Skip to main content

Problemer med blekemidler i mat

[wcm_restrict]

Tilsetningsstoffet E171 blir brukt for å bleke desserter, drikke og tyggegummi. Det ble forbudt i Frankrike fra 1. januar 2020, men kan fremdeles bli brukt i en rekke andre land. Dyrestudier har vist at E171 kan endre tarmfloraen, forårsake betennelse i tykktarmen og skade leveren. Ifølge forskerne har dette store implikasjoner for næringsmiddelindustrien og måten vi ivaretar vår helse på. Tilsetningsstoffet leverer nanopartikkelen titandioksid (TiO2), som kan akkumuleres i kroppsvev og forårsake kroniske helseproblemer. En ubalanse i tarmfloraen har allerede vært knyttet til irritert tarmsyndrom, hjerte- og karsykdom og fedme, og forskerne frykter at E171 kan bidra til slike problemer. De advarer om at barn kan ha opptil fire ganger nivået av E171 som voksne, spesielt i USA. Forskningen har sett på virkningen av E171 og titandioksid på grupper av mus, og overvektige mus ble spesielt påvirket. Forskerne forventer at resultatene fra studien også vil bli sett hos mennesker. IM

Kilde:

Cao X, Han Y, Gu M mfl. Foodborne titanium dioxide nanoparticles induce stronger adverse effects in obese mice than non-obese mice: gut microbiota dysbiosis, colonic inflammation, and proteome alterations. Small 2020; 16: 2001858. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/smll.202001858

LES OGSÅ  Kunstige søtstoffer giftige for tarmbakterier

/wcm_restrict]


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner