Skip to main content

Pensum for vitebegjærlige nr. 1 2012

Lykkeligere med riktig føde

At mat og humør kan henge sammen, minner Gunhild Lovise Maudal oss på med denne kokeboka. Forfatteren har selv levd med mange uønskede svingninger i sinnsstemningen – svingninger mange kanskje regner for å være normale i betydningen at de hører med til livet og som vi må finne oss i å oppleve. Imidlertid ble hun tipset om at det absolutt ikke ”bare måtte være sånn”, og begynte gradvis å legge om til et blodsukkerstabilt kosthold uten gluten, melk og sukker.

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

I Glad av mat beskriver hun enkelt flere viktige prinsipper for hvordan mat påvirker oss psykisk og følelsesmessig. Her deler hun egne tips for hvordan man legger til et gladere kosthold sammen med et godt knippe hverdagsoppskrifter som har til felles at de er melk- og glutenfrie. Som mange andre bruker Maudal også en del smør og fløte, noe ikke alle melkeintolerante kan bruke. Det ser også ut til å være en litt lav fettandel i oppskriftene, og leseren overlates til å regne ut fordeling av energiinnholdet selv. Fororder er skrevet av homøopat og lege Siri Aabel.

Maudal, Gunhild Lovise. Glad av mat. Uten gluten og melk – med stabilt blodsukker. Sandnes, Norge: Commentum Forlag, 2011. 170 sider, kr 348: www.commentum.no/

LES OGSÅ  Fine lavkarbo-oppskrifter – og noen kloke ord på veien

Medisinens og helsesektorens amputerte virkelighet

Den danske legen, dr.med. Henrik Isager (f. 1934) forlot i 1993 stillingen som overlege i infeksjonsmedisin ved Odense Universitetssykehus og gikk over i privat praksis. Han spesialiserte seg på kronisk tretthetssyndrom, fibromyalgi, nak-
kesleng og kjemisk overfølsomhet, tilstander som den ortodokse legestanden enten ikke ville forholde seg til eller hadde gode behandlingsforslag til.

I boka ”Blinde pletter” gjennomgår han de erkjennelsesproblemene som den medisinske kulturen har omkring slike sykdommer og retter krass kritikk mot legevitenskapen slik den praktiseres i vår tid.

De tre delene med totalt 16 kapitler diskuterer blant annet opp
vitenskapsteori, opplevelser av den medisinske virkelighet, det euro-
sentriske verdensbildet, dansk helse- og sosialpolitikk ved årtusenskiftet og hvordan makten som utøves i demokratisk regi blir totalitær.


Forfatteren tar et oppgjør med dagens medisinske paradigme (virkelighetsforståelse). Forskning og kasuistikker belegges med 389 fotnoter, 16 sider med litteraturhenvisninger. Et detaljert register (indeks) med sidehenvisninger gjør det lett å finne fram til personer og temaer man ønsker å lete fram.

Mange vil garantert ha mye igjen for å lese denne boka, velskrevet og spennende som den er, skrevet på lett forståelig dansk.

Isager H. Blinde Pletter. Forlaget Hovedland, 21011. 269 sider, DKK 299 inkludert frakt: www.hovedland.dk, mail@hovedland.dk.


Lavkarbo uten mel, melk og sukker

I 2008 fikk Terje Sandberg diagnosen matintoleranse og fryktet at han måtte forsake velsmakende mat resten av livet. Imidlertid fant han ut at han kunne gjøre noe selv og satte i gang med å eksperimentere fram gode retter uten mel, melk, sukker og soya, eddik og gjær. I prosessen ble at han frisk og slank, og alle oppskriftene ble tatt behørig vare på.

Boka inneholder 70 velsmakende retter som inkluderer alt fra supper, salater og diverse forretter til hovedretter av fisk, skalldyr, fugl og kjøtt til desserter og frokoster. Alle rettene inneholder lite karbohydrat, og forfatteren har fotografert alle sammen før de ble spist.

LES OGSÅ  Knusende kritikk av psykiatri og psykofarmaka

De enkle rettene er delikat presentert. Boka inneholder et detaljert register, men ingen kildehenvisninger. Sandberg er verken ernæringsfysiolog, kokk, fotograf eller forfatter, men har like fullt gjort en fin jobb med å sette sammen et enkelt oppslagsverk i mat som enhver med litt interesse for velsmakende mat, kan lage raskt og enkelt.

Sandberg T. Friskere fremtid – uten mel, melk og sukker. Oslo: Forlaget Lille Måne AS, 20011. 192 sider, kr 300.



Mye å undres over

Denne boka handler om hvordan vi kan foreta endringer inne i oss selv. Forfatterne har samlet 38 små artikler fra Viviljas magasin ”Det skjer i Bamble”, et blad som et tosifret ganger hvert år blir lagt i postkassene til tusenvis av mennesker ved Telemarkskysten. En annen kilde er eventyret om ”Johannes ViVil og reisen til Possibelbergene”, altså der hvor alt er mulig. Fortellingen fordeles utover hele boka og kan leses stykkevis og delt eller sammenhengende.

Boka er full av livsvisdom og humor og tar opp bekymringer, begeistring, tankekraft, kjærlighet, fobier, humor, drittsekker og mye annet. Hver artikkel krydres av visdomsord fra kloke kvinner og menn. Her er ett av dem: ”Når du er fornøyd med å være den du er, og lar være å sammenlikne og konkurrere, vil alle respektere deg”. Lao Tse.

Siste kapittel avslutter passende nok med en diskusjon av nyttårsforsetter, som ofte lover mer enn de holder. Forfatterne spør om ikke det er bedre å gjennomføre forsetter hver eneste dag i løpet av året og poengterer at ”Mitt nyttårsfortsett er å glede meg over det heg har i stedet for å beklage meg over det jeg ikke har. Slår du følge?”

LES OGSÅ  Baby – en komplett veiledning til grønn livsstil

Kleiven UL, Kleiven G. En vandring i undring. Stathelle: Vivilja AS, 2008. 152 sider, kr 250: www.vivilja.no.


Hold deg unna legen!

Lege, akupunktør og bedriftsøkonom Magnar Kleiven er ikke redd for å provosere fagfolk når han hevder at vi alle er eksperter på oss selv. Vi må lytte til vår egen kropp og vårt eget sinn for å strebe etter midlene for å nå glede og livskvalitet.

Boka inneholder et vell av underfundige historier, anekdoter og fortellinger som inspirerer til å stole på egne krefter og ikke la oss pille på nesa av prestisjeorienterte eksperter som er mer opptatt av sitt eget ego enn din helse. Hans beskrivelse av det som foregår på legekontoret, er innsiktsfull og vittig. Han gjør narr av legens bruk av fremmedord for vanlige hverdagsplager (som lumbago for vondt i ryggen) og harselerer med et utdanningssystem som forteller leger hva de skal mene ”om ting de ikke har noe greie på”. Et eksempel er kiropraktikk, som de ikke lærer noe om, men som de selvsagt skulle ha klare meninger om.

Boka er rikt illustrert med morsomme tegninger, og alle de ni kapitlene er ”rammet inn av lyriske strofer som er å betrakte som tanker fra hjernens sidespor”.

Kleiven M. Ikke bland doktor’n borti helsa di. Stathelle: Vivilja AS, 2. utgave 2008. 199 sider, kr 220: www.vivilja.no.


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner