Skip to main content

Problemer med å gå ned i vekt

Ifølge Sten Sture Skaldeman går de fleste menn og tre av fire kvinner ned i vekt hvis de legger om til et kosthold med lite karbohydrater og mye fett. I Varför går jag inte ner i vikt? forklarer han hvorfor vektreduksjon noen ganger stanser opp og hva man kan gjøre for å få prosessen i gang igjen.

Tekst Iver Mysterud

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om boka»]Forfatter: Sten Sture Skaldeman
Tittel: Varför går jag inte ner i vikt?
Utgivelse: Bokverket, 2010
ISBN: 978-91-86413-01-9
Pris: SEK 189 (bokverket.com)[/gdlr_box_icon]

Den svenske journalisten og kostholdsrådgiveren Sten Sture Skaldeman (f. 1942) anbefaler å spise lite karbohydrater og mye fett (LCHF) for å gå ned i vekt og få bedre helse, et konsept han har omtalt som ”GI-Null!”. Et slikt kosthold gir per definisjon minimal blodsukkerstigning etter måltidene fordi maten han anbefaler, har en glykemisk indeks (GI) på null. Hans bok Varför går jag inte ner i vikt? handler om hvorfor en del mennesker ikke går ned i vekt selv om de har lagt om til å spise lite karbohydrater og mye fett. 

For nesten ti år siden var Skaldeman selv sterkt overvektig, men fikk igjen helsa og etter hvert normal kroppsvekt ved å spise mye fett og nesten ikke noe karbohydrater. Dette har han skrevet flere bøker om på svensk, hvorav de fleste er oversatt til norsk (se ramme). Hans siste bok kom ut i norsk språkdrakt på Forlaget Lille Måne i høst.

LES OGSÅ  Lavkarbo og kreft

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Andre bøker av Sten Sture Skaldeman«]- Gott om svamp, kulinariska svamputflykter (2002). Boka beskriver gleden ved å plukke, lage og spise sopp, skrevet da Skaldeman hadde gått ned sine første 30 kg.
– Ät dig ner i vikt. Praktisk viktminskning för feta män och runda kvinnor (2005), på norsk som Spis deg ned i vekt. Lett med fett – endelig slank (Lille Måne, 2006). Den er gitt ut i oppdatert, redigert og forkortet uinnbundet utgave som Spis deg ned i vekt – uten å sulte (2007)
-Frågor och svar om Skaldemans diett (2006)
-GI-Noll! för kvinnor som vil äta sig smala (2007), på norsk som GI-Null! (Lille Måne, 2008)
– Kokbok GI-NOLL! (2009), på norsk som Sten Sture Skaldemans kokebok (Lille Måne, 2009)[/gdlr_box_icon]

Skaldeman hevder å ha vært i direkte kontakt med rundt 25 000 kvinner og noen tusen menn på sine mange foredrag, via e-post i kjølvannet av egne bøker og via skaldeman.se. Han hevder at samtlige menn han har hatt kontakt med, har gått ned i vekt, mens bare tre av fire kvinner har gjort det. Varför går jag inte ner i vikt?  inneholder flere hundre spørsmål og svar om emnet. Kapitlene er lagt opp med en generell innledning og deretter relevante spørsmål og svar. Han tar bl.a. opp at noen er for utålmodige med å gå ned i vekt (det tar lenger tid for kvinner enn for menn), at gjentatte slankekurer gir en utrygg og stresset kropp, at man spiser for lite fett og for mye karbohydrat, tar medikamenter, spiser noe man ikke tåler og som hindrer vektnedgang og drikker for mye alkohol.

Boka kunne like gjerne ha hett Varför lyckas jag inte äta mig till hälsa?, slik han skriver i forordet. Skaldeman påpeker at vekt og helse hører sammen. Hvis man spiser seg frisk, blir man kvitt de fleste overflødige kiloene. Har man mange kilo igjen, har man nok ikke spist seg frisk nok. Selv har Skaldeman gått ned 60-70 kg, men han lar vekta variere når han tester effekten av ulike matvarer.

LES OGSÅ  Når virkeligheten overgår våre villeste fantasier

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»LCHF-magasinet«]Sten Sture Skaldeman og flere svenske fagpersoner grunnla våren 2010 et tidsskrift om mat med lite karbohydrater og mye fett: LCHF-magasinet (LCHF står for low-carb high fat) Første nummer kom ut i mars, og det skal komme fire numre i året. Initiativtagere er i tillegg til Skaldeman tidligere redaktør i tidsskriftet Medikament, Bo Zackrisson og den svenske legen Annika Dahlqvist. Redaksjonen består av Skaldeman og Zackrisson, og sistnevnte er også ansvarlig redaktør. LCHF-magasinet har et vitenskapelig råd bestående av diabetesoverlege Jörgen Vesti-Nielsen, lege og dosent Uffe Ravnskov og spesialist i allmennmedisin Andreas Eenfeldt. De første tre utgavene (mars, juni, september) er på 36 sider i A4-format.
Tittel: LCHF-magasinet
Nettside: lchfmagasinet.se
ISSN: 2000-5075
Pris: SEK 65 i løssalg og SEK 250 for et abonnement utenfor Sverige (4 utgaver)[/gdlr_box_icon]

Denne boka er blitt skrevet på til og fra i snart ti år ved at han har ført grundige notater om egne problemer, hvordan han løste dem og tilsvarende for mange av dem han har vært i kontakt med. Med et slikt erfaringsgrunnlag vet han hva han snakker om, i motsetning til mange akademikere som uttaler seg skråsikkert om helse og vektreduksjon. Han er heller ikke nådig i sine karakteristikker av dem, jf. hva han skriver om boka og dens lesere:

”Den her boka er skrevet for amatører. Slike som tror at man må minske på maten eller øke på mosjonen for å gå ned i vekt. Den er altså skrevet for tjukkaser, dietetikere og slankeprofessorer.” (min oversettelse)

Jeg tilhører ingen av kategoriene, men hadde stort utbytte av å lese boka. Skaldeman formulerer seg godt og får fram poengene på en forståelig måte. Pennen er tidvis skarp, og humoren sitter løst. Med et akademisk forhold til faglitteraturen om vektreduksjon arbeider jeg selv ikke med pasienter og har sluppet å bære på en tung kropp. Nettopp derfor er det befriende og klargjørende å bli veiledet gjennom kostholdsomleggingens jungel av en ”innsideperson” som Skaldeman. At en rekke andre kostholdseksperter og klinikere helt siden Brillant-Savarin1 (1825) er kommet fram til det samme, gjør hans vurderinger enda mer troverdig. I tillegg underbygger faglitteraturen i stadig større grad at lite karbohydrater, mer fett og protein er gunstig både for en rekke moderne helseproblemer og vektregulering. Problemet er at deler av studiene som er publisert, er utformet slik at de i realiteten ikke har testet hva slags kosthold som gir best helse. Hvis utformingen av en studie er dårlig eller den ikke har med de relevante variablene, kan man selvsagt ikke feste lit til konklusjonene. Vi forventer at denne situasjonen snart går mot slutten etter hvert som stadig flere godt utformede studier underbygger at Sten Sture Skaldeman og hans mange forgjengere (Brillat-Savarin, Banting, Stefansson, Lutz, Atkins, Kwa?niewski, Groves,) har hatt rett hele tida, mens «kalorimodellen» kommer til å havne på historiens skraphaug over ideer som er vist å være feilaktige.

I mellomtiden kan du trygt låne øre til Sten Sture Skaldeman og hans likesinnede. Et kosthold med lite karbohydrater og mye fett gir bedre helse og muligheten til en hormonelt styrt vektnedgang. Varför går jag inte ner i vikt? er et nyttig tilskudd til populærlitteraturen om dette emnet.

LES OGSÅ  Rå kaker – og mye mer

Kilder

1.  Brillat-Savarin JA. La physiologie du goût. Norsk utgave: Smakens fysiologi. Oslo: Spartacus Forlag AS, 2007.


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner