -6 i forhold til omega-3

Generelt inntar mange alt for mye omega-6-fettsyrer i forhold til omega-3-fettsyrer, noe som forsøk har vist bidrar til fedme og betennelsesreaksjoner i kroppen. Palmeolje forstyrrer ikke balansen mellom de to flerumettede fettsyrene og virker derfor ikke proinflammatorisk. Det finnes flere kilder til palmeolje produsert på forsvarlig vis, slik som ekstra jomfruelig varianter, som inneholder rikelig med beta-karoten. I likhet med kokosolje er palmeolje langt mer egnet til steking fordi den ikke oksiderer og tåler langt høyere temperaturer.

LES OGSÅ  Lavt kolesterol og økt dødelighet

Palmeolje og kolesterol

De som hevder at mettede fettsyrer kan øke blodets kolesterolnivå, glemmer å påpeke at dette skyldes at cellemembranene trenger mindre kolesterol for å holde seg stabile, dersom de får tilført flere mettede fettsyrer. Det blir følgelig ikke mer kolesterol i kroppen, og et fettrikt kosthold fører dessuten til lavere nivå av triglyserider (fett) i blodet, samtidig som undergrupper av kolesterol med lavere molekylvekt øker, og slikt kolesterol er ikke aterogent. Altså at det fører til fettbelegg inne i blodårene.

I stedet for å problematisere palmeolje, bør Nationen juble over at flere nå vil innta en olje som fremmer god helse, i motsetning til hva solsikkeolje gjør.

Bildet er tatt av Achim Halfmann fra PixabayDenne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner