Skip to main content

PCOS og lavkarbokosthold

Omtrent 10 prosent av norske kvinner har polycystisk ovariesyndrom (PCOS), og mange vet ikke at de har denne tilstanden.

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Frisk med lavkarbo»]Sofie Hexeberg er en av VOFs faste spaltister og beskriver resultater av sin behandling av pasienter med høyfett-/lavkarbokosthold.[/gdlr_box_icon]

Diagnosen krever at minst to av tre kriterier er oppfylt:

  • Sjelden menstruasjon eller total mangel på menstruasjon over tid
  • Symptomer på eller funn av for mye testosteron, det vil si hårvekst på steder som er naturlig for menn, kraftig hårvekst på armer og bein, kviser, håravfall, for høyt nivå av fritt testosteron eller for lavt nivå av SHBG1 i blod
  • Minst én eggstokk med mange cyster (blærer) påvist ved hjelp av ultralyd
  • Kvinner med PCOS har ofte vanskelig for å bli gravide, har økt hyppighet av spontanaborter, økt risiko for insulinresistens, fedme og diabetes type 2.

PCOS


Anne var 30 år da hun oppsøkte meg etter henvisning av en gynekolog som kjente til mine behandlingsprinsipper for PCOS. Anne hadde aldri hatt regelmessig menstruasjon, og den siste hadde hun hatt for fire måneder siden. Hun hadde betydelig hårvekst i ansiktet og måtte barbere seg to ganger hver dag. På brystene hadde hun dessuten en del lange, svarte hår som hun nappet vekk. Mange var overvektige i familien, moren hadde diabetes type 2, og søsteren hadde også PCOS.

LES OGSÅ  Fedon Lindberg – fra fettfobi til ”smarte karbohydrater”

Vektøkning

Vekten hadde økt jevnt og trutt fra tenårene til tross for at hun hadde spist anbefalt mat i vanlige mengder og mosjonerte regelmessig. Selv om hun alltid var plaget med søthunger, var det bare i helgene hun tillot seg litt sjokolade, potetgull og lettbrus.

Vekten var nå 90 kilo og KMI (kroppsmasseindeks = kroppsvekt delt på kvadrat av høyden i meter) ble beregnet til 31 (definert som fedme grad 1).

Behandling


Jeg informerte henne om at det var spesielt viktig for kvinner med PCOS å spise lavkarbokost fordi det ville normalisere hormonbalansen og redusere vekten. Vi ble enig om at hun skulle trappe ned på karbohydratinntaket slik at hun i løpet av en uke var nede på ca. 20 gram per dag. Det innebærer et kosthold som hovedsakelig består av animalsk mat og grønnsaker som vokser over jorda.

Blodprøver

Blodprøvene viste klassiske tegn på PCOS med høyt nivå av insulin, testosteron, betennelsesmarkøren mikro-CRP og urinsyre og lavt nivå av SHBG.

Videre forløp

Anne kom til kontroll etter fire uker og fortalte at hun fikk menstruasjon ti dager etter første konsultasjon. Til frokost spiste hun nå egg i ulike former og grønnsaker. Til lunsj spiste hun salat med kjøtt eller fisk og olivenoljedressing, middagsrester eller to fiberpluss knekkebrød med rikelig pålegg. Middagene bestod av rene kjøtt- og fiskevarer, fete sauser og grønnsaker. Ved behov for noe ekstra spiste hun ost og skinke, nøtter eller egg. Anne fant dette kostholdet smakfullt og enkelt å tilberede. Vekten var redusert med fem kilo, og dette motiverte henne veldig til å fortsette med denne kosten. Hun ønsket seg barn, men hadde det ikke travelt med å bli gravid.

LES OGSÅ  Lavkarbokostholdets forhistorie

Anne kom tilbake etter nye åtte uker. Menstruasjon nummer to kom etter en måned, men menstruasjon nummer tre kom først etter 6 uker. Det viste seg at hun i den perioden hadde skeiet ut med kaker en ukes tid. Dette har jeg sett flere ganger, at relativt små utskeielser med karbohydrater forskyver menstruasjonen med flere uker hos kvinner med PCOS. Anne følte seg alltid uvel etter kakespisingen, med vondt i hodet og skjelvinger etterpå. Når hun spiste riktig, følte hun seg meget vel, hadde mer energi, og den generende hårveksten var til hennes store forundring blitt mindre. Hun hadde også mindre smerter i knærne. Vekten var nå redusert med totalt 12 kilo. Mannen, som også var overvektig, hadde spist omtrent samme maten som Anne. Han hadde på disse tre månedene redusert vekten med 15 kg og gått ned fire klesstørrelser.

Lavkarbokosthold og graviditet

Anne oppsøkte meg igjen etter nye tre måneder og var nesten ikke til å kjenne igjen etter et vekttap på 23 kilo. Det lyste glede av øynene hennes, og hun røpet at hun nå var 10 uker gravid. Mannen hadde redusert vekten med 25 kilo. Jeg anbefalte henne å øke karbohydratinntaket med ca. 5 gram per måned i graviditeten dersom hun tålte det uten å legge unormalt mye på seg. Hun ble videre fulgt opp av gynekologen som henviste henne til meg.

Kilde:

1.  Står for steroidhormonbindende globulin, dvs. et protein som finnes i blodet og som frakter testosteron og østrogener, slik at de inaktiveres.


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner