Skip to main content

Pensum for vitebegjærlige nr. 8 2015

Totalpakke fra kraftmamma – morsommere blir det ikke!

GHGry Hammer er kjent for mange som en kunnskapsrik ildsjel for tradisjonsmat, og mange har lært om tilberedning av mat og melkesyregjæring av henne både via hennes blogg, kurs og bøker. Hun har tidligere gitt ut tre bøker om disse emnene. Førsteopplagene av de første to er utsolgt, dermed har Gry pakket alle tre sammen i denne boka. Mellom to permer finner du bøkene Fra jord til bord, Sunt snop & snacks og Fermentert mat og drikke.

Her finner du det meste av det du trenger for å sette i gang: Del 1 er en innføring og ”ABC” i å tilberede tradisjonsmat, og forklarer hvorfor denne typen mat er godt for helsa. Del 2 inneholder oppskrifter på deilig godteri som pepperkakefudge, parmesanchips og vingummi – alt innen de helsebringende rammene som tradisjonsmaten tilbyr. Del 3 handler om melkesyregjæret mat – både hvorfor dette er så velsmakende, og hvordan du selv kan tilberede blant annet kål, ketsjup og vafler og attpåtil lage din egen surdeigsstarter.

Om du synes dette høres avansert ut, behøver du ikke frykte: Boka – eller bøkene – er enkle å lese, informasjonen lett tilgjengelig, og under Grys ledelse og enkle instruksjoner er terskelen for å forvandle kjøkkenet ditt til en sydende hjemmefabrikk med høy kose- og helsefaktor overraskende lav. Når snaddermaten attpåtil gir god tarmhelse, kan jeg ikke annet enn å oppfordre alle matelskere til å sørge for at de har i hvert fall én av Grys bøker i heimen – og her har du altså tre i ett.

LES OGSÅ  Lider 800 000 norske innbyggere av sosial angst?

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om boka»]Forfatter: Gry Hammer
Tittel: Tre bøker i en bok: Fra jord til bord – Sunt snop og snacks – Fermentert mat & drikke
Utgiver: Timshel Press
Utgivelsesår: 2014
ISBN: 978-82-93331-02-5
Pris: kr 299 (www.frajordtilbord.no)[/gdlr_box_icon]


Protest: Ikke bare for dem som trener!

140002_LM_Palaeo_front_Thomas Rode Andersen er den danske kjøkkensjefen som drev restaurant til Michelin-stjerne i København, og som la om til steinalderkosthold og crossfit-trening da han traff sin kone Thilde Jo Mjaarberg. Thomas gjorde suksess med sin første kokebok med steinaldermat for den kokkeglade, Tilbake til røttene (Lille Måne, 2014). Her er neste trinn, hvor han sammen med kona Thilde har lagd en veiviser til et veltrimmet ”paleo”-liv for deg som trener, eller vil trene, og vil spise den maten kroppen ønsker seg for å holde seg ung, sterk og sunn så lenge som mulig.

Gourmetmat for deg som trener presenterer 92 gluten- og melkefrie retter hvor det er brukt økologiske, kortreiste og ferske råvarer, og hvor hver rett er satt sammen av optimal fordeling av protein, fett og karbohydrat. Vi får også fakta om og forklaringer på hva steinalderkosthold er. Vi får lære hva ”urtrening” består av, hva CrossFit er, og får treningstips i hverdagen, på ferie og i naturen. Bildene levner ingen tvil om at det er en mesterkokk som har skapt rettene.

Hvis du synes at Thomas (og kona) ser uforskammet flotte ut, så vit at Thomas selv sier at han var litt småfeit før han fylte førti. Nå spiser han imidlertid optimalt sammensatt gourmetmat og trener hardt, og det kan vi andre også lettere gjøre med hjelp av denne lekre kokeboka.

LES OGSÅ  Fedon Lindberg om tarm i balanse

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Tittel»]Forfattere: Thomas Rode Andersen og Thilde Jo Maarbjerg
Tittel: Gourmetmat for deg som trener
Utgiver: Lille Måne
Utgivelsesår: 2014
ISBN: 978-82-93154-79-2
Pris: kr 399 (www.tanum.no)[/gdlr_box_icon]


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner