Skip to main content

Psykologiforbundet: Ny, viktig forening for alle med psykologiutdanning

Det relativt nystartede Psykologiforbundet ønsker å arbeide for at psykologisk kunnskap skal nå ut til flest mulig. Foreningen har allerede gjort seg bemerket i både fagmiljøer og blant legfolk og ønsker nye medlemmer hjertelig velkommen.

Tekst Anne Lene Johnsen     Foto Psykologiforbundet

I motsetning til “konkurrentorganisasjonen” Norsk Psykologforening, som kun er åpen for kliniske psykologer, tilbyr Psykologiforbundet medlemskap til alle med en bachelor-, master- eller doktorgrad i psykologi fra høgskole eller universitet (samt naturligvis kliniske psykologer med profesjonsutdanning). Gøran Gundersen er president i Psykologiforbundet og er en av initiativtakerne til foreningen. Han ønsker å samle alle med utdanning og interesse for psykologi som fag og for å få mer kunnskap om psykologi ut i samfunnet.

–  Hele poenget med Psykologi-forbundet er å gjøre psykologisk kunnskap mer tilgjengelig, poengterer Gundersen. – For å få til det, må kunnskapen samles ett sted. Dette blir vanskelig så lenge faget beholder sin nåværende organisering, med et mylder av fagmiljøer som kjemper om oppmerksomheten hver for seg. Jeg tror vi trenger å bygge et nasjonalt, faglig fellesskap. En organisasjon hvor kunnskap kan deles og ideer kan dyrkes. Da kan kunnskapen nå ut til flere. Og kunnskap gir frihet, blir det sagt. Flere muligheter for den enkelte. Jeg tror på det.

LES OGSÅ  Gode gjerninger er smittsomme

Menneskene

For å lykkes i å samle kreftene har Psykologiforbundet rekruttert noen av de beste og klokeste hodene norsk psykologi har å by på: psykolog Rebekka Egeland, instituttleder Pål Kraft, programleder Jan-Ole Hesselberg, professor emeritus Karl Halvor Teigen og doktor i psykologi Pål Johan Karlsen, for å nevne noen. Alle er kreative og nytenkende sjeler, og alle er medlemmer og bidragsytere på hvert sitt vis.

– Folk er utrolig rause med kunnskapen sin, det er min erfaring, sier Gundersen. Og om alle deler bittelitt, kan vi få til store ting.

Politisk pådriver

Forbundet har allerede fått til store ting og har vist engasjement og styrke blant annet ved å ha jobbet aktivt for å påvirke kravspesifikasjonen i stillingsbeskrivelsen da Psykologisk Institutt på Universitetet i Oslo sist vinter søkte etter ny instituttleder. I den opprinnelige utlysningen søkte instituttet etter en leder som var godkjent klinisk psykolog. Psykologiforbundet utfordret dette, og resultatet ble en stillingsbeskrivelse som ble endret til å innbefatte også personer med annen, akademisk psykologiutdanning. I sommer tiltrådte sosialpsykologen og bedriftsøkonomen (og ovennevnte medlem i Psykologforbundet) Pål Kraft som instituttleder. Kraft har master- og doktorgrad i psykologi og har tidligere blant annet vært professor II ved Handelshøyskolen BI, samt direktør ved Statens Institutt for rusmiddelforskning.

Kunnskapstørsten

Interessen for psykologi som fag er stor og voksende, og Psykologiforbundet inntar en viktig rolle i å spre informasjon. Forbundet er blant annet medeier i nettstedet Psykologisk.no, som på under to år har rukket å bli Nordens mest populære psykologinettsted. Med over 100 000 besøk i måneden er nettstedet litt av en suksesshistorie. Her finner vi også det fagfellevurderte tidsskriftet Scandinavian Psychologist, som publiserer akademiske artikler fra psykologisk forskning.

LES OGSÅ  Smart å gå

Psykologisk.no representerer en banebrytende måte å formidle forskningsbasert kunnskap på, sier Gundersen. Innholdet er helt gratis for leseren. Vanligvis koster det både å skrive for et tidsskrift og å lese det som står der.

Psykologiforbundet har over 23 000 følgere på Facebook og eier med det Nordens største Facebook-side om psykologi.

Facebook har rett og slett tatt litt av. Vi er nesten sjokkerte over interessen. Men det betyr at det tilsynelatende var som vi trodde: Folk tørster etter psykologisk kunnskap.

Også medlemstallene vokser daglig. Heldigvis er det mange plasser igjen. Om du enten allerede har en psykologigrad, eller er psykologistudent, ønsker Gundersen deg hjertelig velkommen.

– Selvsagt. Vi håper du vil bli en del av fellesskapet. Vi skal sørge for å holde deg oppdatert.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Medlemskap»]Psykologiforbundet er åpent for alle med en psykologiutdanning fra universitet eller høgskole. Det tilbyr også studentmedlemskap. Dobbeltmedlemskap i Norsk Psykologforening er helt uproblematisk. Bli medlem i dag på www.psyfo.no. [/gdlr_box_icon]


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner