Skip to main content

Pensum for vitebegjærlige nr. 5 2012

Lavkarbo fra Gastronomisk institutt

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

J. M. Stenersens forlag insisterer på at  et par av landets beste kokker har tilberedt og preparert rettene i denne festboka. Jeg tror dem. Denne kokeboka inspirerer til å snu seg rundt på kjøkkenet for å trylle fram deilig mat. Selv ”grillet kveite med hollandaisesaus” og den gode, gamle svineribba er aldeles forlokkende. Oppskriftene er oversiktlig og delikat presentert, og framgangsmåtene er ryddige og brukervennlige. Boka tar for seg fisk, kjøtt, salater, småretter og desserter. Til slutt får vi en rekke velkomne grunnoppskrifter på basisretter som majones, vinaigrette og ulike typer kraft. Her  får vi tips til optimal temperatur for steiking av fisk og kjøtt, samt noen heller dårlige tips til hvilke oljer man bør steike i (rapsolje trekkes fram som favoritten, og ellers nevnes solsikke- og soyaolje, begge  med mye  omega-6-fettsyrer). Oppskriftene er heller ikke satt sammen i henhold til prinsippene for optimal ernæring, men gir likevel  inspirasjon  til hva vi kan sette på middagsbordet også i mer høytidelige anledninger. 

Davidsson U, Bjerck AS, Rathe M. Lavkarbo fra Gastronomisk institutt. Oslo: J. M. Stenersens forlag AS, 1. opplag 2012. 168 sider innbundet, stort format, NOK 349: www.jms.no

LES OGSÅ  Sentrumsblink om plantebaserte kosthold

Viktig om kosttilskudd og psykisk helseDen finske legen dr.med. Matti Tolonen har i over 25 år jobbet med komplementær medisin og ernæring. I denne boka beskriver han med faglig tyngde og god, vitenskapelig dokumentasjon hvordan og hvorfor kosttilskudd beskytter mot depresjon og flere andre psykiske lidelser. Utgangspunktet er at depresjon skyldes en biokjemisk inflammasjonstilstand i hjernen. Tolonen sammenlikner kosttilskudd og medisinering, forklarer mekanismer, viser funksjoner og understreker  spesielt betydningen av flerumettede ”fiske”fettsyrer. I tillegg til solide og troverdige faglige diskusjoner og henvisninger krydrer Tolonen boka med historikk, pasienthistorier og refleksjoner rundt vitenskapens og helsepersonellets roller i behandlingen av depresjon og andre lidelser som tradisjonelt er blitt behandlet (ofte uten hell) med psykofarmaka og/eller psykoterapi. Tolonen er en sterk og klar røst. Boka bør leses av alle psykiatere, psykologer, leger, øvrig helsepersonell og av terapeuter som måtte komme bort i pasienter med alt fra moderate til alvorlige lidelser – samt gjerne av alle oss andre.

Tolonen M. Näring och mental hälsa – en bok om kosttilskottens underbara möjligheter. Sted: Facile Publishing, 2008. 355 sider, heftet, SEK 368: www.adlibris.com eller på engelsk: www.amazon.co.uk. 


Omega-3-fettsyrenes ”Hvem – Hva – Hvor”

Knapt noe kosttilskudd er vel så godt dokumentert og vel ansett i dag, som omega-3-fettsyrer. Olle Haglund har arbeidet med fettsyrer siden 80-tallet da dette absolutt ikke var like anerkjent som nå, og anses å være en av Europas fremste eksperter på fettsyrer. I Omega-3-revolutionen gir han et detaljert bilde av hva dette dreier seg om: Hva fettsyrer er, fettsyrenes rolle i evolusjonshistorien, den mer tekniske og obligatoriske forklaringen av hvordan fettsyrer er bygget opp, hvilke funksjoner de har og hva mangel kan føre til. Vi får beskrevet ulike kilder, hvilken effekt de enkelte fettsyrene har, og ikke minst: deres  betydning ved ulike helsetilstander som hjerte- og karsykdom, fedme, fibromyalgi, astma, beinskjørhet, kreft, AD/HD, demens og epilepsi, for å nevne noen. Skulle du trenge et oppslagsverk som forklarer hvordan fettsyremangel henger sammen med disse sykdommene, og mange flere,  er dette boka du bør  ha i hylla.

LES OGSÅ  Pensum for vitebegjærlige nr. 4 2017

Haglund O. Omega-3-revolutionen och mycket annat om hälsa och sjukdom. Sted: Medhag AB 2012. 230 sider, heftet . E-postkontakt: olle@medhag.com


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner