Skip to main content

Pensum for vitebegjærlige nr. 6 2011

Mer enn mat

Den allsidige legen Audun Myskja (f. 1953) har skrevet en annerledes bok kalt Mer enn mat. Hensikten er å ”formidle kjærlighet til ordentlig mat, som er en truet art i vår tid”. Han er ikke interessert i råd à la ”spis mindre og mosjoner mer” eller å gi ”bedrevitende formaninger til dem som sliter med maten eller vekta”. Med bakgrunn som anorektiker i ungdommen har han troverdighet nok til å fremme et slikt budskap, og boka viser klart at han ser på mat som noe langt mer enn kilokalorier eller andeler av fett, protein og karbohydrat.

Myskja har opplevd mat som maktmiddel, som meditativ inspirasjon og noe som deles, dveles ved, nytes og sanses. Han gir oss bildet av et nyfødt barn som krabber opp til mors bryst og begynner å suge kraftig og energisk, inntil den lille magen er full og ”hele kroppen uttrykker tilfredshet”. Dette øyeblikket blir ”stående som et urbilde på måltid, seksualitet, følelser, musikk..”

Innledningen setter tonen i boka, som rommer diskusjon om retten til mat, mange slags sult, diskusjon om hva som er godt å spise for hver enkelt og årsaker til overvekt fra nye vinkler. Den ender i diskusjonen om urter, kosttilskudd og ”supermat”, ”langsom mat” og måltidets usynlige ingredienser.

Alt i alt er dette en interessant bok. Den er vel forsynt med referanser, slik at man kan finne fram til kilden for det man enten ønsker å vite mer om eller ikke er enig i, men mangler et stikkordregister. Meningen er kanskje å lese den flere ganger?

Myskja A. Mer enn mat. Din vei til god helse og trivselsvekt. Oslo: J. M. Stenersens Forlag AS, 2011. Innbundet, 192 sider. Pris kr 349 fra www.norli.no.


 Autoritativt om nytten lavkarbo-/høyfettkosthold

De to nordamerikanerne, dietetiker Jeff S. Volek, PhD, og legen Steve Phinney, PhD, tilhører de fremste veteranene innen lavkarboforskning med totalt 50 års studier bak seg. De har skrevet en grundig og lettlest populærvitenskapelig bok om lærdommen fra tradisjonelle folkeslag, fysiologiske mekanismer bak lavkarbokosthold, kliniske erfaringer og forskning.

Boka henviser til 140 nøye utvalgte,
representative artikler som dokumenterer representative historiske erfaringer og nyere, vitenskapelig kontrollerte studier. Bookas fem deler består av 21 kapitler, hvorav de tre siste har bidrag fra kjente pionerer på feltet.

LES OGSÅ  Etterlengtet bok om mat til barn

Jeg har sjelden lest en like pedagogisk skrevet bok som ikke bare makter å gi en god oversikt av et fagfelt i rask vekst, men også forklarer biokjemiske og fysiologiske fakta som ligger bak påstanden om at alle i vår art er optimalt tilpasset et kosthold med lite karbohydrat og mye animalsk fett. De tar også høyde for at noen tåler mer karbohydrater enn andre, men viser hvilke fundamentale faglige feil tilhengere av høykarbokosthold begår når de påstår at et slikt kosthold er optimalt for flertellet eller idrettsutøvere.

Vi kommer utvilsomt tilbake til forfatterne av denne boka, som anbefales på det varmeste. Selv undertegnede, som trolig har lest det meste som er skrevet innen dette fagområdet de siste 15-20 årene, fikk mange ”aha-opplevelser” da jeg slukte denne spennende boka.

Volek JS, Phinney SD. The art and science of low carbohydrate living.Charleston, SC; beyond Obesity, LLC, 2011. Heftet, 302 sider. Listepris US$ 29,95 ( + frakt) fra www.artandscienceoflowcarb.com eller £ 18,63 fra www.amazon.co.uk.


Vet vi hva maten inneholder?

De danske fagforfatterne Ane Bodil Søgaard og Troels V. Østergaard har bakgrunn i biologi og naturvitenskap og har skrevet en gjennomillustrert, populærvitenskapelig bok om økologi, mat og helse. Den diskuterer økologiske og helsemessige aspekter som følger med produksjon av industrielle matvarer og gjør det klart at ”denne bog er skrevet for at overbevise dig om, at det er en rigtig god ide, at så meget som overhovedet mulig af den mad, du spiser, er økologisk.”

Her er vi naturligvis enige, og boka overbevisende argumenter for at økologisk mat er best: Sædkvaliteten er langt høyere hos økologiske bønder enn andre, økologiske produkter inne-holder færre giftstoffer, flere næringsstoffer og mer tørrstoff, driftsformen gir sunnere dyr og et bedre miljø, og kostnadene med økologisk drift er ikke vesentlig høyere enn fra industriell produksjon.

Bokas ni kapitler inkluderer en diskusjon av genetisk endret mat, mormors matlagning, en innføring i øko-
logi og hvordan kjemiindustrien forurenser vår mat, våre kropper og hele miljøet. Miljøgifter og tilsetningsstoffer diskuteres i vedlegg.

Denne ellers så ypperlige bok har etter vår mening et litt unyansert syn på kjøtt ved blant annet å hevde at det (pluss egg) ikke bare øker kolesterolnivået, men også øker risikoen for brystkreft. Ingen av delene belegges med originalkilder, som for øvrig mangler totalt. Det holder ikke
med henvisning til fem bøker.

Kritikken til tross kan vi trygt anbefale boka, som inneholder mye nyttig informasjon og et fyldig stikkordregister ved siden av en rekke flotte bilder og illustrasjoner.

Søgaard AB, Østergaard TV. Hvad er det, du spiser? 2. utgave. København: Forlaget Hovedland, 2008. Innbundet, 178 sider. Pris DKK 159 + frakt fra www.godset.dk/vin/andre_varer.htm.


Bekjennelser fra en tidligere legemiddeldirektør

LES OGSÅ  Glimrende om epilepsiens historie

Tidligere direktør for farmasigiganten Eli Lilly i Sverige, John Virapen (f. 1943), har fire års medisinstudier og en doktorgrad i psykologi. Han forteller en fascinerende historie om hvordan han som et av sju barn av to analfabeter vokste opp i britisk Guyana inntil han som 12-åring ble sendt til London for å fullføre videregående skole. Senere ble det fire års medisinstudier før han ble sugd inn i farmasøytisk industri etter å ha truffet sin utkårede kvinne fra Sverige. Han fikk jobb i Eli Lilly, et av verdens største farmasøytiske selskaper, som han etter hvert ble en så dyktig leder av at selskapets omsetning ble tjuedoblet på bare åtte år.

Boka handler både om hans oppvekst og usedvanlige evner som selger og manipulator, og hvordan han ble trukket med i et kappløp fylt av løgn, bestikkelser og kamuflering av de negative bivirkningene av medikamenter, inntil han fikk sparken
av selskapet han hadde brakt mot toppen i Sverige. Etter grundig sjelegransking fant han å ville informere folk om hva som virkelig foregår bak kulissene, og denne boka forteller alt om hvilke metoder skrupuløse storselskaper bruker for å selge patenterte medikamenter med skyhøy profitt.

Virapen bor nå i Tyskland med sin tredje kone og sønn og jobber som internasjonal forretningskonsulent samtidig som han holder foredrag om legemiddelindustriens kyniske bakside.

Hvis man ikke ergrer seg for mye over bokas relativt dårlige oversettelse og mange skrive- og kommafeil, er dette en så gripende historie at den er vanskelig å legge fra seg.

Virapen J. Dødelige bivirkninger. Bekjennelser fra en legemiddeldirektør. Utgitt av Altshop.no v/Kjetil Dreyer, 2010. Heftet, 268 sider. Pris kr 224 fra www.Altshop.no, jf. post@altshop.no, tlf. 21 03 25 25.


Engasjerende og ærlig om schizofreni

Kolbjørn Anton Nilsen (f. 1956) har skrevet en bok i to deler, den første delen om sine opplevelser som schizofren på 1980-tallet og den andre en fabel om to land hvor en fiktiv person opererer som spion mot sitt eget land.

Sin egen historie fortelles av personen Leif, som har tatt hyre på en tankbåt som stamper seg fram et sted i Nord-Atlanteren. Fire interesserte mannskaper lytter intenst når Leif forteller om ”Vidar”, en gutt som gjennomgikk en schizofren psykose.

”Vidar” opplevde samfunnets skyggeside de 8-9 årene han gjentatte ganger ble tvangsinnlagt, utskrevet og innlagt på ny på Dikemark sykehus. Han følte seg forfulgt, hørte stemmer og levde i sin egen fantasiverden, som han også tok med seg under flere rømninger sørover i Europa. Utrolig nok kom han stadig tilbake til nye opphold på sykehuset. Boka beskriver levende hvordan virkelighet og fantasier går i ett, Vidars kamp mot dem som umyndiggjør ham, og lettelsen over til slutt å ende opp på Lovisenberg sykehus i Oslo, hvor han møtte medmennesker i stedet for autoritære psykiatere. Historien ender med at Vidar får hevn over sin plageånd, en forhatt overlege fra Dikemark.

LES OGSÅ  Kniv, sjel og gaffel

Del to er en fabel fra landene Ameno og diktaturet Berica. Antonio fra Ameno blir utsatt for tankekontroll, innesperring på asyl og flykter til Berica. Her blir han fortrolig med landets president og reiste tilbake til Ameno som spion. Det hele ender i en borgerkrig hvor diktator Arman i Berica massakrerer 121 fanger fra nabolandet Ameno. Etter at krigen er over, fullfører Antonio studier i kjemi og får jobb i gjødselindustrien.

Nilsen KA. Schizophrenia typus paranoides. Bodø: Licentia Forlag, 2009. Heftet, 173 s. Kan kjøpes fra forfatteren for kr 160; telefon: 21 91 29 35/478 70 922, e-post: kant-nil@online.no.


Melk – supermat for kalver…

Ane Bodil Søgaard og Troels Østergaard har fått med seg overlege Karen Østergaard i denne boka, som oppfordrer forbrukere til å revurdere forholdet til kumelk og melkeprodukter. Den er samtidig et kampskrift mot danske myndigheters melkepropaganda.

Forfatterne har et evolusjonært utgangspunkt og forklarer hvordan pattedyrenes framkomst ledet til spesialtilpasset melk for hver enkelt art. Kumelk er lite egnet som menneskeføde fordi den inneholder for mye protein – ca. 3,5 % eller vel tre ganger mer enn i morsmelk – hvorav alt for mye er kasein – 2,5 % mot 0,4 % i morsmelk. Morsmelk er også rikt på laktoferrin og lysozym, to proteiner som beskytter mot infeksjoner. I kumelk finnes bare hhv 10 og 0,001 mg av disse viktige stoffene.

Danmark har laveste middels levealder i Vest-Europa, ligger høyt på barnediabetes (type 1), mellomørebetennelse og allergier, beinskjørhet, kreft, hjerte- og karsykdom, autisme og hyperaktivitet og lærevansker (ADHD). Melkeinntaket har delvis skylda for dette.

Forfatterne diskuterer inngående forskjellene mellom A1- og A2-melk, hvorav sistnevnte er melk med samme betakasein som finnes i morsmelk og alle andre pattedyr bortsett fra kyr. Betakasein A1 oppstod etter en mutasjon hos kyr for ca. 8 000 år siden. Fra A1-melk dannes i tarmen kasiomorfiner som påvirker hjernen og roer ned både kyr og andre som drikker melka.

Boka inneholder 9 lettleste kapitler og relevant litteratur og gir en god oppsummering av forskningen på helsekonsekvensene av kumelk på dansker og andre folkeslag med et høyt inntak. Sju sider originalreferanser gir gode muligheter for videre studier.

Søgaard AB, Østergaard K, Østergaard TV. Mælk og sundhed. Hvad er det du drikker? København: Books on Demand, 2009. Heftet, 137 sider. Pris DKK 175 fra www.godset.dk/vin/andre_varer.htm.


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner