Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2017 > Passer ansiktet og navnet ditt sammen?

Passer ansiktet og navnet ditt sammen?

Har du lett for å få venner? Da har du kanskje et navn som ”passer” til fjeset ditt. Folk foretrekker nemlig at disse to stemmer overens. Nærmere bestemt: Har du et ”rundt” og mildt fjes, føles det best hvis også navnet ditt er litt ”rundt”. Har du et mer firkantet fjes, blir du lettere tatt på alvor på en positiv måte hvis også navnet ditt gir inntrykk av å ha samme form. Da blir du mer troverdig og likandes, nemlig – i følge en studie fra 2017.

Fenomenet er en del av det som kalles ”bouba-kiki”-effekten, og som innebærer at vi har lettere for å assosiere runde ting med ord som gjør at vi må forme munnen som en ”o” for å uttale det (som ”bouba”), og kantete ting med ord som er skarpere å uttale (som ”kiki”). Er det avvik mellom formen på en ting og navnet på den, blir vi en smule forvirret, om enn ubevisst. Når det gjelder navn på mennesker, er det for eksempel lurt å hete noe i likhet med ”Ola” om du har runde kinn, mens ”Kari” kanskje passer best på eieren av en mer kantete ansiktsform. Dette fenomenet er for eksempel viktig hvis du er politiker og vil ha flest mulige stemmer; da er det lurt at navnet passer til resten av deg. ALJ

Kilde: Bartin DN, Halberstadt J. A social bouba/kiki effect: A bias for people whose names match their faces. Psychonomic Bulletin & Review 2017. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28597194

Legg igjen et svar