Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2017 > Personlighetstrekket som skaper ”stavepoliti”

Personlighetstrekket som skaper ”stavepoliti”

Ergrer du deg over skrivefeil i e-poster og slikt? Kjenner du titt og ofte på lysten til å fortelle folk forskjellen på ”de og dem” eller at det slettes ikke heter ”statestikk”? Og tenker du negativt om dem som driver med den slags forsøpling av språket? Da vil du høyst sannsynlig skåre høyt på personlighetstrekket ”introvert” og lavt på det som kalles ”agreeableness”, eller  ”varme” på norsk og som omfatter omsorg for andre. Dette er to av de fem trekkene i den  såkalte femfaktormodellen (også kalt De fem store), som viser fem trekk som anses å kunne beskrive variasjoner i vår personlighet.

Både stavefeil og grammatikkfeil utløste denne ergrelsen, viste en studie i 2016. Å skrive feil ble assosiert med skjødesløshet og slurv uavhengig av alder, kjønn, utdanning og andre faktorer – men altså mer om leseren var en introvert med lav skåre på varme. ALJ

Kilde: Boland JE, Queen R. If you’re house is still available, send me an email: Personality influences reactions to written errors in email messages. PLoS One 2016; 11:e0149885. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26959823

You may also like
Jevninger
Frankrike forbyr mobiltelefoner på skolen
Trådløse nettverk? Ikke i skoler og barne- hager på Kypros
Feit hverdagsmat med lite karbohydrat. Nr. 3/2018

Legg igjen et svar