Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2012 > Peters lavkarbopizza

Peters lavkarbopizza

 

Peter Poleszynski Hoel (16) har lest VOF siden starten og har nesten hver uke i et års tid gledet sin familie (også en heldig morfar Dag) med egenkomponert lavkarbopizza. Pizzaen er bare cirka 2 millimeter tjukk, men likevel stor nok til å mette fire personer. Med et totalt innhold på omkring 200 gram karbohydrat, blir det cirka 50 gram per person. Det tilsvarer 70-100 prosent av dagens ”karbohydratkvote” for de fleste. 

Tekst og foto Dag Viljen Poleszynski     


Leserens beste oppskrift

Har du en god lavkarbo/høyfett-oppskrift å dele? Send ditt tips til redaksjon@vof.no med et bilde av deg, så kommer den kanskje på trykk!

Oppskriften passer best til ungdommer i vekst eller voksne som totalt tåler 80-90 gram karbohydrat per dag. Pizzaen blir fin og sprø, smaker utmerket og egner seg for dem som tåler gluten. Vi mottar gjerne lesernes forslag til hvordan man kan lage en glutenfri pizzabunn. Kanskje du kan bruke jyttemel?

Til deigen:

Annonse:

3dl mel (speltmel? Kan improvisere)
1ts salt
½ pose tørrgjær
5 ss olivenolje
1dl vann

Til fyllet:

500 g kjøttdeig
500 g revet ost (sveitser, gouda, annet)
1 løk
2-3 fedd hvitløk
olivenolje (til steking)
1 boks tomatsaus (gjerne med krydder)
1 boks tomatpuré
timian
basilikum
oregano

Framgangsmåte

Varm vannet opp til lunken temperatur og ha den oppi en bolle sammen med tørrgjæren, bland godt. Ha så i olivenoljen og saltet.

Bland inn melet, vær nøye med å unngå klumper. Bland i nok mel til at deigen blir fast og fin og slipper sidene på bollen. Sett den så til heving et mørkt og varmt sted (ca. 30 min.).

Kutt opp løken og hvitløken i passe små biter (ca. lillefingerstørrelse). Putt det i en stor og varm panne med middels/sterk varme og ha i rikelig med olivenolje. Stek til løken er gyllen.

Putt så i kjøttdeigen og hakk den opp i små biter med stekepannen og stek den godt. Ha i rikelig med krydder – ca. en neve av både timian, basilikum og oregano – du skal tydelig kunne se alt krydderet i panna.

Tilsett deretter tomatsausen, rør godt i panna og la massen putre og gå en god stund (ganske lenge, jo lenger, desto bedre) helt til massen begynner å bli mindre vandig og ganske fast.

Hent frem deigen og kjevl den ut på et bakepapir – den skal bli så tynn som overhodet mulig uten å få hull.

Putt den på en langpanne – den skal dekke hele panna opp i kantene og sett nederst i ovnen på ca. 250 ºC. Følg godt med i ca. 7 minutter til deigen er blitt gyllenbrun og sprø og ta den ut av ovnen igjen.

Smør tomatpureen jevnt utover deigen/bunnen og fordel kjøttdeigen jevnt oppå etterfulgt av osten. Fyllet skal helt ut i kantene. Putt så pizzaen tilbake midt i ovnen og vent i ca. 13 minutter til osten er gyllen før du tar den ut.

Pizzaen er ferdig! Del opp i biter og server på en stor fjøl.

You may also like
Muggsoppgifter i innemiljøet
Myseprotein
Bikarbonat
Jevninger

Legg igjen et svar