Skip to main content

Raske svar og spørsmål om trening

Er det alltid en fordel å spise like etter trening?

Nei, ikke nødvendigvis. Trener man ikke mer enn 2-3 ganger i uka og treningene heller ikke er av de hardeste, spiller det liten rolle for restitusjon av musklene om man spiser rett etter treninga eller venter et par timer og så spiser et balansert lavkarbomåltid. Derimot kan det være lurt å opprettholde væskebalansen, slik at man ikke har lavere kroppsvekt etter at treninga er slutt.


Bør man varme opp før man trener, eller er det bortkastet tid?

Det kommer an på hvordan man trener. Noen treningsformer, slik som svært langsomme og kontrollerte belastningsøvelser i apparat, krever ingen forhåndsoppvarming.

Skal man derimot drive med hard løpetrening i intervaller, bør man absolutt varme opp først. Da er det viktig å få i gang blodsirkulasjonen og dermed bedre transporten av oksygen og næringsstoffer til muskelcellene og for senere å fjerne melkesyre og slaggstoffer etter en hard økt.

Oppvarmingen vil også bidra til å bedre kontakten mellom sentralnervesystemet og de respektive musklene som skal klargjøres til fysisk aktivitet. Om man begynner treninga for hardt, vil utskillelsen av stresshormoner bli høye, og dette har tendens til å vedvare resten av treningsøkta. Blant annet vil gjennomsnittlig puls kunne bli høyere dersom man begynner hardt uten oppvarming, selv om intensiteten ikke er høyere enn om man varmer opp først. 


Jeg svetter mye når jeg trener. Betyr dette at jeg er i dårlig form?

LES OGSÅ  Trening på høyfettkosthold

Svetteraten er individuell og trenger ikke å ha sammenheng med hvorvidt man er i fysisk god form eller ikke. Samtidig er det slik at overvektige personer vil ha lettere for å svette enn andre, og det skyldes generelt større belastning og energibruk.


Skal jeg droppe treningen når jeg har sovet dårlig?

En natt med dårlig søvn har mindre å si, men sover man dårlig flere netter på rad, kan det være lurt å ta det med ro med treninga. Det gjelder i hvert fall for teknisk trening med muligheter for å skade seg. En rask tur i frisk luft og tidlig i seng vil gi et bedre grunnlag for hardtrening en dag du er uthvilt.


Jeg har gått ned 15 kg ved å trene på sykkel ca. 5 timer i uka, men ønsker å gå ned 5 kg til. Vekta har stått stille en god stund. Bør jeg øke treningsmengden?

Nei! Treningsmengden er mer enn stor nok, og du bør heller konsentrere deg om å bedre kvaliteten. To til tre intensive økter i uka på 20-40 minutter hver er nok. Du bør heller erstatte noe av syklinga med styrketrening. En god regel er at man etter hver dag med intensiv og hard trening  bør finne en roligere form for aktivitet et par dager deretter. Det kan være så lite som en spasertur på 30 til 60 minutter, lette yogaøvelser eller en svingom på dansegulvet. Husk for øvrig at kostholdet er det viktigste med hensyn til vekta. Uten rett kosthold vil ofte appetitten øke i takt med mer trening og ikke gi ønsket vektnedgang.

LES OGSÅ  Bare litt trening kan hjelpe mot depresjon

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner