Skip to main content

Personlighetstrekk koblet til høy IQ

Hvis du er veldig smart, er du sannsynligvis også mer godtroende og generøs overfor andre og deres intensjoner, gjøren og laden enn gjennomsnittet.

Tekst Anne Lene Johnsen

Nærmere bestemt: Du stoler på andre og har tendens til å tenke at andre mennesker er ærlige og ikke vil skade deg. Dette er en sammenheng som kanskje ikke virker så åpenbar. Burde ikke nettopp veldig smarte folk gjennomskue andre og være mer skeptiske enn de som ikke er det? 

Forskning viser en motsatt sammenheng: Å bekymre seg for om andre kommer til å lure deg, er kanskje både naturlig og på sin plass, men intelligente mennesker overstyrer slike bekymringer. Dette var ihvertfall konklusjonen i en studie av 80 deltakere som deltok i et økonomispill som skulle måle hvor mye deltakerne stolte på hverandre, og også ble testet på evnen til å gjøre tankemessige refleksjoner samtidig som de skulle komme fram til riktige svar på kognitive oppgaver. De som gjorde det best på oppgavene, viste også mest tillit til andre i spillet.

En evolusjonspsykologisk forklaring på dette er at det er smart å hjelpe hverandre fordi det vil gjøre at samfunnet fungerer bedre. Dersom man ønsker å gi og å ta mot hjelp fra andre, er det dermed ganske lurt å stole på andre.

LES OGSÅ  Norsk forening for oppmerksomhetstrening

Kilde:

Corgnet S, Espin AM, Hernán-González R mfl. To trust, or not to trust: Cognitive reflection in trust games. Journal of Behavioral and Experimental Economics 2016; 64: 20–7. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214804315001238


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner