Skip to main content

Pensum for vitebegjærlige nr. 2 2016

Perler om tarmens betydning for psyken

9788202493585 Lege og hjerneforsker David Perlmutter (1954) ved medisinsk fakultet på Universitetet i Miami formidler i denne boka hvordan tarmens helsetilstand og bakterieflora innvirker på en rekke sykdommer og plager. For eksempel har forekomsten av depresjon, autisme, Alzheimers og mange andre sykdommer økt kraftig de siste tiåra, og Perlmutter forklarer hvordan slike sykdommer kan ha utspring i tarmen. Han viser til ny forskning og har en rekke pasienthistorier å dele – historier hvor tilfriskningen kan virke mirakuløs, men som har samme årsak: Ubalanser i mikrobiomet (økosystemet i kroppen vår). Et dårlig sammensatt mikrobiom behøver ikke føre til alvorlig sykdom, men kan gi helt ”vanlige” plager som hodepine og konsentrasjonsproblemer.

I Sunn tarm – klart hode forklarer forfatteren grundig hvorfor tarmens tilstand er så viktig ved ulike hjernesykdommer, men også for fedme, årsaker til at mange har fått en ubalansert tarmflora, og hvordan vi kan behandle en skakkjørt tarmflora ved hjelp av kosthold. Han fokuserer på betydningen av prebiotika (mat som stimulerer en gunstig tarmflora), probiotika og et betennelsesdempende, glutenfritt lavkarbokosthold med sunt fett, og har også med en bunke oppskrifter på bakterievennlig mat.

Denne boka er et glimrende sted å lete for alle som lurer det minste på hvorfor det vi spiser, også påvirker oss mentalt. Den er velskrevet, har en fyldig stikkordliste og oppgir en rekke referanser.

Perlmutter har publisert en rekke vitenskapelige artikler samt flere populærvitenskapelige bøker om kostholdets virkning på og psykisk og fysisk helse.

Forfattere: David Perlmutter med Kerstin Loberg
Tittel: Sunn tarm – klart hode. Hvordan gode tarmbakterier beskytter og reparerer hjernen din
Utgiver: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2016
ISBN: 9788202493585
Pris: kr 305 (www.adlibris.com)

LES OGSÅ  Grep for å bli fri fra både fysisk og psykisk smerte

Erfaringsbaserte tips om stressmestring for deg med ME

Forside_Bok_Wigand_AMonica Lien (47) fra Bergen har ME. På selveste bryllupsdagen opplevde hun ”den store smellen” ved at kroppen ikke lenger lystret. Boka Ta vare på deg selv er Monicas egne erfaringer fra prosessen hun har vært gjennom og en sterk oppfordring om nettopp det tittelen viser til: å ta godt vare på deg selv ved å håndtere stress. Hun skriver om stressfellen; hvordan kronisk stress blir resultatet hvis man prøver å gape over for mye, hvis man ”bare” klarer litt mer… og hvordan man da tømmer kroppens energireserver. Forfatteren ønsker å skape bevissthet om hva som skaper stress, for eksempel slik som store endringer og nye rutiner, stress forbundet med ferier og påpeker at selv helt ”vanlige” hverdagsopplevelser kan bidra til stress. Hvis det blir for mange stressende opplevelser, vel – da kan ”den storesmellen” komme.

Boka inneholder tips om hvordan man kan måle eget stressnivå ved hjelp av Holmes og Rahes skala og hvordan man kan beskytte seg mot stress. I boka har hun tatt med en ”antistressmeny” samt et lite knippe oppkvikkende og avslappende oppskrifter. Hun har tidligere gitt ut kokeboka Søtt og sunt (Cappelen Damm, 2012).

Forfatter: Monica Lien
Tittel: Ta vare på deg selv! Håndbok for flinke piker og driftige damer
Utgiver: Wigand forlag
Utgivelsesår: 2016
ISBN: 978-82-303-3158-3
Pris: kr 329 (via www.tavarepådegselv.no eller i bokhandelen)


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner